10 мита за отслабването и истината

10 мита за отслабването и истината

Мит. 1. Целина, грейпфрут и зеле изгарят мазнините

Всъщност няма храни, които да изгарят мазнините. Някои могат да увеличат скоростта на метаболизма, но само за кратък период от време. И те не са причина за отслабване.

Мит 2. Зеленият чай ви прави по-слаби

Това не е вярно. Но чаят съдържа много полифеноли – вещества, които неутрализират холестерола, което е опасно за артериите.

Мит 3. От овесената каша се дебелее

Зърната наистина са източник на въглехидрати. Но тези, които ядат по-бавни въглехидрати – пълнозърнести зърнени храни, които са богати на фибри – отслабват. Забелязан е интересен принцип „люлка“: ако комбинирате въглехидрати и мазнини, индексът на телесна маса се повишава, но ако не комбинирате въглехидрати с мазнини, индексът, напротив, намалява. Затова изберете това, което предпочитате – кето диета с много мазнини или диета с много фибри от зърнени храни.

Мит 4. За да убиете апетита си, трябва да изядете ябълка

Не е вярно. Ябълките и другите плодове не потискат апетита, а напротив, възбуждат го.

Мит 5. От крекерите не се напълнява толкова бързо, колкото хляба

Твърдението не е вярно. Крекерите са по-хранителни, имат повече мазнини от хляба.

Мит 6. Протеиновите диети са най-ефективни

Но не! Проучванията показват, че хората със затлъстяване отслабват по-добре при диети с ниско съдържание на въглехидрати, но ефектът не трае дълго. Скоро те отново започват бързо да трупат килограми.

Мит 7. Най-добрият начин за отслабване е гладуването

Липсата на храна може да причини умора и световъртеж. Гладуването е опасно. И сдържайки се цял ден, рискувате да хапнете три пъти повече вечерта.

Мит 8. Белият хляб има повече калории от хляба с трици и пълнозърнестия хляб.

Това не е вярно. 100 г бял хляб осигурява същите калории като 100 г хляб с трици. Друго нещо е, че хлябът с трици осигурява много фибри и магнезий, което насърчава доброто храносмилане, а белия хляб повишава нивата на инсулина по-бързо.

Мит 9. Тайната на стройната фигура е в салатите

Това е само отчасти вярно: самите листа на марулята практически не съдържат калории. Но! Те обикновено не се използват в чист вид. И повечето дресинги за салати са с високо съдържание на мазнини: супена лъжица е около 80 калории. В резултат на това салата с дресинг няма да допринесе за загуба на тегло.

Мит 10. Добре е да дъвчете дъвка след хранене.

Дъвката наистина освежава дъха, но е трудно да го наречем средство за хигиена на устната кухина. Научни доказателства за положителното въздействие на дъвките върху здравето на зъбите касаят само малка гама от флуорни продукти. Дъвка, съдържаща захар, действа също като бонбоните – по отношение на калоричното съдържание и разрушителното въздействие върху зъбния емайл. Дъвката може да увреди пародонталната тъкан. Всъщност се препоръчва да дъвчете не повече от три пъти на ден в продължение на три минути. Ако задържате дъвката в устата си по-дълго, се получава излишна секреция на стомашна киселина. И тъй като храната не попада в стомаха, това може да навреди на лигавицата му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.