Внимание – Остеопороза! Ето как да се правилно да се погрижим за костите си

Внимание – Остеопороза! Ето как да се правилно да се погрижим за костите си

Защо колагенът може да е по-важен за костната тъкан от калция?

Костите са изградени от растяща жива тъкан, която изисква широк спектър от хранителни вещества – не само минерали като калций – за поддържане на оптимално здраве.

При костите често акцентът е върху минералите, но намаляването на колагена също е важен фактор за остеопорозата и ниската костна плътност.

Колагенът е за нашите кости това, което са гредите за рамката на къща. Именно това съединение осигурява основата, на която се извършва минерализацията. Нивата на колаген намаляват с възрастта, което води до проблеми. Ако количеството колаген е недостатъчно, няма значение колко калций приемате, минералът няма да бъде свързан вътре в костта.

Ето защо трябва да прибягваме до стратегии за подобряване на колагеновия субстрат заедно с традиционните минерални добавки за всяко състояние на костите.

Страничен ефект на лекарствата

Един от проблемите с бисфосфонатните лекарства, използвани за лечение и профилактика на остеопороза (като Boniva, Fozamax и Actonel), е, че те не подобряват качеството на костите. Те са естествено способни да увеличат костната плътност. Но като не решават проблема с органичния колаген, те всъщност правят костите чупливи.

Здравата кост е здрава и еластична като бамбука. За разлика от това, натоварената с бисфосфонати кост е по-скоро като креда – плътна, но много крехка. Хората, лекувани с бисфосфонати, трябва да се съсредоточат върху подобряването на своя колагенов субстрат, за да премахнат проблемите, причинени от тези лекарства. Увеличаването на съдържанието на костен колаген води до по-голяма здравина и гъвкавост и по този начин увеличава устойчивостта на фрактури.

Важни добавки

Следните основни хранителни вещества се препоръчват заедно с 800-1000 mg калций на ден за подобряване на колагеновия субстрат и насърчаване на здравето на костите :

  • Силициев диоксид : Бионаличният силициев диоксид (ch-OSA или холин стабилизирана ортосилициева киселина, съставка в препарата BioSil) показа впечатляващи клинични резултати за подобряване на здравето на костите и костната минерална плътност. В двойно-сляпо проучване (в което нито изследователите, нито пациентите знаят, кой приема изпитваното лечение и кой приема контролното лечение) на жени в постменопауза с ниска костна плътност, препарата BioSil успя да увеличи както костния колаген (с 22 процента), така и костната плътност (с 2 процента) през първата година на приложение. Препоръчителната доза е 6-10 mg на ден.
  • Витамините К1 и К2 действат върху остеокалцин, протеин, който свързва молекулите на калция в костната тъкан. Витамин К е от съществено значение за превръщането на неактивния остеокалцин в активната му форма, така че липсата му в диетата е основен рисков фактор за остеопороза, дори сред тези с висок прием на калций. Най-добрите хранителни източници на витамин К включват спанак, швейцарско манголд, кейл, брюкселско зеле, аспержи и зелен фасул. Типична доза добавка на витамин К е 100 mcg на ден.
  • Витамините В6 и В12 , както и фолиевата киселина, спомагат за превръщането на аминокиселината метионин в цистеин. Всеки дефицит на тези витамини може да доведе до повишаване нивото на хомоцистеин, присъстващ при различни патологични състояния, включително остеопороза. Когато пазарувате за витамини от група В, потърсете формули, които съдържат формата на витамин В12, метилкобаламин, за оптимално усвояване.
  • Добавянето на витамин D3 спомага за увеличаване на костната плътност и проучванията на комбинации от витамин D и калций дават значително по-добри резултати от всеки от тези хранителни вещества поотделно. Повечето експерти препоръчват дневен прием на най-малко 2000 IU витамин D3.
  • Магнезий . Проучванията показват, че жените с остеопороза имат намален магнезий в костите и други показатели за дефицит на магнезий, отколкото жените без остеопороза. Обикновено препоръчителната доза е 250-500 mg на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.