Кръводаряването. Защо е важно и кога е полезно

Кръводаряването. Защо е важно и кога е полезно

14 юни е Ден на донора. И на съвременният човек няма нужда да бъде обяснявано защо кръводаряването толкова важно. В тази статия ще анализираме кой може да бъде донор. И защо е буквално жизненоважно някои хора да даряват кръв по-често.

ЗАЩО ДА ДАВАТЕ КРЪВ

Донорска кръв е необходима много по-често, отколкото изглежда на пръв поглед. Използва се не само при големи трагични събития, причинени от човека бедствия или аварии. Може да се наложи трансфузии за родилки, по време на елективни или спешни операции, за пациенти с рак. Кръвта и нейните компоненти се използват и при производството на лекарства за пациенти с хемофилия. Но досега не са разработени лекарства, които да заменят напълно трансфузията. А тези, които даряват кръв, буквално спасяват нечий живот.

Според СЗО всеки трети човек се нуждае от кръвопреливане през живота си, а до 1,5% от руснаците годишно се нуждаят от такава процедура. Не изглежда много. Но за да осигурим достатъчно снабдяване с биоматериал, трябва около 4% от населението да бъде донори. В момента, според Националния изследователски център по хематология, активните донори в Русия са едва около 1,7%.

КОЙ МОЖЕ ДА БЪДЕ КРЪВОДАРИТЕЛ


Донор може да стане почти всеки на възраст над 18 години и с тегло над 50 кг. Всеки, който реши да стане донор, се подлага на медицински преглед и се консултира с трансфузиолог преди процедурата. Ако лекарят е предупреден от нещо в общото състояние на пациента или резултатите от теста не са много добри, например ниско ниво на хемоглобин, тогава няма да му бъде разрешено да дарява (както кръводаряването се нарича официално) и ще бъдат изпратени за допълнителен преглед. Между другото, всички изследвания за потенциален донор са безплатни.

И КОЙ НЕ МОЖЕ


Има противопоказания за кръводаряване. Някои от тях са постоянни, други са временни.

Постоянно: наличие на хронични инфекциозни, онкологични заболявания, както и заболявания на кръвта.

Срокът на временните противопоказания е различен. Например след ТОРС или грип може да са 30 календарни дни. А след операция, татуиране, пиърсинг или акупунктура – 120 дни.

Най-дългият период за временна забрана за даряване е 1 година. Назначава се за жени след раждане на дете (бременност). Пълен списък на противопоказанията можете да намерите на сайта на кръвната служба .

КРЪВОДАРЯВАНЕТО НЕ МОЖЕ ДА НАВРЕДИ НА ВАШЕТО ЗДРАВЕ


Някои не искат да дарят кръв, защото са чули някъде, че е нездравословно. Но това е просто още един мит, от който в медицината има много! Напротив, донорите са длъжни да следят здравето си. Този статут прави хората по-социално отговорни. Те преминават редовни прегледи от специалисти, скринингови изследвания. Самата процедура е абсолютно безопасна. Невъзможно е да се заразите с каквато и да е болест, дарявайки кръв.

По време на процедурата по даряване пациентът е под постоянно наблюдение на медицински персонал и трансфузиолог. Безопасността на донорството е потвърдена от дългогодишни научни изследвания.

КРЪВОДАРЯВАНЕ – ЗА ЗДРАВО СЪРЦЕ И ПОВЕЧЕ ОПТИМИЗЪМ


Има доказателства, че даряването на кръв подобрява кръвообращението. В наблюдаваната група редовни донори на възраст над 42 години е регистрирано намаляване на риска от инфаркти. Също така многократно е наблюдавано, че повишеното налягане е намалено.

Между другото, при донорите тялото не произвежда повече кръв – това също е често срещано погрешно схващане. Но фактът, че те са по-добре приспособени към възстановяване след кръводаряване, е абсолютно сигурен.

И е абсолютно сигурно, че по-голямата част от дарителите са активни и жизнерадостни хора. Това по-скоро е свързано с тяхната активна житейска позиция. Въпреки това учените смятат, че кръводаряването наистина има стимулиращ ефект. Така че, ако искате да станете малко по-весели, опитайте да дарите кръв!

КАК ДА ПРИГОТВИТЕ: ВАЖНИ ПРАВИЛА


В навечерието и в деня на кръводаряването не яжте мазни, пържени, пикантни и пушени храни; наденица и колбаси. Както и други месни, рибни и млечни продукти. Не можете да яйца и масло, включително зеленчуково. Забранени шоколад, ядки и фурми. А също и авокадо, цвекло и банани.

Но не е нужно да дарявате кръв на празен стомах! Препоръчват се сладък чай със сладко, сокове, плодови напитки, компоти, минерална вода. От храни: хляб, бисквити, сушилни, варени зърнени храни, паста на вода без олио, зеленчуци и плодове (с изключение на авокадо, цвекло, банани).

48 часа преди кръводаряването не можете да пиете алкохол и в продължение на три дни (тоест 72 часа) приемайте лекарства, съдържащи аспирин и аналгетици.

Също така, един час преди кръводаряване, се въздържайте от тютюнопушене.

Най-добре е да дарявате кръв сутрин (тогава тялото реагира по-лесно на загубата на кръв, така че между другото, планираните операции също се предписват сутрин). След 12:00 ч. се препоръчва кръводаряване само на редовни донори.

Не трябва да дарявате след нощна смяна или безсънна нощ, когато тялото е изтощено. Не планирайте да дарявате кръв непосредствено преди изпити, състезания, важни преговори, по време на интензивни периоди на работа, така че слабостта да не пречи на вземането на важни решения.

И не забравяйте да носите паспорта си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.