Маслото от шипка. 8 ползи за здравето ви

Маслото от шипка. 8 ползи за здравето ви

Освен в България шипката е ценено заради своите лечебни свойства и от древните египтяни, маите и индианците. А пък маслото от шипка е естествено средство за борба с бръчките, забавяне на стареенето и поддържане на кожата в добро състояние. То също така има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства според клинични проучвания.

Какво представлява шипковото масло?

Шипковото масло е масло, пресовано от семена, получени от плодовете на шипката. Известно е, че съдържа бета-каротин, както и линолова и олеинова киселини. Шипковото масло има разнообразни свойства, щадящи кожата, включително:

1. Шипково масло: бори се с видимите признаци на стареене

Шипковото масло заслужи вниманието на поколения жени, търсещи скандалния извор на младостта. В наши дни научните изследвания показват, че то съдържа големи количества витамин С , вещество, което намалява бръчките и помага на кожата да възстанови щетите от UV лъчите. Освен това прониква дълбоко в кожата, без да оставя мазен филм.

2. Шипково масло: овлажнява лицето

Шипковото масло овлажнява сухата кожа на лицето и тялото. Изследователите смятат, че това полезно свойство се дължи на мастна киселина, известна като линолова киселина . Шипковото масло съдържа и каротеноиди, подобни на витамин А , които стимулират клетките да се възпроизвеждат по-бързо.

3. Шипково масло: подобрява цвета на кожата

Както бе споменато по-горе, шипковото масло е богато на витамин С , който може да помогне за подобряване на цвета на кожата и намаляване на черните точки. В допълнение, витамин С ретиноидите помагат на клетките да узреят и се обновяват по-бързо, оставяйки кожата по-свежа. Той помага в борбата с хиперпигментацията, причинена от колебания в нивата на хормоните, увреждане от слънцето и лекарства като противозачатъчни хапчета.

4. Шипково масло: помага при белези

В проучване от 2015 г. участниците са лекували следоперативни белези с масло от шипка два пъти на ден . След три месеца тези, които са използвали масло от шипка, са имали по-малко възпаления и белези в сравнение с тези, които не са.

5. Шипково масло: антибактериално средство

Изследвания, публикувани през 2017 г. от Националните здравни институти, стигат до заключението, че маслото от шипка има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Може да се използва локално за борба с възпалението, причинено от кожни раздразнения като екзема.

6. Шипково масло: Борба с акнето

Шипковото масло съдържа доста много линолова киселина и малко количество олеинова киселина. Проучванията показват, че мазнините на повърхността на кожата на склонни към акне хора са почти изцяло олеинова киселина и са с ниско съдържание на линолова киселина. В допълнение, шипковото масло съдържа следи от третиноин, ретиноид, използван за лечение на акне.

7. Шипково масло: може да увеличи производството на колаген

Способността на организма да синтезира колаген , строителен материал, който придава здравина и еластичност на кожата, намалява с възрастта. Шипковото масло е богато на витамини А и С , които са от съществено значение за производството на колаген. Той също така забавя освобождаването на колаген-разрушаващи ензими в организма.

8. Шипково масло: може да предпази от увреждане от слънчева светлина

Ултравиолетовите лъчи на слънцето причиняват бръчки и ранно стареене на кожата, а също така намаляват способността на кожата да произвежда колаген. Антиоксидантите в маслото от шипка , като витамини А , С и Е , помагат да се предотврати увреждането на кожата с ултравиолетови лъчи. Това придава на кожата по-младежки вид, но не замества слънцезащитните продукти .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.