Подаграта

Подаграта

Преглед. Какво представлява подаграта?

Подаграта е често срещана и сложна форма на артрит, която може да засегне всеки. Характеризира се с внезапни, силни пристъпи на болка, подуване, зачервяване и чувствителност в една или повече стави, най-често в палеца на крака.

Пристъпът на подагра може да се появи внезапно, като често ви събужда посред нощ с усещането, че палецът на крака ви гори. Засегнатата става е гореща, подута и толкова чувствителна, че дори тежестта на чаршафа върху нея може да изглежда непоносима.

Симптомите на подагра могат да се появят и да изчезнат, но има начини за овладяване на симптомите и предотвратяване на пристъпи.

Симптоми и признаци на подагра

Признаците и симптомите на подагра почти винаги се появяват внезапно и често през нощта. Те включват:

 • Силна болка в ставите. Подаграта обикновено засяга палеца на крака, но може да се появи във всяка става. Други често засегнати стави включват глезените, коленете, лактите, китките и пръстите. Болката вероятно ще бъде най-силна през първите четири до 12 часа след началото.
 • Продължителен дискомфорт. След като най-силната болка отшуми, известен дискомфорт в ставите може да продължи от няколко дни до няколко седмици. По-късните атаки вероятно ще продължат по-дълго и ще засегнат повече стави.
 • Възпаление и зачервяване. Засегнатата става или стави стават подути, чувствителни, топли и червени.
 • Ограничен обхват на движение. С напредването на подаграта може да не сте в състояние да движите ставите си нормално.

Кога да посетите лекар

Ако изпитате внезапна, силна болка в ставата, обадете се на Вашия лекар. Подаграта, която не се лекува, може да доведе до влошаване на болката и увреждане на ставите. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате температура и ставата е гореща и възпалена, което може да е признак на инфекция.

Причини за възникване на подагра

Подаграта възниква, когато уратни кристали се натрупат в ставата ви, причинявайки възпаление и силна болка от пристъп на подагра. Уратни кристали могат да се образуват, когато имате високи нива на пикочна киселина в кръвта. Вашето тяло произвежда пикочна киселина, когато разгражда пурините – вещества, които се намират естествено в тялото ви.

Пурините се намират и в определени храни, включително червено месо и месо от органи, като черен дроб. Богатите на пурини морски дарове включват аншоа, сардини, миди, миди, пъстърва и риба тон. Алкохолните напитки, особено бирата и напитките, подсладени с плодова захар (фруктоза), насърчават по-високи нива на пикочна киселина.

Обикновено пикочната киселина се разтваря в кръвта и преминава през бъбреците в урината. Но понякога или тялото ви произвежда твърде много пикочна киселина, или бъбреците ви отделят твърде малко пикочна киселина. Когато това се случи, пикочната киселина може да се натрупа, образувайки остри, игловидни уратни кристали в ставата или околната тъкан, които причиняват болка, възпаление и подуване.

Рискови фактори за резвитие на подагра

По-вероятно е да развиете подагра, ако имате високи нива на пикочна киселина в тялото си. Факторите, които повишават нивото на пикочна киселина в тялото ви, включват:

 • Диета. Придържането към диета, богата на червено месо и миди и пиенето на напитки, подсладени с плодова захар (фруктоза), повишава нивата на пикочната киселина, което увеличава риска от подагра. Консумацията на алкохол, особено на бира, също повишава риска от подагра.
 • Тегло. Ако сте с наднормено тегло, тялото ви произвежда повече пикочна киселина и бъбреците ви по-трудно елиминират пикочната киселина.
 • Медицинско състояние. Някои заболявания и състояния увеличават риска от подагра. Те включват нелекувано високо кръвно налягане и хронични заболявания като диабет, затлъстяване, метаболитен синдром и сърдечни и бъбречни заболявания.
 • Някои лекарства. Ниски дози аспирин и някои лекарства, използвани за контролиране на хипертонията – включително тиазидни диуретици, инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE) и бета-блокери – също могат да повишат нивата на пикочната киселина. Същото може да се случи и с употребата на лекарства против отхвърляне, предписани на хора, които са претърпели трансплантация на органи.
 • Фамилна анамнеза за подагра. Ако други членове на вашето семейство са имали подагра, е по-вероятно да развиете заболяването.
 • Възраст и пол. Подаграта се появява по-често при мъжете, главно защото жените са склонни да имат по-ниски нива на пикочна киселина. След менопаузата обаче нивата на пикочна киселина при жените се доближават до тези на мъжете. Мъжете също са по-склонни да развият подагра по-рано – обикновено на възраст между 30 и 50 години – докато жените обикновено развиват признаци и симптоми след менопаузата.
 • Скорошна операция или травма. Преживяването на скорошна операция или травма понякога може да предизвика пристъп на подагра. При някои хора получаването на ваксинация може да предизвика пристъп на подагра.

Усложнения

Хората с подагра могат да развият по-тежки състояния, като например:

 • Рецидивираща подагра. Някои хора може никога повече да не изпитат признаци и симптоми на подагра. Други могат да получат подагра няколко пъти всяка година. Лекарствата могат да помогнат за предотвратяване на пристъпи на подагра при хора с повтаряща се подагра. Ако не се лекува, подаграта може да причини ерозия и разрушаване на ставата.
 • Напреднала подагра. Нелекуваната подагра може да доведе до образуване на отлагания на уратни кристали под кожата във възли, наречени тофи (TOE-fie). Тофи може да се развие в няколко области, като пръстите, ръцете, краката, лактите или ахилесовите сухожилия по задната част на глезените. Тофите обикновено не са болезнени, но могат да станат подути и чувствителни по време на пристъпи на подагра.
 • Камъни в бъбреците. Уратните кристали могат да се събират в пикочните пътища на хора с подагра, причинявайки камъни в бъбреците. Лекарствата могат да помогнат за намаляване на риска от камъни в бъбреците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.