Какъв трябва да е нормалният пулс на човек

Какъв трябва да е нормалният пулс на човек

Когато казваме, че сърцето „бие“, имаме предвид понятието, което ни е познато – пулса. Промените, причинени от външни фактори или емоции, се считат за нормални. Сърдечната честота се увеличава при стрес, физическа активност и различни заболявания. Всичко зад пулса е основен биологичен маркер за човешкото благосъстояние. Но за да се „дешифрират“ сигналите, изпращани от сърцето под формата на удари, е необходимо да се знае скоростта на сърдечната честота по възраст.

Какъв пулс се счита за нормален

 

Има няколко вида сърдечна честота:

  • артериална. Тя е информационен критерий за функционирането на сърцето, съдовите структури и циркулаторния процес като цяло. Обикновено се измерва върху радиалната артерия на горния крайник.
  • венозна. Измерва се чрез палпация в областта на шийната югуларна вена.
  • капилярна. Оценява се от обезцветяване на кожата на челото или нокътното легло.
Blog

Норми и вариации

Кислородът влиза в органите и меките тъкани с кръвта, която тече под определен натиск (артериален / АД). Това води до вибрации в стените на артериите, изпразване и пълнене на вените. Под влияние на кръвното налягане червените кръвни клетки или еритроцитите насила „пробиват“ през най-тънките кръвоносни съдове или капиляри. По този начин те преодоляват определена съпротива. Вещества, които предават електрически ток или електролити, преминават през подобен процес. Това създава пулс, който се усеща в цялото ни тяло и във всеки съд. От друга страна, пулсовата вълна може да се разглежда като вълна от движения на стените на съда под определено налягане. Броят на тези вълни обикновено съответства на броя на сърдечните удари.

Как да изчислим пулса си?

Основният метод за измерване е палпация. Ръчен метод, който се основава на докосване. Бързо и лесно, не се изисква специално обучение. За да получите точни показания, трябва да следвате правилата за измерване на сърдечната честота: поставете средния пръст и показалеца върху кожата върху областта на артерията; пребройте броя на ударите в рамките на 1 минута. Има дори и още по-бърз начин – броене за 20 секунди и умножаване на получената стойност по три. Можете да използвате и специално устройство за измерване на пулса – пулсомер. Сърдечната честота се определя при пълна физическа и емоционална почивка. При здрав човек тя варира между 60 до 80 удара / мин. Увеличаването на сърдечната честота над тези граници се нарича тахикардия, а намаляването – брадикардия.

Източник: https://presata.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.