Най -добрите 9 билки и добавки за облекчаване на симптомите на менопауза

Най -добрите 9 билки и добавки за облекчаване на симптомите на менопауза

Смята се, че до 85% от жените изпитват симптоми на менопауза в даден момент от живота си. Те могат да бъдат тежки и да затруднят живота за вас и вашите близки. За да се влошат нещата, менопаузата често съвпада с други проблеми на средна възраст. Като развод, смяна на кариерата, синдром на празния дом, грижи за възрастни родители.

Менопаузата не може да бъде предотвратена. Това е естествен период в живота, който понякога може дори да улесни живота.

Могат да се приемат определени добавки за облекчаване на симптомите на менопаузата, както и някои промени в начина на живот. През това предизвикателно време можете да поддържате тялото си, като по този начин подобрявате здравето си и подобрявате общото благосъстояние.

Симптоми на менопауза

Честите симптоми на менопаузата включват горещи вълни и втрисане, промени в настроението и тревожност, умора, безсъние, проблеми с паметта и концентрацията, вагинална сухота, акне, косопад, намалена костна плътност, наддаване на тегло, чувствителност на гърдите и намалено либидо.

Какво е менопауза?

Много жени се страхуват от менопаузата и смятат, че това е някакво медицинско бедствие или бедствие. Но, подобно на пубертета, това са нормални и естествени промени, които настъпват на определена възраст на жената. Единственото изключение е медицинската менопауза, която настъпва при хирургично отстраняване на яйчниците, например при лечение на рак или някои автоимунни заболявания.

Менопаузата се счита както за естествения край на менструацията с възрастта, така и за тяхното спиране.

Кога настъпва менопаузата?

Менопаузата (или менопаузата) обикновено настъпва между 49 и 52 -годишна възраст. Около 5% от жените имат менопауза в началото на петдесетте години, а около 1% имат преждевременна менопауза, преди да навършат 40 години.

Възрастта, в която менопаузата настъпва естествено, се влияе от генетични фактори (например, когато майка ви е била в менопауза), общо здраве и начин на живот (например пушачите преминават през менопаузата по -рано от непушачите, средно).

Какво е пременопауза?

Пременопаузата е преходен период, в който редовността на менструалния цикъл се нарушава. Например, може да имате дълъг или тежък период в един месец, а не през следващия. В същото време често се появяват симптоми, характерни за менопаузата. Обикновено това състояние се проявява 4-10 години преди менопаузата, тоест в началото или средата на петдесетте.

Какво е постменопаузата?

Постменопаузата е термин, описващ състояние след една година без менструация. Когато цикълът ви приключи, може да почувствате симптоми на менопауза. Това се дължи на хормонални промени, стареене или криза на средната възраст.

Какви са причините за менопаузата?

Симптомите и физиологичните промени, свързани с менопаузата, са причинени от промени в баланса на половите хормони в организма. Яйчниците вече не отделят яйцеклетка всеки месец и нивата на естроген и прогестерон започват да се колебаят. Високите нива на естроген могат да причинят тежко кървене и нежни гърди. Ниските нива са свързани с горещи вълни, нощно изпотяване, загуба на кост, главоболие и безсъние.

‌‌Добавки за облекчаване на симптомите на менопаузата

Хормонозаместителната терапия (ХЗТ) се счита за основно лечение за симптомите на менопаузата, но има странични ефекти и много жени не могат или не желаят да я използват.

Според някои оценки повече от половината жени използват допълнителни или алтернативни средства за облекчаване на симптомите, а 60% от тях казват, че такива алтернативни методи са наистина ефективни. Тези техники включват укрепване на връзката между ума и тялото (медитация, ароматерапия, йога), укрепващи практики (акупунктура, рефлексотерапия, хомеопатия) и добавки (витамини, билкови лекарства и минерали).

Някои добавки могат да помогнат за облекчаване на симптомите на менопаузата.

Мелатонин

Мелатонинът  е хормон, произвеждан от епифизата (епифизната жлеза), който регулира циклите на сън и събуждане. Безсънието е често срещан симптом на менопаузата и нивата на мелатонин намаляват с възрастта, така че приемането му може да помогне за подобряване на съня.

Мелатонинът не само ви помага да спите по -добре. Едно малко проучване установи, че жените, които приемат 3 mg мелатонин, подобряват физическите си симптоми в пременопауза в сравнение с контролната група. Проучването също така отбелязва, че добавянето на мелатонин може да е помогнало за предотвратяване на загуба на костна маса, но е необходима повече работа по тази тема.

В допълнение, проучване на добавка от 3 mg мелатонин за шест месеца при жени в пременопауза показа значително подобрение във функцията на щитовидната жлеза и облекчаване на менопаузалната депресия.

Калций и витамин D

Спадът на нивата на естроген при жени в пременопауза може да повлияе негативно на здравето на костите. Като защита е важно да се използва достатъчно количество от някои витамини и минерали, особено  калций  и  витамин D .

RDA за жени на възраст между 18 и 50 години е 1000 mg дневно. След 50 години той се повишава до 1200 mg. Калцият може да се набави с храна, добавки или и двете. Те са богати на млечни и соеви продукти, обогатени с тях напитки, риба (с кости, например сардини), зеленолистни зеленчуци.

Независимо от това кой е вашият основен източник на калций (храна или добавки), важно е да имате достатъчно витамин D за правилното усвояване. Естественият източник на витамин D е слънчевата светлина, но много хора не са достатъчно изложени на него, особено тези с тъмно кожа или живее в северните ширини. Американският медицински институт препоръчва средно 400-800 IU витамин D на ден, но някои проучвания цитират 1000-4000 IU като безопасна горна граница.

Витамин С ,  витамин К ,  калий и  магнезий също са важни за здравето на костите . 

Яжте достатъчно растителни храни (особено плодове, зеленчуци и бобови растения), за да получите нужното количество. Можете също така да използвате качествен  мултивитамин , подходящ за вашата възраст и пол, за да осигурите на тялото си всички хранителни вещества, от които се нуждае. Изследванията също така показват, че приемането на пет грама колагенови пептиди   на ден може да увеличи минералната плътност на костите при жени в менопауза.

Упражненията са друг чудесен начин за увеличаване на костната плътност и мускулната маса, които могат да намалят с понижаване на нивата на естроген. Яжте достатъчно протеини, за да поддържате мускулната маса  . Препоръчителният дневен прием на протеини за жени над 50 години е по-висок, отколкото за младите жени: 1-1,5 грама на килограм телесно тегло. Стремете се към 20-25 грама протеин с всяко хранене.

‌‌Билкови лекарства за менопауза

Жените имат дълга история на използване на традиционни билкови лекарства за облекчаване на симптомите на менопаузата, от депресия и тревожност до депресия и ПМС. Валериана,  лавандула ,  маракуя и  лайка често се използват за подобряване на съня и облекчаване на тревожността  .

Билките и другите растения подпомагат естествените лечебни механизми на организма и могат да бъдат по -меки от лекарствата. Те могат да се приемат под формата на таблетки, тинктури и чайове. Някои продукти могат да се добавят директно към храната, като шейкове, супи или яхнии. Важно е да се отбележи, че билковите лекарства могат да бъдат много мощни, така че трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да ги приемете. Много лекари използват допълваща и интегративна медицина в своята практика.

Редица растения могат да бъдат ефективни за облекчаване на симптомите на менопаузата, някои от тях са описани по -долу.

Черен кохош за облекчаване на симптомите на менопаузата

Едно от най -популярните и изучавани растения за облекчаване на симптомите на менопаузата е  черният кохош . Първоначално е бил използван от коренните американци за отблъскване на насекоми, а корените на растението са били събрани през есента и са използвани пресни или изсушени за медицински цели. Той съдържа съединения, които засягат имунната и нервната система, а също така могат да регулират производството на естроген.

Въпреки че са необходими повече изследвания по тази тема, в рандомизирано клинично изпитване за съвместно приложение на екстракт от черен кохош и  жълт кантарион  (повече за това по-долу) в сравнение с плацебо, резултатът за тежестта на менопаузата е намален наполовина в лекарството група в сравнение с 19% в плацебо групата. Депресивните симптоми също бяха значително подобрени в групата с лекарства в сравнение с групата на плацебо.

Жълт кантарион

Жълтият кантарион  е диво растение, което се използва от векове за подобряване на психичното здраве. В Европа се предписва за депресия и се продава като хранителна добавка.

Проведено е проучване за ефективността на приемането на жълт кантарион три пъти дневно в продължение на 12 седмици. Резултатът е значително подобрение на психологическите и психосоматичните симптоми при жени, оплакващи се от симптоми на менопаузата. В друго проучване жените, приемащи жълт кантарион, съобщават за значителни подобрения в качеството на живот по време на менопаузата и подобрен сън в сравнение с контролите. Жените, приемали жълт кантарион, също отбелязват намаляване на горещите вълни.

Див сладък картоф

Дивият ямс е добре позната естествена алтернатива на естрогенната хормонална терапия за менопаузата. Този кореноплод се използва от векове в традиционната китайска медицина за облекчаване на симптомите на менопаузата. Дивият ямс често се добавя към различни кремове. Той съдържа съединението диосгенин, което се превръща в лаборатория в различни стероиди, включително естроген. Изглежда, че тялото не може да преобразува дивия ямс в естроген самостоятелно, но растението може да съдържа други съединения, които имат естроген-подобни ефекти.

Въпреки че е необходима допълнителна работа, за да се потвърди неговата ефективност, в рандомизирано клинично проучване с 50 жени, приемащи 12 mg лилав ямс два пъти дневно, се наблюдава значително подобрение на симптомите на менопаузата (главно психологически) в сравнение с контролната група.

Angelica officinalis

Angelica officinalis принадлежи към същото семейство като целината или морковите. Това е една от основните съставки в китайската билкова медицина и често се използва за повишаване на имунитета и намаляване на възпалението. Често се нарича „женски женшен“. Използва се за регулиране на женската хормонална система и облекчаване на менструални спазми и симптоми на менопаузата.

Резултатите от проучванията за ефективността на Angelica officinalis за симптомите на менопаузата са много противоречиви – в някои проучвания се отбелязват ползите от него, в други не са открити значими резултати. Рандомизирано контролирано проучване с продължителност три месеца изследва ефикасността на ангелика и лайка в комбинация   спрямо плацебо. 90-96% от жените, приемащи лекарството, отбелязват клинично значими подобрения в честотата и интензивността на горещите вълни.

В 12-седмично рандомизирано клинично изпитване се наблюдава значително намаляване на горещите вълни и нощното изпотяване при жени, приемащи ангелика в комбинация с  черен кохош,  бял трън,  червена детелина, американски  женшен и  клонка.  Необходими са повече изследвания, за да се определи дали angelica officinalis има самостоятелни полезни свойства. Важно е да се отбележи, че ангеликата може да има странични ефекти и да взаимодейства с лекарства и други билки.

Мак

Маковете са родом от перуанските Анди. Това е кръстоцветни зеленчуци, принадлежащи към семейство Зелеви. Коренът от мака се използва в традиционната медицина за подобряване на плодовитостта и либидото. В допълнение, той често се използва в готвенето в Перу поради характерния си земен аромат. Мака е богата на  витамин С ,  мед и  желязо . Може да се приема като хранителна добавка или да се добавя към прах в смутита и други ястия.

Преглед на рандомизирани клинични проучвания на мака срещу плацебо за симптомите на менопаузата предоставя положителни, но ограничени данни за неговата ефективност. Въз основа на проучвания върху животни, добавката на мака има потенциал да предотврати загубата на кост, свързана с менопаузата.

Фитоестрогени

Фитоестрогените са растителни съединения, които могат да регулират нивата на естроген. Те се срещат в някои растения: соя,  червена детелина ,  ленено семе и хмел. В Япония, където соята е една от основните съставки в готвенето, жените са много по -малко склонни да изпитват симптоми на менопауза. Преглед на 500 проучвания заключава, че „фитоестрогените могат да намалят честотата на горещите вълни в менопаузата, без да причиняват сериозни странични ефекти“.

изводи

Важно е да се разбере, че всички жени преживяват менопаузата по различен начин. Някой не изпитва проблеми, на други му е трудно. Независимо от това как се чувствате, отделете си максимално внимание и се съсредоточете върху грижите за себе си.

Вземете съвета на д -р Кристиан Нортръп, който отбелязва в книгата си „Мъдростта на менопаузата“: „Менопаузата е най -важният период в живота на всяка жена. Ако подходите внимателно и съзнателно, тогава той може да се превърне в източник на най -дълбоката трансформация и изцеление на тялото, ума и духа. „

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.