Каква е разликата между епинефрин и норадреналин?

Каква е разликата между епинефрин и норадреналин?

Какво представляват епинефринът и норепинефринът?

Епинефринът и норепинефринът са два невротрансмитери, които служат и като хормони, и принадлежат към клас съединения, известни като катехоламини. Като хормони, те влияят върху различни части на тялото ви и стимулират централната нервна система. Наличието на твърде много или твърде малко от тях може да има забележими ефекти върху вашето здраве.

Химически, епинефринът и норадреналинът са много сходни. Въпреки това, епинефринът действа както върху алфа, така и върху бета рецепторите, докато норепинефринът действа само върху алфа рецепторите. Алфа рецепторите се срещат само в артериите. Бета рецепторите са в сърцето, белите дробове и артериите на скелетните мускули. Това разграничение причинява епинефрин и норепинефрин да имат малко различни функции.

Какви са техните функции?

Епинефрин

Епинефринът, наричан още адреналин, има мощни ефекти върху организма. Те включват:

 • повишени нива на кръвната захар
 • повишена сърдечна честота
 • повишена контрактилност (колко силно се свива сърцето)
 • отпускане на гладките мускули в дихателните пътища за подобряване на дишането

Тези ефекти са предназначени да осигурят на тялото ви допълнителна енергия. Когато сте много стресирани или уплашени, тялото ви отделя поток от епинефрин. Това е известно като отговор борба или бягство или прилив на адреналин .

Норадреналин

Норадреналина има ефекти, подобни на тези на епинефрин, като:

 • повишени нива на кръвната захар
 • повишена сърдечна честота
 • повишена контрактилитет

Норадреналина също може да причини стесняване на кръвоносните съдове, което повишава кръвното налягане.

Основната разлика

Епинефринът и норепинефринът могат да повлияят на сърцето, нивата на кръвната захар и кръвоносните съдове. Норепинефринът обаче също може да направи стеснение на кръвоносните ви съдове, повишавайки кръвното налягане.

Как се използват?

Епинефрин

Освен като хормон и невротрансмитер, епинефринът се използва и като медицинско лечение в неговата синтетична форма.

Основната му употреба включва лечение на анафилаксия . Това е тежка алергична реакция, която може да повлияе на дишането на човек. Инжектирането на епинефрин може да ви помогне да отворите дихателните пътища, за да можете да дишате.

Други приложения на епинефрин включват:

 • Пристъпи на астма. Инхалаторна форма на епинефрин може да помогне за лечение или предотвратяване на тежки астматични пристъпи.
 • Сърдечен арест. Инжектирането на епинефрин може да рестартира сърцето ви, ако сърцето ви е спряло да изпомпва (сърдечен арест).
 • Инфекция. Ако имате тежка инфекция и не произвеждате достатъчно катехоламини, може да се наложи да Ви бъде даден епинефрин чрез интравенозна линия (IV).
 • Анестезия. Добавянето на епинефрин към местните анестетици може да ги удължи.

Норадреналин

Понякога лекарите използват норепинефрин за лечение на септичен шок , тежка инфекция, която може да доведе до органна недостатъчност. Тази инфекция има тенденция да причинява опасно ниско кръвно налягане . Норепинефринът, прилаган чрез IV, може да помогне за свиване на кръвоносните съдове, повишавайки кръвното налягане.

Въпреки че епинефринът може да се използва и за тази цел, норепинефринът е предпочитан поради чистото си действие на алфа рецептора.

Някои хора с ADHD или депресия приемат лекарства, които стимулират или увеличават отделянето на норепинефрин, включително:

 • атомоксетин (Strattera)
 • инхибитори на обратното захващане на серотонин-норепинефрин , като дулоксетин (Cymbalta) и венлафаксин (Effexor XR)

Основната разлика

Епинефринът се използва за лечение на анафилаксия, сърдечен арест и тежки пристъпи на астма. Норепинефринът, от друга страна, се използва за лечение на опасно ниско кръвно налягане. В допълнение, лекарствата, които увеличават норепинефрина, могат да помогнат при ADHD и депресия.

Какво се случва, ако имате дефицит?

Ниските нива на адреналин и норепинефрин могат да допринесат за различни физически и психически състояния, включително:

Хроничният стрес, лошото хранене и приемът на някои лекарства, като метилфенидат (риталин), могат да Ви направят по -малко чувствителнй към епинефрин и норепинефрин. Тези фактори също могат да накарат тялото ви да започне да произвежда по -малко адреналин и норепинефрин.

Какво се случва, ако имате твърде много?

Наличието на твърде много адреналин или норепинефрин може да причини:

 • високо кръвно налягане
 • тревожност
 • прекомерно изпотяване
 • сърцебиене
 • главоболие

Някои медицински състояния карат хората да имат твърде много адреналин, норепинефрин или и двете. Те включват:

 • феохромоцитом , тумор, който се образува в надбъбречните жлези
 • paranganglioma, тумор, който се образува от външната страна на надбъбречните жлези
 • затлъстяване

Продължаващият стрес също може да причини високи нива на епинефрин и норепинефрин.

В заключение

Епинефринът и норадреналинът са много сходни невротрансмитери и хормони. Докато епинефринът има малко по -голям ефект върху сърцето ви, норепинефринът има по -голям ефект върху кръвоносните ви съдове. И двете играят роля в естествената реакция на тялото на борбата или бягството на стреса и имат важна медицинска употреба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.