Може ли аспиринът да предотврати сърдечен удар

Може ли аспиринът да предотврати сърдечен удар

Аспиринът е лекарство без рецепта, използвано за лечение на болка, главоболие и треска. Може би сте чували, че аспиринът може да се използва и за намаляване на риска от инфаркти.

Въпреки че е вярно, че ниската дневна доза аспирин може да помогне за предотвратяване на сърдечен удар, това не означава, че всеки трябва да го приема. За много хора рисковете от всекидневния прием на аспирин надвишават ползите.

Прочетете, за да научите за връзката между аспирина и сърдечно-съдовото здраве, както и кой може да е добър кандидат за ежедневна употреба на аспирин.

Каква е връзката между аспирина и предотвратяването на инфаркт?

Аспиринът е разредител на кръвта . Може да помогне за предотвратяване на сърдечни пристъпи, като затруднява съсирването на тромбоцитите в кръвта.

Кръвните съсиреци са част от здравата кръвоносна система. Когато сте ранени, съсирването предотвратява прекомерната загуба на кръв.

Съсиреците стават опасни, когато се движат по тялото или спират притока на кръв към важни органи. Сърдечен удар възниква, когато тромбоцитите образуват съсирек, който блокира притока на кръв към сърцето.

Това е по-вероятно да се случи при хора, които имат определени здравословни състояния, като високо кръвно налягане или висок холестерол . Тези състояния отслабват и стесняват артериите, което затруднява свободното циркулиране на кръвта.

Ако имате рискови фактори за образуване на кръвни съсиреци, Вашият лекар може да Ви предпише разредител на кръвта, за да намали риска от сърдечен удар.

Може ли приемът на аспирин да помогне по време на сърдечен удар?

Спешна медицинска помощ

Ако мислите, че имате сърдечен удар, незабавно се обадете за спешна медицинска помощ. Можете да попитате оператора дали трябва да приемате аспирин.

Приемането на аспирин по време на сърдечен удар може да помогне за намаляване на щетите, но първо трябва да се обадите за спешна медицинска помощ, преди да го направите. Тъй като е ефективен разредител на кръвта, малка доза може да е достатъчна, за да спре или забави образуването на кръвен съсирек.

Все пак, аспиринът не е подходящ за всеки. Не трябва да го приемате, ако имате алергия към аспирин.

Препоръчителна дозировка

В препоръчителната доза аспирин по време на сърдечен удар е 160 до 325 милиграма (mg).

Ако вече приемате дневно ниски дози аспирин, вземете две таблетки (162 mg). За най-бързи резултати трябва да смачкате или сдъвчете таблетката, преди да я погълнете.

Ако имате под ръка само обикновен аспирин, все пак трябва да дъвчете или смачкате таблетките, за да ускорите усвояването.

Таблетките без покритие ще се абсорбират по-бързо от таблетките с покритие.

Може ли всекидневният прием на аспирин да помогне за намаляване на риска от сърдечен удар?

Ежедневният аспирин може да намали риска от сърдечен удар, но рисковете от всекидневния прием на аспирин надвишават ползите за повечето хора.

А Мета-анализ за 2019 г от тринадесет рандомизирани контролирани проучвания и общо 164 225 участници установиха, че сред хората, които нямат сърдечно-съдови заболявания, ежедневният прием на аспирин не подобрява резултатите от смъртността.

Според препоръките от 2019 г. от Американския колеж по кардиология (ACC) и Американската сърдечна асоциация (AHA), само хора с определени сърдечно-съдови рискови фактори трябва да приемат аспирин ежедневно, за да предотвратят сърдечен удар.

Специалната група за превантивни услуги на САЩ (USPSTF) стигна до подобно заключение. А 2016 препоръка показва, че аспиринът е полезен само за лица между 50 до 69 години, които са с повишен риск от сърдечно-съдово заболяване.

Препоръчителна дозировка

На препоръчителната дневна доза от аспирин за предотвратяване на инфаркт е 75-325 мг. Ежедневните ниски дози аспирин таблетки обикновено съдържат 81 mg.

Не трябва да приемате ежедневно аспирин, без първо да говорите с Вашия лекар. Вашият лекар може да ви помогне да разберете рисковете и ползите, както и колко да приемате.

Има ли други ползи от ежедневния прием на аспирин?

Някои проучвания показват, че ежедневната терапия с аспирин може да предотврати някои видове рак.

По-специално, препоръките на USPSTF от 2016 г. съобщават, че приемането на аспирин на дневна база вероятно намалява риска от колоректален рак, но само след 5 до 10 години употреба.

някои изследвания предполагат, че аспиринът може да бъде полезен за предотвратяване на някои видове рак, но трябва да се направят повече проучвания, за да се разбере дали ползите от приема на аспирин надвишават рисковете.

Какви са рисковете от приема на аспирин всеки ден?

Както всички лекарства, аспиринът може да причини странични ефекти. Тъй като е разредител на кръвта, най-честият страничен ефект от редовната употреба е прекомерното кървене , особено в стомаха и мозъка. Бъбречна недостатъчност е друг възможен страничен ефект.

Възможно е да имате повишен шанс да получите нежелани реакции, ако:

 • са алергични към аспирин
 • имате нарушение на кървенето или съсирването
 • имат стомашни язви, които кървят
 • са изложени на риск от хеморагичен инсулт
 • пийте алкохол редовно
 • трябва да се подлагат на рутинни стоматологични или медицински процедури
 • са на възраст над 70 години

Ако имате някой от горните рискови фактори, е изключително важно да говорите с Вашия лекар, преди да приемете аспирин.

Ежедневният прием на аспирин подходящ ли е за вас?

Лекарите обикновено предписват ежедневна терапия с аспирин за хора, които имат определени сърдечно-съдови рискови фактори.

Може да се възползвате от приема на аспирин всеки ден, ако отговорите с „да“ на един или повече от следните въпроси:

 • Имали ли сте преди това сърдечен удар?
 • Имали ли сте преди това инсулт, свързан със съсиреци?
 • Поставяли ли сте стент в коронарна артерия?
 • Имате ли болка в гърдите, причинена от ангина?
 • Имали ли сте операция за коронарен байпас?
 • Вие сте мъж над 50 или жена над 60 години с диабет и поне още един рисков фактор за сърдечно заболяване ?
 • Имате ли семейна анамнеза за сърдечни удари?

Ако смятате, че сте изложени на риск, уговорете час, за да обсъдите ежедневния прием на аспирин с лекар.

В зъключение

Аспиринът предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Може да е от полза в случай на сърдечен удар, а също така предотвратява сърдечни удари.

Ежедневната терапия с аспирин обаче по принцип вече не се препоръчва. За хора, които не са изложени на риск от сърдечен удар, рисковете от приема на аспирин са по-големи от ползите.

Не трябва да приемате ежедневно аспирин, без първо да се консултирате с Вашия лекар. Те могат да ви помогнат да разберете дали ежедневният аспирин е подходящ за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.