Няколко добри начина да поддържате кожата си здрава, включително и под душа

Няколко добри начина да поддържате кожата си здрава, включително и под душа

Когато става въпрос за хигиена, често пренебрегваме една част от тялото си – кожата. Средностатистическият човек прекрава в банята, използвайки душ за баня, около 2 минути ежедневно и по-голямата част от това време мие очите и лицето си. Тогава защо отделяме толкова малко време за грижа за кожата си? Най-външният ни слой се нуждае от влага и постоянно снабдяване с основни вещества. Поддържането на кожата в добро здраве е важно, ако искате тя да запази младежкия си вид през цялата зряла възраст. Ето няколко прости начина, по които можете да поддържате кожата си здрава под душа:

Поддържайте кожата си хидратирана

Най-важното нещо, което можете да направите за кожата си, е да я хидратирате. Въпреки това кожата ви не произвежда вода сама; тя е просто мембрана, която ви отделя от външния свят. Ако кожата ви е дехидратирана, тя ще стане бледа и люспеста и ще има по-слаба бариера, което може да доведе до бактериални инфекции. Пиенето на вода през целия ден е от ключово значение за поддържане на хидратацията на кожата ви. Приемът на алкохол и кофеин също трябва да бъде сведен до минимум – те също могат да доведат до дехидратация.

Хранете се балансирано

Балансираното хранене, богато на витамини, минерали и аминокиселини, може да ви помогне да поддържате кожата си хидратирана. Това включва консумирането на богати на протеини храни, като нетлъсто месо, риба, яйца, бобови растения и нискомаслени млечни продукти. Мазните храни като авокадо, маслини и сьомга също са отличен източник на здравословни мазнини. Опитайте се да се храните балансирано и с богата на плодове и зеленчуци храна. Плодовете съдържат витамини и минерали, които могат да помогнат за поддържане на кожата ви здрава и хидратирана. Зеленчуците са богати на фибри и вода и също съдържат витамини, които могат да помогнат за поддържане на кожата ви хидратирана.

Ексфолиране

Редовното ексфолиране на кожата ви може да подобри външния ѝ вид чрез отстраняване на мъртвите клетки и замърсяванията. По този начин кожата ви ще бъде по-малко мазна, по-гладка и с по-равномерен тен. Ексфолиращият почистващ продукт е ефективен начин за нежно отстраняване на горния слой на кожата, като същевременно оставя порите ви чисти и отворени, за да може кожата ви да диша. Използвайте луфа или мека кърпа за миене, за да втриете нежно почистващото средство върху кожата си. Започнете от лицето и внимателно се движете надолу по шията и по деколтето. Повтаряйте тази стъпка веднъж или два пъти седмично, докато кожата ви стане мека и без петна. Ако имате чувствителна кожа, изпробвайте няколко почистващи продукта, докато намерите такъв, който не я дразни. Можете също така да си направите собствен скраб, като използвате захар, масло от авокадо, кокос или бадем.

Стойте настрана от изсушаваща козметика

Уверете се, че нанасяте овлажняващия крем след душ, в противен случай водата ще разреди продукта и кожата ви ще остане по-суха от преди. Кожата ви постоянно се освобождава от мъртвите клетки и изгражда нова тъкан, така че редовното нанасяне на хидратиращ крем може да я предпази от прекалено изсушаване.

Използвайте слънцезащитен крем всеки ден

Излагането на кожата ви на вредните ултравиолетови лъчи на слънцето, без да използвате слънцезащитен крем, ще я увреди. Когато имате суха кожа, тя е по-податлива на увреждане, тъй като съдържанието на вода в нея е ниско. Когато хидратирате кожата си, опитайте се да използвате слънцезащитен продукт, който не оставя мазни следи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.