Кога и как да научим детето да кара ски?

Кога и как да научим детето да кара ски?

Да научите децата да карат ски, означава да им дадете щастие за цял живот. Дайте им добро здраве и кондиция от най-ранна възраст. За да се влюби детето в планините, най-доброто, което природата е създала на Земята, означава да му дадете разбиране за красотата.

Тези цели могат да бъдат постигнати с малко усилия, ако следвате съветите, изпробвани и тествани на практика.

Кога? Има ли правилна възраст за започване на каране на ски

Детето може да бъде заведено в планината от момента на раждането, когато за него стават достъпни разходки на чист въздух с количка. В допълнение към чисто физическите здравни фактори, магическата атмосфера на планините присъства във всеки дъх. Малко по-късно, когато детето може да седи – може да бъде поставено в раница за носене на деца – детето се адаптира към скоростта и свиква с вятъра в лицето си.

Адаптацията към планините ранна детска възраст премахва психологическата бариера за нови условия, климат, облекчава стреса.

От 1,5-годишна възраст вече е възможно да качите детето си на ски разибра се, трябва да бъде теглено от възрастен.

Няма точна оптимална възраст за започване на тренировки на децат. Родителите решават всичко, но! Всички спортисти от Световната купа по ски знаят от колко години карат – обикновено са се качили за първи път от 2 до 2,5 годишна възраст.

Важно: ски тренировките за деца не са задължителни, но желателни от гледна точка на карането в компания на деца на същата възраст. Едно е да караш ски с връстниците си, друго е само с родителите си.

На възраст до 3-4 годишна възраст децата се учат много бързо да карат ски. Обикновено става само с няколко урока. Липсата на страх и болезнени шокове при падащите деца също се отразява. Между другото, детето бързо престава да реагира на паданията, докато кара ски. Ако плаче и се страхува – достатъчно е да го подкрепите морално и да направите паданията елемент на играта.

От четиригодишна възраст детето осъзнава себе си като личност, появява се характер. 

Това се отразява на скоростта на каране на ски. Много зависи от опита на инструктора. Без значение колко опитен е инструкторът, преподаването не е ефективно без педагогика.

Съществува фалшива теория, че карането на ски е адреналин-изпомпващо занимание, което води до пристрастяване. Имайте предвид, че „пристрастяването към дивана“ изобщо не се лекува. Макар че в него няма нито капка адреналин. Прочетете повече за ролята на адреналина в здравето и ще бъдете изумени от неговите ползи. Важно: Всички тренировки трябва да завършват с положително: прегръдки, сладкиши, думи – справи се добре!

Училищната възраст има свои особености – детето е почти възрастен и изисква специален подход. И обикновено е необходима по-дълбока мотивация от бонбони или малки подаръци. Тук проблемите на ученето преминават в психологическа равнина.

Често юношите в периода на пубертета (14-18) се отказват от ските, особено сред тези, които са преминали ски училище, но не са продължили спортната си кариера. Малко хора говорят за това, но това е реалност. Много зависи от родителите, тяхното разбиране за проблемите на тази възраст. По правило мнозинството се завръща в планините и остава благодарно на родителите си за това чудо.

Да научите детето сами, или да се доверете на инструкторите?

Ако живеете в регион с налична зимна снежна покривка, тогава е по-добре да направите сами първите стъпки в обучението на детето. Непознатите водят да допълнителен стрес за детето. Но с навършването на 3-4 годишна възраст можете да поверите детето на професионалисти. От 5-годишна възраст се предлагат ски училища за деца .

Детските ски

Да имате собствени ски или да използвате ски под наем не е актуален въпрос. В съвременните детски ски клубове (училища) има доста добър избор от размери както на ски, така и на ботуши, които можете да наемете.

В процеса на обучение детето ще се нуждае от няколко стандартни размера:

  • в началния етап, къси (20-30 см по-къси от височината) – с леко тегло на ските, детето се уморява по-малко, свиква по-лесно, по-лесно е да се научи да ходи по тях;
  • следващата двойка е с 10-15 см по-къса от височината – те се учат да се плъзгат, първата ски техника – плуг. Удължените ски са по-стабилни – те реагират по-малко на неравности, буци сняг;
  • когато детето достигне нивото на големите склонове и се научи да кара добре, са необходими ски, с дължина равна на ръста му – по-контролируеми при дълги спускания и с по-висока скорост.

Особено изборът на ски е от решаващо значение за групови тренировки в детски клуб. 

При системно индивидуално обучение този фактор е по-малко чувствителен.

Детските ски под наем имат допълнително удобство – отдаване под наем също на адаптивни стойки, които ви позволяват бързо и правилно да ги приспособите към размера на багажника, като същевременно поддържате правилните центрове на обувката и ските.

Важно: Детската ски услуга е същата като при възрастните. Острите ръбове и ваксата на плъзгащата се повърхност позволяват по-лесно каране.  За децата (особено в началния етап на тренировките по ски) тези фактори са много по-значими, отколкото за възрастните.

Ски обувки за деца

Последните тенденции казват, че за деца на възраст до 12 годинини не се изисква точно напасване на обувките. Както и плътното фиксиране на краката в тях. Нормата е от ½ – с 1 размер по-голяма. Този метод се дължи на особеностите на детското каране на ски .

Това не означава, че размерът няма значение – тесните обувки причиняват дискомфорт на детето, големите – драстично намаляват управляемостта.

За обувките е необходимо малко време за да свикне детето ви с тях – може да не е излишно да направите няколко урока за прибиране и носенето им в къщи. Желателно е това да стане в игрален формат – например игра на робот, или трасформърс..

Голям успех е, ако детето успее да обуе обувките си самостоятелно. Супер успех, ако ги закопчае. 

Важно: Ски обувките трябва да са сухи и топли преди да се обуят. Мокрите и студените са директен начин за настинка , а и предизвикват нежелание у децата да ги обуват и носят.

Ски щеки за деца

Класическата схема на преподаване предполага постоянно присъствие нащеки при децата. Съвременните техники предполагат наличието на щеки в първите уроци (често децата не могат да започнат да се движат, без да се отблъскват с щеките).

По-добре е да оставите въпроса за щекитепо усмотрение на преподавателя – инструктора или обучителя.

Ски очила, маски

Не натоварвайте детето си с постоянно носене на маска. Като цяло той е необходим само при ветровито снежно време и висока скорост. В други случаи са достатъчни обикновени очила за сняг или очила на открито – те са по-леки и по-малко ограничават гледката.

Важно: При ярко слънце се изискват очила или маска!

Защита – необходим е шлем

Децата под 5-годишна възраст поради телосложението си (меки кости, ниско тегло) и нивото на каране на ските (скорост, наклон) не могат да получат значителни наранявания от собственото си падане. Когато обаче децата напуснат детските писти и започнат да се спускат по общите склонове, те рискуват да се сблъскат с възрастни, чиято маса е в пъти по-голяма от тази на децата. Последствията могат да бъдат ужасни.

Поради този риск въпросът за каската не се обсъжда – определено е необходима каска. Но шлемът е необходим не само като атрибут за безопасност – той трябва да бъде добре монтиран и закопчан.

Останалите елементи – защита на гръбначния стълб, защита на коляното, защита на лактите, започват да се използват от 5-7 годишна възраст и предимно в състезания.

Важно: Компромисът между мобилността, комфорта на малкия скиор и наличието на елементи за пасивна защита е много важен за напредъка на ски уменията му. Не щадете средства за постигането му

Ски облекло

Дрехите трябва да са не само удобни, а топли и удобни. Изберете екипировка в ярки цветове – това ще направи детето по-видимо на склона, което означава, че ще осигури по-безопасно каране.

Правилният принцип за обличане на дрехите е на пластове – „ако стане горещо – премахнете излишното“. Обратното „стана студено – обличаме се“ не работи.  Ако детето измръзне, задължително трябва да се приберете в топла стая.

Важно: винаги имайте втори комплект ръкавици за децата, няколко бонбона, вода.

Научете детето си да кара с раница – винаги трябва да има резервни ръкавици, очила, затоплящи елементи от облеклото.

Детска мотивация

Много родители, предпочитат заниманията на детето в ски клуба, докато почиват в планината и смятат, че това е достатъчно. Това не е така – детето трябва да кара ски и между часовете, за да упражни уменията, които е научило. Така че, обърнете повече внимание на това допълнително каране на ски. Попитайте детето си на какво го е научил треньорът или го поставете на мястото на треньора – оставете го да ви научи. Работи!

Продължителността на тренировките трябва да бъде избрана в зависимост от физическите възможности на детето. И психологическите също. Методът на повторение често спира да работи поради загуба на внимание – детето се уморява да прави едно и също. 

Ако решите да обучавате детето си сами – изучете методи, со които да задържате вниманието. Има много методи в зависимост от възрастта: от игри до състезателни. Мотивацията е може би основното нещо за детето да се увлече по карането на ски. Принципът „спускай се – ще ти дам бонбони“ много бързо спира да работи.

Не прекалявайте със ските – планината има красиви пейзажи и природа. Обърнете вниманието му към интересни предмети, научете го да забелязва красотата, развийте способността да помни удивителните моменти от живота.

Важно: Не повтаряйте непрекъснато на детето си правилата за безопасно каране. За това използвайте поведението на други скиори. Примери за неподходящо поведение се усвояват по-добре.

В заключение

 За да получите резултатите, посочени в първите редове на статията, ще трябва да извървите много дълъг път. Но повярвайте ми – струва си.

Трудно е да си представите чувството, което ще получите, когато видите, че детето ви пързаля по-добре от вас, за забавление и е щастливо от това.

Успех на вас и вашите деца!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.