Ползи и опасности при сауна

Ползи и опасности при сауна

Може би сте чували, че влизането в гореща сауна след тренировка във фитнес залата може да бъде релаксиращо и детоксикиращо за тялото ви.

В продължение на стотици години скандинавците използват сауни за предполагаемите си ползи от почистване, релаксация и загуба на тегло. Във Финландия, например, има около 2 милиона сауни за 5,2 милиона души в страната. Използването на сауна в скандинавските страни започва в ранна детска възраст.

Настоящите изследвания за ползите от сауните са смесени. Ако обмисляте да добавите сауната към вашата рутина за здраве и уелнес, не забравяйте първо да оцените специфичните си здравни нужди.

Сауни срещу парни бани

Може би се чудите каква е разликата между сауна и парна баня. И двата типа стаи се използват за насърчаване на изпотяването, но те използват различни видове топлина, за да го постигнат. Сауните използват суха топлина, произведена от печка или горещи камъни, за да ескалират помещението до 195°F (90,5°C) с много ниска влажност.

От друга страна, парните бани включват влажна топлина. Те работят при по-ниски температури, обикновено около 110-120°F (43-49°C) и 100 процента относителна влажност.

Ползите от сауните

Когато влезете в сауна, температурата на кожата ви се повишава, пулсът ви се повишава и кръвоносните ви съдове стават по-разширени. Това се случва, когато сърцето ви започне да изпомпва повече кръв. Разбира се, вие също започвате да се потите. Има няколко ползи от това преживяване.

Релаксация

Сауните традиционно се използват за създаване на усещане за релаксация. Тъй като сърдечната честота се ускорява и кръвоносните ви съдове се разширяват, се засилва притока на кръв към кожата. Сауните също могат да подобрят кръвообращението.

Вашата симпатикова нервна система става по-активна, за да поддържа температурния баланс в тялото ви. Вашите ендокринни жлези започват да се включват в този отговор. Реакцията на тялото ви към топлината може да ви направи по-малко възприемчиви към болката, по-бдителни и да ви даде чувство на въодушевление. Топлината отпуска мускулите ви, включително тези на лицето и шията. Тези мускули често са напрегнати след дълъг ден.

Този релаксиращ ефект е едно от най-големите предимства на използването на сауна. За да добавите релаксиращия ефект, практикувайте медитация, докато сте в стаята. Когато успокоявате тялото си физически, често умът и емоциите го следват. Ефектът е дълготраен и дори може да ви помогне да получите по-добър нощен сън.

Облекчаване на болката

Използването на суха сауна може да накара хората да се чувстват бодри. Тъй като кръвоносните съдове се отпускат и разширяват в сауна, притокът на кръв се увеличава и преживяването може да помогне за намаляване на напрежението в ставите и облекчаване на възпалените мускули.

Сауните също могат да помогнат на тези с хронична болка и артрит. Проучване при хора с хронични мускулно-скелетни заболявания, включително ревматоиден артрит и анкилозиращ спондилит, установи, че сесиите в сауната подобряват болката, сковаността и умората в продължение на четири седмици.

Въпреки че всички пациенти съобщават за известна полза, подобренията не са статистически значими. Авторите препоръчват пациентите с тези състояния да преминат няколко пробни сесии, за да видят дали използването на сауна подобрява симптомите им, преди да я включат като част от рутината си за лечение.

Рискове от използването на сауни

Дехидратация

Средностатистическият човек много пот за кратък период от време в сауната, така че не забравяйте да пиете много вода преди и след употреба. Не прекарвайте дълги периоди от време в сауната, тъй като продължителните периоди увеличават риска от дехидратация.

Тежката дехидратация е спешна медицинска помощ. Трябва незабавно да напуснете сауната, ако се почувствате замаяни/замаяни, имате главоболие или сте много жадни.

Усложненията при тежка дехидратация включват:

 • ниско кръвно налягане
 • топлинно изтощение или топлинен удар
 • бъбречна недостатъчност
 • хиповолемичен шок
 • припадъци
 • безсъзнание
 • кома

След сесията на сауната пийте много вода, за да рехидратирате тялото си.

Отслабване

Сауните не са ефективни за отслабване, защото единственото загубено тегло е течно тегло и тялото ви ще попълни загубената течност веднага щом ядете или пиете. Веднага след като пиете вода, ще качите теглото си обратно. Ако искате да отслабнете, придържайте се към план за здравословно хранене и упражнения.

Токсини

Няма доказателства, които да предполагат, че изпотяването по време на сауна освобождава токсини от тялото или кожата. Единствената цел на изпотяването е да предотврати прегряването на тялото ви. Вашият черен дроб и бъбреци са тези, които извършват детоксикацията.

Правилната хидратация е важна за правилното функциониране на черния дроб и бъбреците. Не забравяйте да пиете много вода, за да попълните загубените течности след използване на сауната. Оставете черния дроб и бъбреците да свършат работата.

Плодовитост

Изследванията откриват връзка между употребата на сауна и загубата на плодовитост при мъжете. Скорошно проучване при финландски мъже, които са били подложени на две 15-минутни сауни седмично в продължение на три месеца, установи, че използването на сауни има значителен отрицателен ефект върху производството на сперматозоиди.

Добрата новина е, че ефектът е обратим. Необходими са повече изследвания, за да се разбере влиянието на сауните върху плодовитостта, особено при мъже, които вече имат нисък брой сперматозоиди или други проблеми с плодовитостта.

Кога да избягваме сауните

Някои здравословни състояния не са съвместими със сауни или парни бани. Ако имате някое от следните състояния, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате сауна:

 • астма или други дихателни състояния
 • сърдечно заболяване
 • бременност
 • епилепсия
 • много високо или много ниско кръвно налягане
 • хора под въздействието на алкохол
 • тези, които приемат стимуланти, транквиланти или други лекарства, променящи ума

Проучване, публикувано в Journal of Forensic Science, разкрива, че смъртните случаи поради използване на сауна са изключително редки (по-малко от 2 на 100 000 жители). Смята се, че петдесет и един процента от смъртните случаи се дължат на естествени причини, а 25 процента са свързани с излагане на топлина. Половината от всички смъртни случаи, настъпили в сауни, са били при хора под влияние на алкохол и повечето са били сами.

Следващи стъпки

Настоящите данни показват, че има както ползи, така и рискове от използването на сауни. По принцип сауните са безопасни за здрави хора. За съжаление, има малко доказателства, които да показват, че те имат ползи за здравето над релаксацията и общото усещане за благополучие.

Докато много хора използват сауните като част от здравословния начин на живот, това, което е най-добро за вас, може да не е най-доброто за някой друг. Когато се използва в комбинация със здравословна диета, рутинни упражнения и много вода, сауните могат да ви помогнат:

 • облекчаване на леки болки и мускулни болки
 • отпуснете се и ви помогне да заспите
 • подобряване на кръвообращението

Ако искате да използвате сауна, за да облекчите стреса, важно е да запомните, че високите температури за дълги периоди от време всъщност могат да натоварят тялото. Отначало се стремете към 15-минутни сесии и продължете до максимум 30 минути наведнъж.

Преди да влезете, свалете бижута, очила, контактни лещи или нещо метално. Ако се почувствате замаяни, зле или развиете главоболие, докато сте в сауна, напуснете веднага и се охладете. Не забравяйте да рехидратирате с няколко чаши вода след използване на сауна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.