Какво е естроболом? Връзката между здравите черва и хормоните

Какво е естроболом? Връзката между здравите черва и хормоните

Знаете ли, че хората имат не само микробиом, но и чревно-естрогенна връзка, наречена естроболом, която играе важна роля за здравето? Все повече изследвания показват ефекта на чревната микрофлора върху естрогенния статус и здравето както при жените, така и при мъжете. Ние от Dietyc.com ще опитаме да дадем повече ясното по въпроса.

Вероятно жените понякога са забелязали връзка между здравето на червата и хормоните под формата на предменструално подуване. Замисляли ли сте се за факта, че акнето, болката по време на менструация, ПМС, поликистоза, ендометриоза или миома могат да бъдат свързани не само с хормоните, но и с това, което се случва в червата? 

Здраве на червата: Основите

Първо, нека обсъдим чревния микробиом – един от ключовите градивни елементи на тялото за здравословно тегло, имунитет и психическо благополучие. Представяме си червата като отделен орган, въпреки че всички аспекти на здравето са свързани с него.  

Понякога човек може да страда от дисбаланс в чревната микробиома. Това в крайна сметка се отразява негативно на състоянието на естроболома. В идеалния случай червата трябва да съдържат голямо разнообразие от полезни бактерии. В същото време броят на лошите чревни микроби трябва да е много малък. 

Нека си представим, че червата са вашата „градина“. За да изглежда по-красиво, вероятно първо трябва да оплевите всички плевели? Кои са те? Рафинираните и преработени храни, които са с високо съдържание на захар, ниско съдържание на фибри и съдържат нездравословни индустриални масла. Тези храни, особено захарта, буквално подхранват нездравословните микроорганизми в червата. Тази вредна микрофлора има пагубен ефект върху всички аспекти на здравето и теглото. Те се нуждаят от тези токсични храни, за да процъфтяват и да оцелеят. Здравите чревни бактерии изискват пребиотични влакна. Пребиотици – това са фибри, които не се усвояват от тялото, но могат да помогнат на добрите бактерии в червата. Косумирайте храни като боб, банани, цикория, лук, праз, артишок, авокадо, черен шоколад, чесън, аспержи, ябълки, млади листа от глухарче. 

Пробиотиците  са полезни бактерии от ферментирали или култивирани храни като кисело мляко, кимчи, маслини, кисели краставички, извара, сирене, нато и други. Тези бактерии са от съществено значение за хормоналния баланс, имунната система, теглото и др.

И накрая, вероятно е да „облагородите“ червата си с гореспоменатите пребиотични фибри от растения или добавки. Червата ви вече са здрави и балансирани, точно като хормоните ви.

Какво е естроболом?

Plottel и Blaser определят естроболома като “съвкупност от чревни бактериални видове, чиито продук­ти са в състояние да метаболизират естрогените”. Тоест естроболомът е част от микробтима в червата, които улавят и обработват циркулиращия в организма естроген. Те оказват съществено влияние върху нивата на естроген, което, от своя страна може, да повлияе на теглото, либидото и настроението ни.

Естрогенът от сво страна играе много важни роли в човешкото тяло. Регулирането на мастната тъкан, женската репродуктивна функция, сърдечно-съдовото здраве, здравето на костите и дори когнитивните функции като паметта. Ново изследване показва, че има връзка между червата и естрогена, наречен естроболом. 

Каква е връзката между червата и естрогена?

Червата играят основна роля в регулирането на хормони като естроген в тялото както на мъжете, така и на жените. Всъщност тялото произвежда естроген 24 часа в денонощието. Естроболомът засяга активността на естрогена. С това влияе и върху риска от заболявания като рак на гърдата, ендометриоза, рак на простатата и други видове рак. Тялото естествено детоксикира естрогена. След това черният дроб го превръща във форма, която лесно се отделя през бъбреците. Понякога този процес се възпрепятства от активността на чревния микробиом.

Чревният микробиом играе важна роля в метаболизма на естрогена. Това е от значение за много заболявания като рака на гърдата, тъй като самият естроген може да насърчи растежа на раковите клетки. Установено е, че дисбиозата (разрушаване на чревните микроби) може да играе роля в това. Нормалните нива на естроген насърчават здравето на червата и обратно. Важно е да се направи уточнение, че естроболът функционира нормално,ако микробиомът съдържа необходимия и разнообразен набор от чревни микроби.

Естрогенът се произвежда от растителни храни като  ленено семе , зеленолистни и бобови растения (напр. соя, леща, нахут). Всички те съдържат съединения, наречени фитоестрогени – естествени растителни съединения, които са структурно или функционално подобни на естрогените в човешкото тяло. 

Важно е да се разбере, че оралното здраве е част от микробиома и се влияе от естрогенния дисбаланс. Когато се грижите за здравето на вашия микробиом, вие поддържате оралното здраве, естроболома и обратно. 

Какви фактори нарушават вашия естроболом?

Червата са най-важният фактор за нормалния естрогенен метаболизъм и детоксикация. Някои диети и начин на живот, нарушават чревния микробиом. И още – храната като цяло, дисбалансът на кръвната захар, антибиотиците, приемът на захар, липсата на зеленчуци, липсата на пробиотици и пребиотици, прекомерната консумация на алкохол, липсата на упражнения, липсата на сън и хроничният стрес. 

Хормоните естроген и прогестерон влияят върху това как клетките на тялото реагират на инсулин. Когато е дисбалансиран в червата, естроболомът освобождава големи количества от ензима бета-глюкуронидаза, което кара лошите естрогени да циркулират постоянно в тялото. 

Известно е, че промените в диетата с целенасочени добавки влияят положително и балансират цялостната чревна микробиома. Някои нутрицевтици, пробиотици и билкови препарати също могат да се приемат за създаване на здрав микробиом, който насърчава метаболизма и елиминирането на естрогена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.