Къпината – естествен заместител на аспирина. Ползи от билката

Къпината – естествен заместител на аспирина. Ползи от билката

Как изглежда къпината и какъв е вкусът й?

Въпреки ботаническото определение на „храст джудже“, хората обикновено наричат ​​къпината „храст“. В дивата природа той образува доста гъсти гъсталаци. Понякога площта на къпините достига доста впечатляващи размери. В този случай клоните на растението се преплитат помежду си и става невъзможно да се премине между храстите.

Къпините при благоприятни условия достигат до два метра. Някои градински сортове растат до 3-5 метра височина и образуват истински арки, върху които с времето се появяват плодове. Клоните на пълзящите къпини могат да достигнат до 10 метра дължина. Повърхността на дървесните издънки на храсти от диви джуджета е покрита с дълги остри тръни, така че в гората често можете да видите как клоните от къпина се прилепват към стволовете на дърветата и ги оплетат.

Къпиновите листа са яркозелени. При младите растения те могат да имат кафеникав или бледочервен оттенък. На една дръжка могат да се развият три, пет или седем листчета.

През първите седмици на лятото къпиновите храсти са покрити с големи бели цветя, чийто диаметър може да достигне до 1,5-2 см. В краищата на клоните няколко цветя образуват пискюли, които привличат пчелите.

Първите плодове се появяват през юли. Те са полиспермни костенурки, които с течение на времето се напълват със сок и променят цвета си от светли, жълтеникави до много тъмни, мастилени.

Размерът на къпиновия плод зависи от сорта. Плодовете на дивите къпини са по -малки от тези в градината. Зрелите къпини са много сочни. Плодовете са с кръгла или продълговата форма. Вкусът е сладък, понякога с кисели нотки.

Химичен състав на къпината

Къпините са зрънце, пълно с витамини и минерали. Висока концентрация на манган се отбелязва в месото от плодове – което може да достигне до 40% от дневната стойност. Манганът е отговорен за нивата на кръвната захар, костната плътност и предотвратяването на гърчове. Важно е да се отбележи, че в къпините е открит специфичен ензим, благодарение на който манганът участва в образуването на колаген, процесите на регенерация на рани. В допълнение, къпините са добър източник на мед и желязо, а също така съдържат магнезий и калий.

Калории43Ккал

 • Мазнини:0,49 g
 • Протеини :1,39 g
 • Въглехидрати:9.61 g
 • Вода:88.15 g
 • Пепел:0,7 g
 • Фибри :5,3 g
ВитаминиКоличество% RDA
Витамин С (аскорбинова киселина)21 mg23%
Витамин К19,8 мкг17%
Витамин Е (като алфа-токоферол)1,17 mg8%
Витамин В5 (пантотенова киселина)0,28 mg6%
Витамин В9 (фолиева киселина)25,0 μg6%
Витамин В3 (РР, никотинова киселина)0,65 mg4%
Бета каротин128,0 μg3%
Витамин В4 (холин)8,5 mg2%
Лутеин + зеаксантин118 мкг2%
Витамин А (ретинол)11,0 μg1%
Минерали (на 100 g):Количество% RDA
Манган, Mn0,65 mg28%
Мед, Cu0,17 mg8%
Желязо, Fe0,62 mg6%
Цинк, Zn0,53 mg5%
Магнезий, Mg20 mg5%
Калий, К162 mg4%
Фосфор, P22 mg3%
Калций, Ca29 mg3%

В къпините се откриват киселини – ябълчена, лимонена, винена и салицилова. Дори малките семена съдържат хранителни вещества – 9-12% мастни масла.

9 ползи за здравето, които къпините ни дават

Особено внимание при изследването на ценните вещества от къпината се отделя на антиацидите и растителните флавоноиди, които имат превантивен и терапевтичен ефект срещу редица заболявания. Научните изследвания показват, че антоциановият пигмент, благодарение на който къпините се открояват сред всички плодове със специален лилав или син цвят, има мощен антиоксидантен ефект, влияе положително върху метаболизма, забавя свързаните с възрастта промени и свързаните с тях заболявания.

Къпините имат антипиретични ефекти. Къпината е естествен заместител на аспирина, който не уврежда организма и има положителен ефект върху всеки орган.

Къпините имат тонизиращи, потогонни и противовъзпалителни свойства.

1. Къпината намалява нивата на холестерола

Антоцианините, които са богати на къпини, предотвратяват окислителните реакции, включващи липопротеини с ниска плътност („лош“ холестерол). Лабораторните изследвания показват, че екстрактът от къпина намалява вероятността от развитие на сърдечно -съдови заболявания и атеросклероза с 50%, което е придружено от отлагане на плаки в лумена на кръвоносните съдове   [1] .

2. Къпината предпазва от някои видове рак

Проучванията показват, че благодарение на антоцианините къпините са в състояние да инхибират растежа на раковите клетки на гърдата и стомаха. Доказано е, че активните съставки повече от половината намаляват вероятността от рак на белия дроб и дебелото черво. За съжаление, ракът не може да бъде излекуван с къпини, но въвеждането на плодове в диетата може да бъде част от комплексната терапия.

Активните полифеноли на къпината предпазват клетките от мутации и злокачествени трансформации. Експериментите показват, че екстрактът от къпина е в състояние да потисне туморния растеж, да потисне ефекта на негативните фактори   [1] .

Резултатите от експерименти с животни потвърждават, че антоцианините инхибират растежа на различни видове ракови клетки:

 • Карциноми на устната кухина.
 • Млечната жлеза.
 • Дебело черво.
 • Простатна жлеза.

Забележително е, че увеличаването на дозата от екстракт от къпина засилва инхибиторната клетъчна пролиферация.

3. Предотвратява инфекцията на венците

Екстрактът от къпина съдържа вещества с антибактериални и противовъзпалителни свойства. Ставният механизъм на тези съединения предпазва пародонталната тъкан и помага за лечение на заболявания на устната кухина .

4. Поддържа костната плътност

100 грама къпини съдържат повече от 30% от препоръчителната доза витамин К на ден. Витамин К участва в синтеза на тромбоцитите, поддържа нормалното съсирване на кръвта, усвояването на протеини и здравето на костите. Витамин К и манган, който също се намира в големи количества в къпините, осигуряват развитието на костите, предотвратяват развитието на остеопороза и остеопения.

5. Подпомага здравето на мозъка

Изследванията са доказали многократно, че антоцианините са полезни за пациенти с болестта на Алцхаймер. Предварителните данни от изследването на свойствата на антоцианините показват, че тяхната активност инхибира токсичността на бета-амилоидите, които образуват отлагания в мозъка. Бета-амилоидите нарушават целостта на нервните пътища, което води до разрушаване на мозъчните клетки и появата на дегенеративен процес. Важно е да се знае, че бета-амилоидните отлагания са класифицирани като разтворими, които причиняват болестта на Алцхаймер, и неразтворими, които не причиняват увреждане на мозъка или токсични ефекти.

През 2016 г. Nutritional Neuroscience публикува резултата от проучване, проведено върху мишки. Животните получават ежедневно екстракт от къпина в количество 1% от общата храна. Антоцианините причиняват промени в структурата на токсичните бета-амилоиди в мозъка .

Обективните резултати от изучаването на активните свойства на къпините показват, че системното използване на плодове подобрява двигателната координация, поддържа баланса, процесите на запаметяване. Успоредно с това е установено повишаване на производителността при лица, приемащи екстракт от къпина.

6. Къпината предотвратява образуването на кръвни съсиреци

Антитромботичният ефект на къпините е доказан чрез лабораторни експерименти. Активните съставки предпазват съдовата стена, стимулират притока на кръв и имат антикоагулантно действие   [2] .

7. Поддържа здравето на зъбите и устната кухина

През 2013 г. имаше данни от дългосрочно проучване на активните ефекти на къпините по отношение на заболявания на устната кухина   [3] . Оказа се, че екстрактът от зрънце инхибира растежа и активността на бактерии и вируси, които причиняват заболявания на зъбите, лигавиците на устата. Има доказателства, че използването на къпини предотвратява развитието на кариес, подобрява състоянието на венците и пародонталните тъкани.

8. Облекчава симптомите на диабет

Фенолните съединения на къпината имат противовъзпалителни и антидиабетни свойства. Използването на формулировки на базата на къпини контролира нивата на кръвната захар, подобрява функционирането на клетките на панкреаса. Активните вещества предпазват кръвоносните съдове от разрушителните ефекти на глюкозата и провъзпалителните цитокини, които съпътстват процеса на диабет.

9. Подобрява състоянието на косата

В хода на изучаването на различни части от къпиновия храст (плодове, цветя, листа) беше разкрит ефектът от стимулирането на космените фоликули. Максималният резултат беше показан от използването на екстракт от листа на къпина. Според проучване с участието на животни, когато се използва концентриран екстракт от къпина, активирането на космените фоликули се отбелязва на 5-7-ия ден от прилагането.

Други изследвания за ползите от къпината

Интересът към къпините се увеличава всяка година. Ако готвачите и сладкишите са привлечени от вкуса на плодове, тогава учените са заети с изучаването на потенциала на къпините за медицински цели. Ботаниците полагат усилия за създаване на прогресивни методи за защита на естествени и изкуствени насаждения от къпини, увеличаване и запазване на реколтата. За кратко време учените са провели редица проучвания, резултатите от които са публикувани в авторитетни публикации:

 • Антиоксидантен ресурс и фенолен профил на екстракт от антоцианин от къпина с последваща ферментация на човешка чревна микробиота. Редица експерименти потвърждават, че антоцианините на къпината взаимодействат с чревната микрофлора. Резултатът от процесите на взаимодействие са метаболити, които имат способността да потискат оксидативния стрес, осигурявайки антиоксидантен ефект [4] .
 • Ефектът на сока от къпина върху тревожното поведение при плъхове. В хода на изследването няколко групи животни в състояние на остър стрес са получили екстракти от къпина с различни концентрации. Контролните данни потвърждават, че сокът от къпина има терапевтични свойства в случай на повишена тревожност, възникнала на фона на остър психоемоционален шок [5] .
 • Екстрактът от къпина инхибира теломеразната активност в човешки ректални клетки на ректума. В лабораторни експерименти е изследван ефектът на концентриран екстракт от къпина върху човешки колоректални ракови клетки. Изводите на учените показват, че активните вещества на екстракта от къпина инхибират развитието на променени клетки [6] .
 • Сместа от екстракти от къпинови листа и плодове облекчава безалкохолното мастно чернодробно заболяване (стеатоза), подобрява чревната цялост и увеличава полезните бактерии Lactobacillus и Akkermansia при плъхове. “ При опитни животни стеатозата е предизвикана изкуствено. След това те бяха хранени в продължение на 12 седмици с 50% алкохолен екстракт от листа и плодове от къпина в доза от 450 mg на 1 kg телесно тегло. Контролните тестове показват, че екстрактът от къпина намалява концентрацията на триглицериди и чернодробни липидни пероксиди, облекчава симптомите на чревна дисбиоза и повишава нивото на полезните чревни бактерии. Успоредно с това беше установено, че редовната консумация на екстракт от къпина стимулира гените, отговорни за бета-окисляването, намалява броя на гените, които стимулират биосинтеза на мастни киселини [7].

Полезни свойства на листата от къпината

Къпиновите листа имат не по -малко лечебни свойства от горските плодове. От многото терапевтични ефекти, установени на фона на използването на средства на базата на къпинов лист, си струва да се спрем отделно на следното:

 • Анти -настинка – поради високата концентрация на аскорбинова киселина, горещите напитки от листата на къпина понижават температурата, спират пристъпите на кашлица и потискат вирусната активност.
 • Противостареене – постига се с токоферол. Активната съставка забавя свързаните с възрастта промени, подхранва и съживява кожата, изглажда фините бръчки.
 • Антибактериално, заздравяване на рани – доказано е, че външната употреба на листа от къпина предотвратява инфекцията на раните, ускорява заздравяването им, регенерацията на кожата.
 • Хапчета за сън – топъл чай от къпини помага за успокояване на нервите след натоварен ден, стабилизира централната нервна система, помага за борба с безсънието.
 • Vaso – укрепване – високите нива на желязо имат положителен ефект върху плътността и еластичността на съдовата стена. Редовната употреба на отвара от листа от къпина помага за укрепване на миокарда, стабилизиране на кръвното налягане при хипертония и намаляване на нивата на общия холестерол.

Средствата, приготвени на базата на листа от къпина, се използват за профилактика на рак, особено с обременена фамилна анамнеза.

Жените с помощта на отвари и тинктури от листа от къпина могат да подобрят състоянието на кожата, косата, ноктите. Високите концентрации на витамин Е и цинк спомагат за нормализиране на менструалния цикъл, облекчават болезнените менструации.

Мъжете също трябва да обърнат внимание на листата от къпина. Активните елементи в техния състав стимулират синтеза на тестостерон, подобряват състава на сперматозоидите и помагат при лечението на мъжкото безплодие.

Приложение в традиционната медицина

Традиционната медицина използва почти всички части на къпината – корени, листа, плодове. Растението получи специално признание сред народните лечители поради изразените си укрепващи, противовъзпалителни и антибактериални свойства. Известна е способността на къпините да прочистват кръвта, да лекуват рани. Дълго време къпините се препоръчват на хора с нервни разстройства, истерични състояния, неврози.

Сокът и отварата от къпина се използват като противовъзпалително средство при чернодробни заболявания,  асцит  и хемороидално кървене.

 Отварата и запарката от въздушната част на растението се препоръчват при гастрит, хелминтоза и анемия. Препаратите от въздушната част на къпината могат да се използват и външно – при язви, стоматит, възпалено гърло и гнойни рани. Зрелите къпини се използват като слабително.

Настойка от листа от къпина се използва за възпалено гърло и кървене на венците. Къпината е общ тоник, който нормализира съня и намалява общото безпокойство.

Къпините са част от някои от таксите, които се използват за истерия,  атеросклероза  и хипертония. Сокът от къпина се използва като гасител на жаждата при треска.

Вътрешната употреба на къпини е показана за лечение на заболявания на храносмилателната система. С негова помощ е възможно да се спре болката в стомаха, да се спре стомашното кървене, да се премахнат огнищата на възпаление в тънките черва и да се подобри перисталтиката.

Народна рецепта, ефективна при ентерит, стомашно кървене, гастрит, включва използването на къпинови листа.

 За готвене вземете супена лъжица натрошени листа, запарете с чаша вряла вода и инкубирайте за около 3 часа. Инструментът се приема по 100-150 мл 20-30 минути преди хранене, три пъти на ден.

Коренът от къпина се използва и за спиране на вътрешно кървене. Измива се в няколко води, натрошава се и се пълни с вода със скорост 1: 5. Цялата маса се вари на слаб огън до половината от първоначалния обем, филтрува се. Полученият състав се допълва с червено вино в съотношение 1: 1. Агентът се приема по 50 ml до 3-4 пъти на ден, преди хранене.

За лечение на хроничен ентерит можете да използвате рецептата на украински билкари. Те приготвили отвара от листа от къпина (200 г) и цветя от невен (100 г), които се запарвали с 0,5 литра вряла вода и се държали около два часа. Готовият продукт се пие по 1 чаена лъжичка три пъти на ден.

Българските лечители са използвали отвара от листа от къпина. 

Около 20 г нарязани зеленчуци се изсипват в 1 литър гореща вода. След охлаждане до приемлива температура, лекарството се пие при диария, гастрит и стомашни язви.

От рецептите на традиционната медицина стана известно, че къпините са ефективни при храносмилателни проблеми. Прави впечатление, че неузрелите плодове имат фиксиращ ефект в случай на диария , а презрелите плодове помагат да се отървете от запек .

Къпината отдавна се дава на пациенти с възпалено гърло, проблеми с венците. При настинки, кашлица се приготвя отвара от къпинови листа и сок (4: 1) за гаргара. Дава се отвара от листа при повишени температури, бъбречно заболяване. Комбинацията от жълт кантарион и листа от къпина е използвана за възпаление на устната лигавица. За лечение на менструални нередности, хронична болка, жените са използвали отвара от къпини вътре, а като обливане – с левкорея.

Къпиновите листа са универсална суровина, която може да се използва вътрешно и външно. Компреси на базата на отвара се използват за лечение на гнойни рани, трудно заздравяващи трофични язви и бактериални кожни лезии.

За изготвянето на рецепти за народни лечители през лятото се събират суровини – събират се млади листа, узрели плодове. Листата се изсушават, така че цветът им да не се променя. За тази цел те се поставят на затъмнени, добре проветриви места. Ако фурна се използва за сушене, температурата в нея не трябва да надвишава 50 ° C. Приготвените суровини се съхраняват в плътно затворени стъклени буркани.

Къпини при отслабване

Лабораторните експерименти с животни показват, че антоцианините на къпината блокират наддаването на тегло и подпомагат отслабването. Тези резултати подтикнаха учените да проведат изследвания върху хора, за да потвърдят или опровергаят ефекта.

За участие в проучването бяха привлечени 27 мъже с наднормено тегло и затлъстяване. Участниците бяха разделени на контролни и експериментални групи. На диета с високо съдържание на мазнини експерименталната проба получава 600 g къпини на ден. Цялостен анализ на състоянието на участниците показа, че къпините стимулират окисляването на мазнините и повишават инсулиновата чувствителност. Не са наблюдавани такива ефекти в плацебо групата .

Има само 43 ккал на 100 г къпини, поради което те често са включени в здравословни диетични програми. Къпините се препоръчват при пациенти със захарен диабет, тъй като имат изключително нисък гликемичен индекс – 25 единици.

Какво да готвя с къпини?

Сладко, компот, консерви или мармалад се правят от пресни къпини с минимално добавяне на захар. Сочните плодове могат да бъдат замразени и дори през зимата могат да се използват като пълнеж за сладкиши, пайове, мъфини. Къпините могат да бъдат чудесна основа за сос или марината за месо. Пълни се с пилешко месо, добавя се към телешко месо.

Сокът от къпина се използва за оцветяване на сладкарски кремове, суфлета и мусове. Благодарение на нея обичайните сладки придобиват красив лилав цвят. Къпините вървят добре с пъпеш, нектарина, праскова, джинджифил, камамбер, шоколад.

Рецепта за вино от къпина

Богатото къпиново вино се приготвя по стара руска рецепта, винаги в дървена вана. Първо трябва да подготвите:

 • 5 кг къпини.
 • 3 кг захар.
 • 500 г мед.
 • 10 литра вода.

Плодовете се измиват и изсипват във вана, изсипват се 6 литра вода. Контейнерът се покрива с капак и се поставя на хладно място. След 4 дни къпиновата маса се прецежда през сито. Омесете плодовете, останали в ситото, налейте останалата вода (4 л). Сместа се оставя за 6-7 часа, след това се прецежда отново, изстисква се старателно. Двете смеси от горски плодове се смесват, общо се получават около 10 литра. Към получената течност се добавят цялата захар и мед. Ваната се затваря с капак и се поставя на хладно място за ферментация.

Процесът на ферментация отнема около шест месеца. Резултатът е вкусно вино с подчертан аромат на зрънце.

Компот от къпини за зимата

Здравословен и вкусен компот от къпини, който може да се приготви за зимата, е чудесна алтернатива на обикновените плодови напитки. Вкусът и ароматът му ще ви върнат към лятото дори при най -тежките студове. За да приготвите заготовката, ще ви трябва:

 • 350 г къпини.
 • 250 г захар.
 • 1,8 литра вода.

Зрелите, плътни къпини се сортират, измиват се с вода през сито. Литровите кутии се стерилизират на пара или във фурната. Приготвените плодове се поставят в стерилни буркани за 1/3 от обема им. Къпините се заливат с вряла вода, бурканите се покриват с капаци и се оставят за 10 минути. В тенджера се налива вода, добавя се захар и се поставя на огън. Сиропът се вари 3 минути. Къпините се заливат с готов горещ сироп, бурканите се навиват със стерилни капаци. Запечатаните кутии се обръщат с главата надолу, увити в топло одеяло. След охлаждане компотът се съхранява на хладно място.

Къпиново желе без семена

Приготвянето на къпиново желе е прост, неусложнен, но много вкусен десерт за най -младите и неопитни домакини. Важно е правилно да се изчислят пропорциите – 800 г захар се вземат за 900 г плодове.

Плодовете се сортират, случайни клонки и листа се отстраняват, измиват се под течаща вода. За удобство се използва сито. Чистите плодове се изсипват в тенджера, добавя се захар. Цялото съдържание се натрошава с пасатор до гладко пюре от зрънце. Получената маса се прецежда през дебело сито, като се разбърква с дървена лъжица. Костите остават на повърхността на ситото. Към масата без костилки добавете 5 g лимонена киселина и разбъркайте добре.

Ако планирате да приготвите желе за зимата, стерилизирайте бурканите във фурната или микровълновата за около пет минути. Първо изсипете една супена лъжица захар в подготвени буркани. Полученото желе се изсипва върху захарта. Изсипете още една супена лъжица захар върху желето и веднага го затворете със стерилен капак. Бурканите с желе се съхраняват в хладилника.

Сладко от къпини без семена

За да направите вкусно сладко от къпини, ще ви трябва:

 • 1,5 кг къпини.
 • 2,3 кг захар.

Плодовете се измиват с вода, подреждат се върху хартиени кърпи, за да изсъхнат. След това къпините трябва да се излеят с вряща вода за 2-3 минути или да се бланшират в гевгир. Плодовете се изсипват в тенджера, нарязват се с пасатор. Берината се търка през дебело сито, за да се отстранят всички семена.

Изсипете захар в тигана, разбъркайте, прекъснете отново с пасатор. Масата се оставя за няколко часа, възможно е за една нощ. След това сложете тигана на слаб огън, оставете да заври и гответе, докато се сгъсти.

Готовото сладко се излива в стерилизирани буркани, завити с капаци. Банките са покрити с топло одеяло. След охлаждане се съхраняват на хладно място.

Чай от листа от къпина

Чаят от листа от къпина се приготвя много лесно. За да направите това, вземете няколко супени лъжици сухи листа и запарете с чаша вряла вода. Напитката се настоява за четвърт час, филтрира се. Добавете мед, резен лимон към готовия чай.

Ако можете да съберете достатъчно листа от къпина през лятото, пригответе чаена колекция за зимата. Пресните суровини се поставят в найлонов плик, въздухът се изстисква от него и се завързва плътно. В тази форма торбата с листа се поставя във фризера за 48 часа. След два дни листата се отстраняват и се оставят да се размразят. Когато целият лед се стопи, листата се разточват на топки на ръка, слагат се в тенджера и се покриват с капак. В рамките на 5-6 часа се отделя сок и настъпва активна ферментация.

След определеното време потъмнелите листа се отстраняват от контейнера. Всяка топка се нарязва с нож и се подрежда върху кърпа, за да изсъхне. Препоръчителната температура е до 25 градуса. Листата се разбъркват периодично, за да изсъхнат равномерно. Сухите листа от къпина се сгъват в хартиена торбичка. Този метод на доставка осигурява безопасността на всички ценни елементи.

Как да изберем и съхраняваме къпини?

Ако искате да си купите пресни къпини на пазара или в магазина, изберете зрели, сухи плодове без опашки. Остарелите плодове се покриват с отделен сок. Кисела миризма показва, че къпините не трябва да се консумират.

Пресните плодове се съхраняват в хладилник за не повече от четири дни. Къпините се измиват под течаща вода непосредствено преди ядене или приготвяне на ястия.

Замразените плодове могат да се съхраняват до една година. За да направите това, поставете чисти, сухи къпини върху лист за печене или дъска за рязане и поставете във фризера за няколко часа. След замразяване се изсипва в контейнер или торба за по -нататъшно съхранение при температура близка до 0 ° C.

Изсушените къпини запазват всички лечебни свойства. Като такъв се съхранява в картонени кутии или хартиени торби. Плодовете се сушат в дехидратор при температура не по -висока от 60 ° C. Можете да изсушите къпините на слънце, като разбърквате редовно плодовете.

Как да различим къпините от черните малини?

Къпините доста често къпините се бъркат с черните малини, които са сестра на червените малини. Черните малини дойдоха в нашите географски ширини от северозападното крайбрежие на САЩ.

По -лесно е да се разграничат къпините от черните малини след бране, тъй като храстите са много сходни. Външни разлики, които трябва да се вземат предвид:

 • Къпините нямат кухина на мястото, където се откъсва дръжката, те са „затворени“ със зеленикав плод.
 • Черните малини са по -меки, така че практически не се съхраняват.
 • На черните малини се виждат бели ворсинки, докато къпините са гладки и лъскави.
 • Вкусът на черните малини е много сладък, къпините оставят след себе си тръпчив усет.

Възможна вреда и противопоказания на къпините

Къпините са подходящи за всяка възраст. Безопасната доза плодове, установена от диетолозите, е приблизително 150 грама. При повишена киселинност на стомашния сок къпините не се препоръчват. При хора, предразположени към алергии, това може да причини подуване, кожни обриви и лошо храносмилане. В тежки случаи на непоносимост са възможни диария, повръщане .

За лица с диагноза ревматоиден артрит, уролитиаза, къпината е противопоказана поради високата концентрация на оксалати.

Сортове къпини: описание

 • Торнфри  – сорт бесшипни, отглеждан в Америка. Дава висок добив от средно големи ароматни плодове с кисел вкус. На клона плодовете образуват масивни четки – най -малко 20-25 парчета. Издънките на сорта са много дълги, до 6 метра дължина. Много масивен сорт, с който трудно се справя неопитен градинар.
 • Честър  е къснозреещ сорт, известен на много градинари, в който напълно липсват тръни. Плодовете се отличават със сладък вкус с лек кисел послевкус. Един храст дава около 17 кг плодове. Честър има полуразпространен тип растеж, произвежда до 6 издънки. Издържа на студове до – 26 ° С, но се нуждае от допълнителен подслон за зимата.
 • Черният сатен  е средносезонен сорт, разпространен в нашите географски ширини. На еластичните стъбла на къпината се образуват гроздови плодове, които се берат в последните дни на юли. Вкусът на къпините, в зависимост от степента на зрялост, варира от кисел до сладък. Като се има предвид дължината на стъблата, достигаща 5 метра, Черният сатен се отглежда в наклонено положение.
 • Natchez  е къпинов сорт, който узрява през първите седмици на лятото. Много продуктивен вид – от едно растение се събират до 20 кг плодове. Natchez е безгребен, изправен сорт. Растението расте до 3 м височина. Зърната на къпината са големи, с тегло от 10 до 12 грама, много сочни. През зимата Natchez изисква подслон, като правило за това се използва агрофибър. Премахва се през пролетта, след достатъчно нагряване на почвата, когато пъпките набъбнат.
 • Агаве  е един от най -старите сортове къпина. Различава се с висока устойчивост на замръзване. От един храст можете да съберете до 10 кг големи, сладки плодове, чието тегло достига 5 грама. Агаве от къпини е мощно растение с изправени клони, покрити с остри тръни. Те понасят студове до -40 ° C без допълнителен подслон. Един храст дава плодове повече от 10 години.
 • Triple  – е нискорастящи храсти, които дават отлична реколта, до 12 кг. Зърната са средни, кръгли, почти черни, сладки. Зрелите къпини се берат през юли. Тройката понася суровите зими без допълнителен подслон.
 • Свобода  е нов сорт, който няма бодли. Плододава два пъти на сезон – през юни и август. Плодовете са сладки, много големи и сочни. Един плод тежи до 20 грама. Растението може да се нарече средно голямо – храстът не расте повече от 2 метра. Свободата се нуждае от подслон, за да го предпази от зимните студове.
 • Corona  е средносезонен сорт, произхождащ от Северна Америка. Един храст от къпина дава поне 10 кг лъскави черни плодове. Плодовете са средни по размер, кръгли, много сладки. Короната е устойчива на най -ниските температури, поради което се отглежда без проблеми в северните райони.
 • Prime  е представител на съвременното развъждане. Клоните на къпината нямат бодли, те растат вертикално. Основните плодове са едри, със сочна каша, достигаща до 20 грама маса. Реколтата узрява два пъти на сезон – в началото и в края на лятото. Сортът не е устойчив на ниски температури, подходящ за райони с умерен климат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.