Колагенов протеин и колагеновите пептиди

Колагенов протеин и колагеновите пептиди

Може би сте забелязали, че колагеновите пептиди, се намират в много популярни продукти за грижа за кожата и хранителни добавки. Каква е причината за тази популярност? Нека да го разберем.

Как действат колагеновите пептиди върху кожата?

Първо, за да разберем защо пептидите са популярни в грижата за кожата, трябва да погледнем научната страна на въпроса.

Пептидите са градивните елементи на протеините. Пептидите са вериги от аминокиселини, свързани с пептидни връзки. Късите вериги от аминокиселини се наричат ​​олигопептиди, докато по-дългите вериги от аминокиселини се наричат ​​полипептиди.

Когато се образуват една или повече дълги вериги от полипептиди, те се превръщат в протеини. Известно е, че протеините участват в много процеси в тялото, включително влияят върху състоянието на кожата. Някои от тях действат като ензими, докато други са антитела, преносители и пратеници или структурни компоненти. Пептидите могат да бъдат класифицирани според тяхната роля, като пептиди-носители, сигнални пептиди или невротрансмитерни пептиди.

Пептидите носители помагат за пренасянето и доставянето на други активни молекули, които иначе биха били нестабилни.

Пример са някои от първите фармацевтични пептиди. Те са разработени за доставяне на мед за насърчаване на заздравяването на рани в наранени тъкани. Сигналните пептиди действат върху биологични реакции, като сигнализиране на клетките да произвеждат повече колаген и еластин. Невротрансмитерните пептиди действат подобно на невромодулаторите. (т.е. Botox и Dysport). Те блокират мускулната контракция, което намалява бръчките. Тъй като невротрансмитерните пептиди не могат да преминат през кожата като инжекции, те са по-малко ефективни. Всички тези видове пептиди се намират в козметичните продукти.

Някои от ключовите протеини в структурата на кожата включват колаген и еластин. Колагенът е най-разпространеният структурен протеин в кожата. Намалените нива на това вещество се свързват с признаци на стареене. Разграждането на колагена с течение на времето води до загуба на обем на лицето. Това води до бръчки и отпусната кожа. Увреждането на колагена и еластина от излагане на слънце и околната среда също допринася за появата на признаци на стареене. Изявата е чрез промяна на текстурата, тонуса и еластичността на кожата.

Колагенът е протеин, състоящ се от три полипептидни вериги, съдържащи аминокиселини като глицин, пролин и хидроксипролин. За да се създаде колаген в кожата, тези аминокиселини и сигнални пептиди трябва да преминат през серия от ензимни стъпки. Еластинът се състои от аминокиселините аланин и лизин, както и от други аминокиселини и е свързан с други протеини и гликопротеини (захарни протеини). 

Когато чуете за пептидни продукти, предназначени за кожата, те често са такива, които съдържат някаква форма на колаген. Или неговите аминокиселинни градивни елементи, които стимулират колагеновото производство. Ако погледнете етикета, вероятно ще видите някои от съставките, изброени по-горе.

Терминът „хидролизиран колаген“ означава колаген, който е разграден на пептидни градивни елементи. Колагеновите продукти могат да бъдат направени от едър рогат добитък, прасета, морска риба и други безгръбначни, както и други източници. Морският колаген обикновено е предпочитаният източник, тъй като се усвоява по-лесно от тялото и е по-малко вероятно да съдържа замърсители.

Какво представляват локалните пептиди?

Локалните пептиди не се приемат през устата, а се прилагат върху кожата. Тези продукти са позиционирани като анти-стареене, антиоксиданти и овлажняващи. Смята се, че тъй като се прилагат директно върху кожата, е по-вероятно пептидите да се локализират в кожата и да стимулират растежа на колаген. Основният проблем с локалните пептидни агенти е, че може да бъде трудно да проникнат през кожната бариера в дермата, където би трябвало да са ефективни. 

За да преодолеят този проблем, някои марки използват пептиди с по-малка молекула, съответстващи на рН в своите продукти, за да увеличат максимално шансовете за абсорбиране през кожната бариера. Пептидите в серум или овлажнител също могат да увеличат шанса за проникване през кожата поради по-дълъг контакт с кожата в сравнение с почистващ препарат, който се изплаква. За обикновените потребители може да бъде трудно да разберат дали даден продукт може да се абсорбира през кожата и дали ще бъде активен, тъй като повечето козметични продукти не са подложени на стриктни изследвания.

Какво представляват оралните пептиди?

Оралните пептидни добавки с колаген  станаха много популярни напоследък и се позиционират като агенти против стареене и антиоксиданти. На теория, когато колагенът или хидролизираният колаген се приема през устата, пептидите влизат в тялото, така че то да може да произведе повече колаген. Някои перорални пептидни формулировки съдържат сигнални пептиди, които стимулират производството на колаген и минимизират разграждането на колаген.

Освен това учените смятат, че пептидите увеличават производството на хиалуронова киселина, което подобрява хидратацията на кожата и може да бъде полезно за заздравяване на рани и защита от слънце. Според някои научни доказателства оралният прием на колаген насърчава здравето на ставите, намалява мускулната болка и възстановяването.

Колаген на прах към кафето си сутрин. 

Можете също така да го разтворите във всяка гореща или студена течност, да го добавите към смутита или да го приемате като таблетка в капсули.

Все още няма недвусмислено мнение сред учените дали пероралните добавки с колагенови пептиди наистина работят, както е описано по-горе. Някои проучвания подкрепят техните ползи, докато други проучвания са неутрални. Въпреки това, въз основа на наличната научна литература, хидролизираният колаген се абсорбира лесно от стомашно-чревния тракт в кръвта. Скептиците, от друга страна, твърдят, че няма начин да разберем дали абсорбираният колаген всъщност е насочен предимно към кожата, вместо да се използва в други части на тялото. Освен това има изследвания, които показват подобрение в структурата, здравината и обема на косата от перорален прием на колаген.

От личен опит приемането на добавки с колаген през устата ежедневно ми помага да се чувствам по-сит. Освен това мускулната ми болка намаля и възстановяването от тренировка се подобри. Не съм забелязала съществени промени в състоянието на косата, кожата или ноктите си. Мисля, че този ефект няма да се забележи толкова бързо, тъй като за растежа на косата и ноктите е необходимо време.

Пероралните колагенови пептиди обикновено се считат за безопасни. Ако се появят нежелани реакции, те обикновено са редки и незначителни и се проявяват като акне, лошо храносмилане и/или главоболие. Като общо правило трябва да се консултирате с лекар преди да вземете каквато и да е добавка. Особено ако сте бременна, кърмите или имате други противопоказания. Тъй като добавките с колаген се класифицират като хранителни добавки. Те не подлежат на регулиране от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). В резултат на това понякога е трудно да се определи качеството на продукта. Възможно е поради тази причина някои проучвания да показват ползата от пероралните добавки с колагенови пептиди.  Когато избирате продукт, можете да разберете

Вместо заключение от Dietyc.com. Полезни ли са колагеновите пептиди за кожата или не?

Естествените пептиди играят важна роля за здравето на кожата. Продуктите с колагенови пептиди са интересни, защото могат да помогнат за минимизиране на признаците на стареене . Това става чрез намаляване на появата на бръчки, подобряване на текстурата на кожата и хидратацията.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.