Няколко начина за отслабване без диета

Няколко начина за отслабване без диета

Разбира се, че можете да отслабнете бързо. Съществуват множество вредни за нас диети, които работят за бързо сваляне на килограми – като същевременно ни оставят да се чувстваме гладни и лишени от нужни за организма витамини и минерали. Но какъв е смисълът от такъв тип нездравословно отслабване, което отгоре на всичко е и временно. За да запазите килограмите перманентно, то тогава е най-добре да отслабнете бавно и здравословно. И много експерти казват, че можете да направите това, без да спазвате „диета“. Вместо това, ключът е да направите някои прости промени в начина си на живот.

Един килограм мазнини – е равен на 7000 калории. Чрез горене на 500 калории на ден с помощтта на промени в диетата и упражненията, можете да загубите около половин килограм на седмица и кантара за тегло да покаже по-малко. Ако трябва само да поддържате текущото си тегло, то изгарянето на 100 калории на ден е достатъчно, за да избегнете допълнителните 1-2 килограма, които повечето възрастни, чийто метаболизъм се забавя с годините – добавят към масата си ежегодно.

Приемете една или повече от тези прости и безвредни стратегии, за да си помогнете сами да отслабнете, без да се подлагате на мъчителна „диета“:

1. Яжте закуска всеки ден!

Един навик, който е общ за много хора, които са отслабнали и са запазили това състояние, е да закусват всеки ден. „Много хора смятат, че пропускането на закуска е чудесен начин за намаляване на калориите, но обикновено в крайна сметка ядат повече през целия ден, казва Елизабет Уорд, автор на The Pocket Idiot’s Guide to the New Food Pyramids.  Опитайте купа пълнозърнести зърнени храни, гарнирани с плодове и нискомаслени млечни продукти за бързо и питателно начало на деня.

2. Заключете кухнята през нощта!

Определете момент, в който ще спрете да ядете, за да не се поддавате на късните вечерни хапвания или безсмислени закуски, докато гледате телевизия. „Изпийте чаша чай, смучете бонбонче без захар или се насладете на малка купа лек сладолед или замразено кисело мляко, ако искате нещо сладко след вечеря, но след това измийте зъбите си, за да е по-малко вероятно да ядете или пиете нещо иначе“, предлага Илейн Маги – по призвание доктор, създател на множество рецепти за отслабване и автор на Comfort Food Makeovers.

3. Подбирайте си течните калории разумно!

Подсладените напитки трупат калории, но не намаляват глада, както твърдите храни. Удовлетворете жаждата си с вода, газирана вода с цитрусови плодове, обезмаслено или нискомаслено мляко, та дори и малки порции 100% плодов сок. Опитайте чаша питателен и нискокалоричен зеленчуков сок, който да ви залъже, ако огладнеете между храненията. Внимавайте с алкохолните калории, които се натрупват бързо. Ако сте склонни да изпиете чаша или две вино или коктейл през повечето дни, ограничаването на алкохола през уикенда може да доведе до голямо спестяване на калории…

4. Яжте повече натурални продукти!

Яденето на много нискокалорични плодове и зеленчуци с голям обем изтласква други храни с по-високо съдържание на мазнини и калории. Преместете месото от центъра на чинията си и натрупайте зеленчуците. Или опитайте да започнете обяд или вечеря със зеленчукова салата или купа супа на основата на бульон, предлага д-р Барбара Ролс, автор на The Volumetrics Eating Plan. „Запасете кухнята си с много плодове и зеленчуци и при всяко хранене и закуска включвайте няколко парчета“, казват диетолозите. „Вашата диета ще бъде обогатена с витамини, минерали, фитонутриенти, фибри и ако се наситите на супер-хранителни продукти, няма да посягате към буркана с бисквитки.“

5. Насочете се към зърнените храни!

Заменете храни като бял хляб, сладкиши, бисквитки и гевреци с пълнозърнести такива, така вие добавяте много необходимите фибри и ще се наситите по-бързо, така че е по-вероятно да изядете разумна порция. Изберете пълнозърнест хляб и тестени изделия, кафяв ориз, люспи от трици, царевица и пълнозърнести бисквити.

6. Добавете още стъпки към ежедневието си!

Вземете си крачкомер и постепенно добавяйте повече стъпки, докато достигнете 10 000 на ден. През целия ден правете каквото можете, за да сте по-активни – крачете, докато говорите по телефона, извеждайте кучето на допълнителна разходка и марширувайте на място по време на телевизионни реклами. Наличието на крачкомер служи като постоянен мотиватор и напомняне.

7. Приемайте повече протеини с всяко хранене!

Добавянето на източник на постни или нискомаслени протеини към всяко хранене, та дори и към леките закуски ще ви помогне да се чувствате сити по-дълго, така че е по-малко вероятно да преяждате. Опитайте нискомаслено кисело мляко, малка порция ядки, фъстъчено масло, яйца, боб или постно месо. Експертите също така препоръчват да ядете малки, чести хранения и леки закуски (на всеки 3-4 часа), за да поддържате нивата на кръвната си захар стабилни и да избегнете прекомерното увлечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.