Концепция и принципи на лунната диета

Концепция и принципи на лунната диета

Всичко започва от света на легендите. Когато Нукта, (това е загъдъчната и тъжна богинята на нощта) постила непрогледно си наметало над Земята, мракът обхваща света. Малките звездички опитват да пробият тъмата на нощното небе, но силите им не стигат да осветят Земята.  Тогава на хоризонта в своята червено – златиста колесница – теглена от витороги бикове се задава богинята Селена. Елегантно ефиранета и дреха е златиста, а на главата си носи лунен сърп. С пристигането си прогонва мрака. Така дрвените гърци си представяли богинията Луна. Една от дъщерите на  богинята Гея и Хиперион – Селена (Луната).


Може би ще ви бъде интересно да видите:


Въздействието на естествения спътник на Земята върху  физиологичното и психическото  състояние на човека е обект на изучаване още от древността. Има редица доказателства, но и множество хипотези. Науката в съвремието търси и изучава нови факти за влиянието на това небесно тяло върху живота на Земята.

Един от доказаните факти е електромагнитно въздействие на Луната върху  моретата, океаните и други водни пространства. С това са свързани концепцията и принципите лунната диета. А именно, че фазите и  повлияяват и върху човешкото тяло, тъй като то се състои от 70% вода.

Идеята е че при достигането на  Луната на нова фаза, нейното гравитационно привличане е най-силно и ако точно тогава се следва лунната диета за отслабване, могат да отслабнат с от 1 до 3 кг. от теглото.

ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ЛУННАТА ДИЕТА

Според хората, които я спазват популярността на Лунната диета се дължи на добрите и резултати  върху цялостното здравословно състояние на организма. Отслабването е още един плюс към това. Мнение на хора, спазвали лунната диета, е че  при тази нея йо-йо ефектът не се наблюдава, а килограми не се връщат. Този хранителен режим е всъщност лунна диета за детоксикация на организма.

Как се прави диетата:

Диетата на практика представлява 24-часовото “гладуване”, т.е. консумация само на течности в периода, когато Луната навлиза в определен период. Луната преминава през 4 фази: новолуние (когато не може да се види в небето), първа четвърт (около 6 дни след младата луна), пълнолуние (когато е като пълен кръг) и последна четвърт.

Лунната диета се прави в първите 24 часа от която и да е нова фаза.

Тоест диетата започва в часа, в който луната навлиза в нова фаза (вижте календар с фазите и часовете за лунна диета) и завършва в същия час на следващия ден.

Често се практикува придържане към диетата 2 пъти месечно – когато Луната навлиза в пълна фаза и когато Луната е млада. Но вие можете да си изберете да я правите само веднъж месечно. Ако решите за един ден на месец, препоръчително е това да бъде на млада луна.

Някои хора практикуват тази диета по време на четирите фази на Луната, т.е. четири пъти месечно по 24 часа, за да не си върнат загубените килограми.

Лунната диета помага на организма да се освободи от натрупаните токсини и по-лесно да се бори срещу болести. Ако нямате сериозни здравословни проблеми, тогава тази диета не може да ви навреди. Въпреки това, препоръчва се консултация с лекар.

КАКВО СЕ ЯДЕ В ПЕРИОДА НА ЛУННА ДИЕТАЛунната диета може да бъде наречена “течна диета”, защото трябва да започнете, когато Луната навлиза в определен етап и да завършите 24 часа по-късно. По време на диетата се препоръчва да изпиете 2-4 литра течности, а най-добре е това да бъде вода. Допустимо е и консумацията на чай без захар.

Когато почувствате глад, направете си домашен сок от плодове или зеленчуци, без допълнително да подправяте. Вижте няколко идеи за плодова вода, която може да консумирате без проблем. Консумацията на чай също много би помогнала. Ако си купувате от така наречените “натурални сокове”, имайте предвид, че те често съдържат доста голямо количество захари, така че ги избягвайте. Не трябва да се консумира мляко, а също забранен е и алкохолът.

Тази диета пречиства организма от токсините и задържаните течности. По време на 24-часовия “пост” може да загубите от 1 до 3 кг.

Дори и да спазвате тези принципи на лунната диета веднъж месечно, внимавайте какво ядете в останалата част от месеца. Когато Луната расте, консумирайте по-малко храна, а когато Луната намалява, можете да си позволите по-калорични храни, но отново бъдете внимателни с калорийния прием.


Лунен календар за 2022 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.