Кои витамини да приемаме при диета?

Кои витамини да приемаме при диета?

Когато искаме да отслабнем, трябва да направим няколко неща. Това са следване на подходяща диета и редовна физическа активност с подходящо натоварване. Разбира се, при диетите винаги можем да получим и ценна помощ от витамините и минералите. Те са природни съставки, които са от значение за цялостното ни здраве и могат да ни съдействат за постигане на определени ефекти. Ето кои витамини да приемаме при диета.

Витамин С и цинк

Приемът на витамин С и цинк е изключително известен при необходимост от повишаване на функцията на имунната система. Той действа антиоксидантно и имунопротективно. Предпазва ни от различни заболявания и осигурява по-добра функция на естествения ни имунитет. Освен това обаче действа благоприятно и върху метаболизма. Особено валидно е това за метаболизирането на въглехидрати и мазнини. Съответно, при диета можем да се снабдим с хранителна добавка с витамин С и цинк, която да съдейства на метаболизма при правилна обработка на тези хранителни вещества. Именно мазнините искаме да намалим при диета и тази комбинация е ценен помощник за тази цел. Не по-малко важно е че ще ви помогне да се чувствате по-свежи, по-бодри и енергични.

Допълнително, ако по принцип страдате от недостиг на витамин С, това ще доведе до редица здравословни проблеми. Един от тях, разбира се, е свързан с имунната система. Допълнително, съединителната тъкан в тялото ви също ще пострада. Но един по-неизвестен ефект от недостига на витамин С е забавянето на метаболизма и, съответно, покачването на теглото.

Още повече, недостигът на цинк въздейства върху регулацията на инсулина и върху функцията на щитовидната жлеза. И двете са важни елементи от добрия метаболизъм и нарушената им функция може също да доведе до покачване на теглото.

Витамин В12

Особено полезни са добавките с витамин В12, ако спазвате вегетарианска или веганска диета. Витамините от група В, включително б12 , действат благоприятно за метаболизма ни със своя ефект върху преработката на въглехидратите. В частност, б12 съдейства на тялото да метаболизира въглехидратите и да ги превърне в енергия. По този начин способства за по-добър ефект от диетата ни. Подпомага загубата на тегло. При това – не само с въглехидратите. Той допринася също и за метаболизиране на мазнините – основната причина за напълняване. Същевременно обаче витамините от група В способстват за правилната функция на черния дроб, като му съдействат да се справи по-лесно с елиминирането на токсините. 

Магнезий

Магнезият е изключително важен минерал и кофактор на ензими. Отговаря за правилната функция на мускулите, на нервната система, на сърдечно-съдовата система и много други. Взима огромно участие в повечето процеси от човешкото тяло, като намалява нивата на умора и стрес. Особено важен е при повишена физическа активност, понеже с потта се губят значителни количества магнезий. Отговаря за образуването на протеин и съдейства на организма ни при преобразуването на хранителните вещества в енергия. При това, магнезият способства и за подобрени резултати при тренировка, тъй като повишава енергичността и издръжливостта ви. Помага за възстановяването на мускулите ви и намалява мускулната треска след интензивни натоварвания.

Магнезият способства за отслабване чрез действието си върху усвояването на инсулина от клетките. Инсулинът трябва да навлезе в клетките, за да се преобразува в енергия. Когато имаме недостиг на магнезий, това не се случва правилно. Съответно, излишъкът от въглехидрати в кръвта (под формата на кръвна захар, още – глюкоза) се натрупва като мазнини. Виждате как при недостиг на магнезий лесно може да се достигне до качване на излишни килограми телесно тегло.

Съответно, чрез всички гореизброени свойства, магнезият се доказва като важна хранителна добавка при следване на диетичен режим и, освен това, при интензивни физически натоварвания. И двете от тях са важни за свалянето на тегло, така че магнезият всъщност е полезен и при двата елемента от загубата на килограми.

По-високата магнезий цена често означава по-висока концентрация на активната съставка, което от своя страна предполага, че поръчваме качествен магнезий.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.