На работа с колело. 6 мита, които опровергахме

На работа с колело. 6 мита, които опровергахме

Когато става въпрос за пътуване с колело, много хора казват нещо като „Бих се возил, но …“. Вариантите за оправдания може да са различни: живея далеч, не пътувам добре, уморявам се бързо, нямам специално облекло…  Ако имате подобни съмнения, ние ще се опитаме да ги разсеем. Може би всичко ще се окаже по-лесно, отколкото изглежда.

Мит № 1: Потите много, когато пътувате.

Не се потите повече от градско колоездене, отколкото от бърза разходка. Ако можете да изминете няколко километра със средно темпо и да не се потите, има голяма вероятност да не се потите и при 10-15 километрово каране на велосипед.

Ако пътуването е изтощително, вероятно сте с неправилния велосипед. Много хора карат планински велосипеди из града, които просто не са предназначени за дълги разстояния. Всичко в планинските модели е проектирано за преодоляване на препятствия: широки гуми, малки зъбни колела, амортисьори. Това е добре офроуд, но на равна настилка се изисква много мощност за ускоряване и поддържане на темпото.

При равни други условия е много по-лесно да изминете същото разстояние с обикновен градски велосипед, отколкото с планински велосипед. На подходящ велосипед вероятно едва ли ще забележите 10-15 километра от дома до работата ви.

Опитайте да карате през целия маршрут уикенда и вижте колко ще се изпотите. Трябва да се има предвид, че повечето офиси се отварят в 9 сутринта и се затварят след 18 часа. Това означава, че ще въртите педали свежи сутрин и в прохладна вечер. Повярвайте, карането на колело при температура от 15 градуса е много по-приятно, отколкото при 25 градуса.

Ако се притеснявате да не изплашите колегите си с миризмата на пот след пътуване, помислете за смяна на тениската си. Мокри кърпички и дезодорант също могат да помогнат.

Мит № 2: Велосипедите не са за сериозни хора.

Ако вашата задача е да демонстрирате на другите своя висок социален статус и високи доходи, тогава скъпата кола, може би, ще се справи с това по-добре от велосипеда. Но ако за вас е важна същността, тогава разбирате, че велосипедът не е по-лош от всеки друг транспорт.

Много много заможни хора, включително известни политици и бизнесмени, карат колело на работа и не се срамуват от това. Напротив, да изберете велосипед вместо кола днес означава да бъдете уверени и да правите това, което ви харесва. Това е позицията.

Мит № 3: Имате нужда от специално облекло

Не е нужно да носите плътно прилепнали клинове, за да карате колело. Обикновените неща могат да ви свършат работа при градски пътувания. Ако няма дрескод за външния вид на служителите във вашата компания, опитайте се да пътувате в ежедневните си дрехи.

Изберете дрехи, които са достътъчно свободни, еластични и не ограничават движенията. Това може да е достатъчно. Ако компанията ви има строг дрес код и не желаете да карете колело с костюм, можете да разрешите този проблем по няколко начина. Както се казва, има ли желание, има и начин.

В някои компании в петък можете да отидете в офиса с неформални дрехи. Ако е така, можете да използвате този ден като извинение да ходите на работа с колелото.

Ако имате място в офиса си да се преоблечете, можете да пътувате с всякакъв вид дрехи и след това да ги смените за работен костюм.

Ако няма такова място, опитайте се да се возите с панталон и тениска със сако и носете сакото със себе си или го оставете на работното място. Смяната на горната част на костюма е много по-лесна от смяната на панталона.

Страхувате се да не си изцапате гащите по пътя? Много градски велосипеди имат специална защита.  За да предпазите дрехите си от веригата, така че панталоните ви да останат чисти.

За да не ви пречи широкия панталон, можете да го защипете с обикновени щипки за дрехи, или пък със специални велкро ленти.

Ако ви е неудобно да се возите в обичайните си дрехи, помислете за алтернативи. Днес има производители на облекло, което е специално създадено за колоездене, но изглежда напълно небрежно. Малките разлики в кройката и състава на плата правят нещата по-еластични и удобни за колоездене.

Дънки с висока талия и висок процент ликра в плата, якета със специални отразяващи ивици по шевовете, връхни дрехи с вентилационна система и защита от вятър, тениски и джъмпери – всичко това изглежда напълно нормално, но е подходящо за колоездене .

Опитайте различни варианти, едно или две пътувания ще ви покажат кое е удобно и кое не, и можете да настроите вашия велосипеден гардероб.

Мит № 4: Не можете да карате в лошо време.

Нека признаем, че при лошо време, например, при проливен дъжд или поривисти ветрове, е неудобно да си навън дори без велосипед. В такива дни е по-разумно да оставите колелото си у дома и да отидете на работа с градския транспорт или с кола.

При слаб дъжд можете да карате из града, а градските модели велосипеди ви позволяват да направите това – предпазители и клапи за кал предпазват водача от капки вода и мръсотия, защитата на веригата ще остави панталоните и обувките на практика чисти. За да избегнете намокряне отгоре, носете дъждобран или дъждобран с качулка.

Колоезденето в дъжда не се различава от ходенето под дъжда – правилното облекло и желанието за движение решават проблема.

Мит № 5: Колело карат се само опитни велосипедисти

Карането на колело до работа не е разходка с велосипед Giro d’Italia. Ако разстоянието от дома до офиса е около 10-15 километра, дори начинаещ може да се справи. На градски велосипед това разстояние е лесно да се преодолее.

Започнете от малко – веднъж или два пъти седмично. Преди първото си пътуване се опитайте да изминете целия маршрут през уикенда, изчислете времето, прекарано в пътя, проучете трудни участъци, обмислете алтернативни маршрути. Изберете скорост, която е удобна за вас, и ако чувствате, че сте уморени, винаги можете да оставите велосипеда си на метростанция или голям търговски център и да продължите маршрута с градския транспорт. Най-вероятно ще стигнете там без никакви проблеми за първи път.

За да карате колело из града, не е нужно да излизате на пътното платно, това е забранено в правилата за движение на Беларус. Можете да карате по тротоари, пешеходни и велосипедни пътеки, без да се притеснявате, че ще бъдете ударени от кола. Не е нужно да сте опитен ездач, за да карате колело. Просто знайте как да шофирате и сте готови за пътуване до работното място.

Мит номер № 6: От умора след каране на колело е невъзможно да работите напълно през целия ден.

Това е най-невероятният мит от всички! Сутрешното каране на велосипед до работа ще бъде енергично като чаша силно кафе (което можете да изпиете и при пристигане в офиса).

Редовното колоездене повишава вашата издръжливост, помага да отслабнете и да укрепите мускулите си, е чудесна кардио тренировка и е просто забавно! Повярвайте ми, вашата доволна усмивка, свеж ум и весело настроение ще енергизират целия офис. Може би някои от вашите колеги дори искат да се присъединят към вас.

Ако отдавна сте искали да карате велосипед, за да работите, но сте се поколебали по някаква причина, просто опитайте. Който иска – той винаги ще намери начин, а който не иска – ще намери оправдание. Може би ще ви хареса да бъдете компютър и моторът ще стане част от вашето ежедневие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.