Пъдпъдъчи яйца ползи

Пъдпъдъчи яйца ползи

Пъдпъдъчите яйца бързо набират популярност в готвенето като малка и сладка алтернатива на кокошите яйца. Вкусът им забележително наподобява този на кокошите яйца, но са малки – обикновено само една трета от размера на стандартното яйце. Имат кремави черупки с кафяви петна и наситено жълти жълтъци. За техния размер те са пълни с хранителни вещества, но има някои предпазни мерки, които трябва да вземете, когато ги консумирате, особено ако сте бременна или имате алергия към яйца. Тази статия прави преглед на всичко, което трябва да знаете за пъдпъдъчи яйца – ползи, хранителни стойности, и потенциални вреди.

Хранителни стойности, макронутриенти, витамини и минерали

Пъдпъдъчите яйца са малки, така че три до четири от тях приблизително се равняват на размера на порцията на едно кокоше яйце.

Едно пъдпъдъче яйце (9 грама) съдържа (1):

 • Калории: 14
 • Протеин: 1 грам
 • Мазнини: 1 грам
 • Въглехидрати: 0 грама
 • Фибри: 0 грама
 • Холин: 4% от дневната стойност (DV)
 • Рибофлавин: 6% от DV
 • Фолат: 2% от DV
 • Пантотенова киселина: 3% от DV
 • Витамин А: 2% от DV
 • Витамин В12: 6% от DV
 • Желязо: 2% от DV
 • Фосфор: 2% от DV
 • Селен: 5% от DV

Тъй като са толкова малки, тези яйца са изненадващо богати на хранителни вещества.

Едно пъдпъдъче яйце осигурява значителна част от дневните ви нужди от витамин В12 , селен, рибофлавин и холин, заедно с малко желязо – всичко това в порция, която съдържа само 14 калории.

Селенът и рибофлавинът са важни хранителни вещества, които помагат на тялото ви да разгражда храната, която ядете, и да я трансформира в енергия. Селенът също така помага за осигуряване на здравословна функция на щитовидната жлеза (2,3).

Междувременно витамин В12 и желязото насърчават здравословната функция на нервната система и помагат за поддържане на оптимални енергийни нива чрез ролята си в образуването на червени кръвни клетки (4,5).

В допълнение, холинът е жизненоважен за подпомагане на тялото ви да произвежда ацетилхолин, невротрансмитер, който изпраща съобщения от нервната ви система към мускулите ви (6).

РЕЗЮМЕ

Едно пъдпъдъче яйце съдържа само 14 калории, но е богато на различни витамини и минерали, включително селен, рибофлавин, витамин В12 и холин.

Пъдпъдъчи яйца ползи

Пъдпъдъчите яйца са богати на хранителни вещества и са пълни с антиоксиданти, насърчаващи здравето, които могат да помогнат за обръщане на клетъчните увреждания и лечение на симптомите на алергия (7).

Едно 7-дневно проучване при 77 души с алергичен ринит установява, че симптоми като кихане, запушване и хрема се подобряват в рамките на 1 час след приемане на антиоксидант от пъдпъдъчи яйца и добавка с цинк. Въпреки това, не е ясно дали само яйчните съединения са отговорни за ползите (8).

Освен това, проучване при мишки установи, че жълтъкът от пъдпъдъче яйце облекчава симптомите на еозинофилен езофагит , тежко възпалително състояние, причинено от хранителни алергии (9).

Въпреки че тези открития са обещаващи, са необходими повече изследвания при хора.

РЕЗЮМЕ

Пъдпъдъчите яйца съдържат антиоксиданти, които могат да помогнат за лечение на симптоми на алергичен ринит и еозинофилен езофагит. Все пак са необходими повече изследвания.

Предпазни мерки

Повечето пъдпъдъчи яйца са непастьоризирани, което означава, че не са нагрявани, за да унищожат вредните бактерии, които могат да живеят върху черупката.

Поради това бременните жени и хората с компрометирана имунна система трябва да избягват пъдпъдъчи яйца или да се уверят, че са напълно сготвени без течен или желатинов жълтък, преди да ги ядат.

Освен това, ако сте алергични към кокоши яйца, може да сте алергични и към пъдпъдъчи яйца. Трябва да бъдете изключително внимателни, ако искате да тествате толерантността си към пъдпъдъчи яйца и да го правите само под наблюдението на медицински специалист (11).

Също така е възможно да сте алергични към пъдпъдъчи яйца, дори ако нямате алергия към кокоши яйца. Ако имате някакви притеснения, трябва да ги обсъдите с вашия доставчик на здравни услуги (12).

РЕЗЮМЕ

Повечето пъдпъдъчи яйца са непастьоризирани, така че бременните жени и хората с отслабена имунна система трябва да ги ядат само ако са напълно сварени. Някои хора може да са алергични и към пъдпъдъчи яйца.

Как се сравняват с кокоши яйца

Пъдпъдъчите яйца са много по-малки от кокошите с около една трета от техния размер.

Въпреки това, за техния размер, пъдпъдъчите яйца имат големи жълтъци. Тъй като много от хранителните вещества в яйцата се намират в жълтъка, някои хора твърдят, че пъдпъдъчите яйца са с по-голяма концентрация на хранителни вещества от кокошите което означава, че съдържат повече хранителни вещества в сравнение с теглото си.

Тази таблица сравнява количествата на избрани хранителни вещества в 3,5 унции (100 грама) пъдпъдъчи и кокоши яйца , съответно (1,13):

пъдпъдъчи яйца (около 10 яйца)Кокоши яйца (около 2 големи яйца)
Калории158148
Дебел11 грама10 грама
Протеин13 грама12 грама
Холин48% от ДВ61% от ДВ
Рибофлавин61% от ДВ32% от ДВ
Витамин В1266% от ДВ43% от ДВ
Желязо20% от ДВ9% от ДВ

Въпреки че има няколко малки разлики в количествата на някои други хранителни вещества, най-значимите разлики се наблюдават в хранителните вещества, изброени в таблицата по-горе.

Пъдпъдъчите яйца съдържат повече мазнини и протеини по тегло, двойно повече желязо и рибофлавин и около една трета повече витамин В12 от кокошите яйца. От друга страна, кокошите яйца съдържат повече холин .

Пъдпъдъчи яйца също са по-трудни за намиране и по-скъпи. Поради техния размер, ще ви трябват повече от тях, отколкото за кокоши яйца, ако искате да ги използвате като източник на протеин – по този начин увеличавате разходите.

Пъдпъдъчите яйца са здравословни, но не са много по-добри от кокошите яйца по хранителна стойност. От вас зависи дали решите да ги добавите към вашата диета.

РЕЗЮМЕ

Пъдпъдъчите яйца са по-малки от кокошите, но съдържат повече мазнини, протеини, желязо, рибофлавин и витамин В12 по тегло. Те обаче също са по-скъпи и по-трудни за намиране от кокошите.

Употреба и начини за приготвянето на пъдпъдъчи яйца

Пъдпъдъчите яйца могат да се приготвят по много от същите начини, както и кокошите яйца, въпреки че времето за готвене е значително по-кратко поради по-малкия им размер.

В Япония пъдпъдъчите яйца се считат за деликатес и се използват – често сурови – в суши . Други азиатски страни като Южна Корея и Индонезия редовно използват пъдпъдъчи яйца като закуска или придружение към други ястия.

В южноамериканските страни яйцата се използват като гарнитура за храни като хот-дог и хамбургери.

Един лесен начин да опитате тези яйца е да ги сварите твърдо. Могат да се консумират като лека закуска, да се добавят към салати или да се нарязват за уникален поглед върху яйчената салата.

Ето какво ви е необходимо, за да направите твърдо сварени пъдпъдъчи яйца:

 • 12 пъдпъдъчи яйца
 • вода

Ето съответните стъпки:

 1. Сложете малка тенджера с вода да заври.
 2. Внимателно добавете яйцата в тенджерата.
 3. Намалете котлона до умерено кипене и ги гответе за 3-4 минути.
 4. За да обелите, разчупете черупката, като леко разточите яйцето върху равна повърхност, като приложите лек натиск. Започвайки от дъното, обелете черупката и вътрешната мембрана.

Твърдо сварените пъдпъдъчи яйца могат да се съхраняват в хладилник за 3-5 дни.

РЕЗЮМЕ

Можете да използвате пъдпъдъчи яйца, подобно на кокошите яйца. Въпреки това, те имат много по-кратко време за готвене поради малкия си размер.

Вместо заклюючение от Dietyc.com

Пъдпъдъчите яйца са невероятно добра алтернатива на кокошите яйца.

Те са малки, но пълни с витамини, минерали и антиоксиданти.

Те обаче са по-скъпи от кокошите яйца. Освен това повечето от тези яйца са непастьоризирани, така че бременните жени и хората с компрометирана имунна система трябва да ги ядат само ако са напълно сварени.

Пъдпъдъчите яйца са здравословен и вкусен начин да смесите източниците на протеин във вашата диета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.