Пет тенденции в индустрията за хранителни добавки през 2023 г

Пет тенденции в индустрията за хранителни добавки през 2023 г

Пазарът на хранителни добавки е динамичен, като непрекъснато се появяват нови продукти и иновации. През последните две години индустрията беше доминирана от имуностимулатори и добавки с витамин D3 , цинк , витамин С и кверцетин . През 2023 г. обаче се очертават малко по-различни тенденции, както в търсенето, така и в предлагането.

Тенденция №1. Изместване на фокуса на потребителския интерес


Имунитетът ще остане основна грижа за потребителите, но последните проучвания показват, че други изисквания се увеличават. Например едно проучване сред повече от 5000 потребители в седем страни, включително Китай, Япония, Южна Корея, Германия, Франция, Обединеното кралство и САЩ, установи, че най-големите им притеснения са качеството на съня, стресът и здравето и уелнеса.

Отговорите се различават леко в различните страни. В Япония и Корея качеството на съня е номер едно, докато в Китай най-популярното запитване е способността за ясно мислене и концентрация. В други проучвания потребителите обръщат внимание на психичното здраве, депресията и тревожността. И, разбира се, затлъстяването и диабетът тип 2, които продължават да набират скорост в много страни, все още са сериозни проблеми.

Ето най-добрите добавки за всеки от тези аспекти. Очаква се популярността им да нарасне едва през 2023 г.

Качество на съня. Магнезиевите добавки стават все по-популярни . В много страни, като Съединените щати, почти половината от населението не получава около половината от препоръчителния дневен прием на магнезий. Приемът на магнезий преди лягане може да насърчи релаксацията и е доказано, че подобрява качеството на съня.
стрес. Ashwagandha , особено нейните стандартизирани екстракти като KSM-66, се превърна в отлично средство за увеличаване на способността за справяне със стреса, подобряване на качеството на съня и повишаване на енергийните нива.
Здраве на мозъка, памет и познание. За цялостното здраве на мозъка и предотвратяване на ефектите от стареенето върху паметта и когнитивните способности, NMN (никотиномид мононуклеотид, форма на витамин B3) е може би най-добрата добавка през 2023 г.
Психично здраве, депресия и тревожност. В допълнение към ашваганда се очаква стандартизираните екстракти от шафран като Affron да продължат да нарастват популярността си за ползи за настроението и психичното здраве.
Контрол на теглото и кръвната захар. Добавката с берберин се превръща в основен елемент в подкрепа на механизмите, отговорни за подобряване на метаболизма и контролиране на нивата на кръвната захар.


Тенденция №2. Всемогъщият протеин


Пазарните данни показват, че сегментът на протеиновите прахове и аминокиселините е най-бързо развиващият се сектор. 2 Този растеж се движи не само от нарастващия брой спортни ентусиасти и бодибилдъри, но и от потребителите, които купуват колагенов протеин за красота и здраве на кожата.

Протеинът в комбинация с колаген изглежда е най-популярната опция за протеинова добавка, но хората купуват други източници на протеин, като веган протеин (грах, коноп, тиква, соя, ориз и др.), суроватъчен , казеин и яйчен протеин.

Колагенът се произвежда и използва от тялото при образуването на компонентите на съединителната тъкан. Колагенът е от съществено значение за здрава кожа, стави и кости. С напредването на възрастта тези тъкани губят колаген. Липсата на колаген е една от причините за появата на бръчки по кожата с напредване на възрастта. Добавките с колаген са чудесен начин за увеличаване на градивните елементи, от които тялото сглобява колагеновите структури.

Клиничните проучвания показват значителни ползи от приема на колаген за подобряване на здравето на ставите, кожата, косата и ноктите. Обикновено субектите в тези проучвания са приемали 5g дневно колагенови пептиди, което означава колаген, който е частично обработен за по-голяма абсорбция и ползи за здравето. Колагеновите пептиди могат да бъдат направени от пилешко, телешко или риба.

Тенденция №3. Нетаблетни форми на добавки


Въпреки че таблетките и капсулите ще продължат да бъдат предпочитани от много потребители поради тяхното удобство, способност за доставяне на ефективна доза и като цяло по-ниска цена, нетаблетните алтернативи ще продължат да нарастват в популярност.

През 2021 г. повече от 60% от покупките на диетични добавки са били в нетаблетни форми, като гуми, гуми , прахове , ефервесцентни таблетки и гелове (шотове) , според Nutrition Business Journal . Това беше първата година, в която продажбите на нетаблетни форми надвишиха тези на таблетки.

Ръстът на продажбите се дължи по-специално на добавките за мармалад. Продажбите на гумени добавки растат стабилно през последните три десетилетия, но през 2021 г. те се увеличиха със 74,8%, за да достигнат рекордните 12,97 милиарда долара в САЩ. През 2021 г. добавките с дъвка представляват 21% от общите продажби, което ги прави най-продаваната форма на добавка, макар и все още по-малко от всички таблетни форми взети заедно (таблетки и капсули). 3

Най-значимата тенденция в категорията дъвки е нарастването на веганските дъвки и бонбони. Повечето смоли добавки се правят с помощта на животински желатин. Веганските дъвки се правят с цитрусов пектин.

Тенденция номер 4. Нарастващата популярност на продуктите от гъби


Глобалният пазар на медицински гъби се оценява на над 25 милиарда щатски долара и се очаква да нараства с над 10% годишно през следващите осем години. 4 Тези цифри отразяват значителното нарастване на популярността на функционалните гъби , както като храна, така и като добавки, поради многото им ползи за здравето.

Гъбите са богати на биологично активни съединения като флавоноиди (кверцетин и байкалеин), полифеноли, бета-глюкани и тритерпени.

През годините най-популярните медицински гъби са шийтаке и рейши , които напоследък стават още по-популярни поради имуностимулиращите си свойства. Напоследък обаче пазарът е силно повлиян от появата на други видове гъби с допълнителни полезни свойства:

Чага за укрепване на имунната система и борба с възпаленията.
Hericium erinaceus за общо здраве и мозъчна функция.
Кордицепс за поддържане на издръжливост, сила и енергия.
Многоцветна гъбичка за подобряване на храносмилането и здравето на стомашно-чревния тракт.


Тенденция №5. Продукти за хидратация на тялото


Друга нововъзникваща тенденция е нарастващата популярност на ефервесцентни електролитни смеси и други смеси, използвани за подобряване на действието на водата и насърчаване на хидратацията. Тези продукти се предлагат както в таблетки, така и в смеси за напитки на прах. Те са алтернатива на готовите за пиене електролитни напитки в пластмасови бутилки. Като се има предвид тенденцията за отказ от пластмасови бутилки за еднократна употреба, електролитите и другите компоненти в ефервесцентни таблетки или сашета позволяват на потребителите да използват непластмасов съд или стъкло, за да се насладят на освежаваща напитка.

Традиционно атлетите са използвали електролитни напитки и добавки, за да се възстановят от тренировки чрез попълване на загубените електролити. Но сега тези продукти се използват за доставяне на електролити, витамин С и други функционални вещества с допълнителни ползи за здравето. Тези продукти са сред най-популярните видове хранителни добавки и ще продължат да набират популярност през 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.