Какви грешки правят майките при хранене на бебето си? 

Какви грешки правят майките при хранене на бебето си? 

В тази статия сме описали три типични грешки, които майките допускат, когато хранят бебетата си.

1. Мама храни бебето си по график, а не на поискване – колко често трябва да се кърми?

– Съществува мит, че при кърмене на поискване детето може да поиска храна на всеки пет-десет минути или на всеки час и половина-три, тоест, когато пожелае. Въпреки това, дори и при хранене на поискване, има определен режим.

Важно е да запомните, че всяка двойка майка и бебе е уникална. И за да не се вкарват всички в строга рамка и под общ знаменател на хранене на всеки 2,5-3 часа, е въведен терминът „безплатно кърмене“. Изчислението е просто: всяка майка определя индивидуален режим, като взема предвид капацитета на гърдите си (колко мляко може да произведе нейната гърда наведнъж). Така една майка може да синтезира мляко, което ще стигне на детето за три часа, а друга ще има мляко, което е достатъчно за два часа.

В същото време количеството мляко на хранене по никакъв начин не е пропорционално на обема на гърдите. Жена с малки гърди може да има повече мляко, отколкото жена с големи гърди.

Препоръчваме на всяка жена да следи интервалите между храненията на бебето си. Някоя майка ще храни детето малко по-често, но въпреки това ще се формира определен режим.

Вижте също съвети за майки в сайта https://bg-moms.com

2. Мама дава храна всеки път, когато бебето започне да плаче. Но дали плачът винаги показва глад?

– Не само чувството на глад става причина за плача и плача на детето. Ако е разработен режим, времето между храненията се поддържа, тогава трябва да се изключат други фактори.

Какви могат да бъдат причините за плач:

  • Мокра пелена.
  • Скука и желание за общуване с мама, за привличане на внимание.
  • Болка в корема.
  • Дискомфорт от неудобна поза и други.

Докато майката не се научи да разбира бебето си, а също и ако плачът се появи в нетипично време за хранене, препоръчваме да използвате метода на елиминиране, като премахнете всички фактори, които могат да причинят безпокойство на детето. Ако майката е убедена, че няма други причини, освен глад, за плач, тогава бебето може да се нахрани.

Не трябва да се изключва и температурният фактор. Например в горещините или по време на някои заболявания, особено придружени с температура, детето е по-жадно и често може да има нужда от гърди. Важно е да претеглите всички обстоятелства и едва тогава да вземете решение.

3. Мама ограничава храненето до 10-15 минути – възможно ли е да прекъснете процеса на хранене?

– Не е съвсем правилно да оставите детето да се храни толкова, колкото му се ще. В периода на активно сукане детето се храни. Но сукането веднъж на всеки пет минути показва, че то е доволно и продължава само за да задоволи сукателния си рефлекс, да поддържа телесен контакт с майка си, с която му е топло, удобно и безопасно.

Освен това висенето на гърдите не винаги е полезно за детето. Гърдите са мощна асоциация на съня. И мама, разбира се, е по-добре да раздели процесите на хранене и сън.

Как да разберем, че бебето суче

  • Броят на сукателните движения намалява.
  • Детето само суче гърдата: майката не вижда преглъщащите движения.

Средно активното хранене отнема 15-20 минути. След като бебето започне просто да виси на гърдата и да я използва като биберон, можете внимателно да прекъснете храненето. Няма нужда да издърпвате гърдата: първо се вкарва пръстът, след това се изважда зърното – без стрес за бебето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.