Здравословните храни! Как да ги познаем по етикета?

Здравословните храни! Как да ги познаем по етикета?

Когато говорим за диети, здравословен начин на хранене и живот, неизменно става дума за калории, съдържание и вид на мазнини, протеини, въглехидрати, влакнини и фибри, витамини и минерали. Тази информация обикновено е описана старателно върху етикета от производителите. Така всеки един от нас, който се интересува от начина си на хранене може да се ориентира в качеството на съответния продукт, който купува за консумация.

В политиката на етикетиране на продуктите България следва директивите на Европейския съюз, което гарантира че храните в търговската мрежа са безопасни. Въпреки това има продукти, които са по – добри от другите и всички знаем това.

Всички сме виждали етикетите обозначени с лого БИО. Но какво осзаначава, че един продукт е БИО?

Цялото земеделско стопанство трябва да се управлява в съответствие с приложимите за биологичното производство изисквания. В случай, че не всички единици в рамките на дадено стопанство се използват за биологично производство, операторът/ подизпълнителят осигурява разделение между земята, животните и продуктите, използвани или произведени от единици с биологично производство, от тези, използвани или произведени от единици с небиологично производство, и води съответната документация в доказателство на разделението.

За тези, които искат още информация ето линк към РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 834/2007 НА СЪВЕТА от 28 юни 2007 година относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти, който е достъпен на сайта на Министерството на земеделието, храните и горите:

https://www.mzh.government.bg/media/filer_public/2018/03/07/834.pdf

Информацията по – горе дава гаранции, че закупувайки храна с етикет БИО – вие ще получите храна произведена по строги екологични норми. И още:

https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/organic-logo_bg

Има държави и държавни политики, които са стъпка по – напред в Европа, в класифициране на полезната храна и нейното етикиране. За улеснение в някои страни върху опаковката може да видите знак, който показва, че съответния продукт е с по-високо качество от останалите. Да видим:

Схеми за лицевата страна на опаковката, одобрени или в процес на проучване от държавите членки и от Обединеното кралство

Обобщаващи етикети — лога с положителна оценка

Foto:

Логото с изображение на ключалка, разработено от шведската Национална агенция по храните и въведено в Швеция през 1989 г., е първата система за лого върху лицевата страна на опаковката (ЛСО),
приложена в ЕС. Това лого е безплатен етикет за доброволно прилагане и е форма за представяне със символ в зелен цвят, с която се идентифицира по-здравословният избор в рамките на 33 определени групи храни (например хляб, сирене, готови ястия),
основаващ се на хранителни критерии като съдържание на мазнини, захари, сол, пълнозърнести култури или влакнини. Логото НЕ може да се поставя върху продукти с ниска хранителна стойност, например солени закуски или безалкохолни напитки. Дания и Литва въведоха етикета с изображение на ключалка съответно през 2009 и 2013 г. Етикетът бе възприет и от държави извън ЕС (например Норвегия, Исландия).

Финландия одобри използването на етикета Heart Symbol – Better choice (Символът сърце — по-добрият избор).

В него се посочва, предполага или предполага, че дадена храна има особено полезни хранителни свойства. Целта на символа е да насърчава общественото здраве, като улеснява избора на здравословна диета.

Импулсът за изграждане на системата със символни етикети произтича от основните хранителни проблеми, свързани със здравето на финландците. 

Критериите за използване на символа (съдържание на мазнини, сол, захари и/или влакнини) са определени за девет основни групи храни. Правото да се използва етикетът се предоставя от експерти, избрани от
финландските асоциации за сърдечни заболявания и за диабет и е обвързано с такса.В Словения логото Protective Food („предпазваща храна“, наричано също така „малко сърце“) бе въведено през 1992 г. от Сдружението за сърдечносъдово здраве, като използването му се насърчава от правителството (Miklavec et al., 2016 г.). С него се обозначават предварително опаковани храни, които отговарят на определени
хранителни критерии.

 Според проучване, проведено от Сдружението за сърдечно-съдово здраве на Словения, 58,3% от хората са наясно, че се нуждаят от промени в диетата, само 27,1% от хората вярват, че се хранят здравословно, препоръчително и 14,6% не мислят за диетата си. Етикетът на защитни храни се присъжда от Сдружението за сърдечно-съдово здраве на Словения на онези храни, които имат благоприятен ефект върху поддържането на здравето, предпазват от развитието на хронични незаразни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания.

Като част от националната програма „Здравословен живот“ от 2015 г. Институтът за обществено здраве на Хърватия е получил мандат да предоставя правото за използване на логото živjeti zdravo (Живейте здравословно) за обозначаване на храни, които отговарят на определени хранителни критерии.

В България стъпка в правилната посока е етикирането с лого за Утвърдени стандарти „Стара планина“. В стандартите подробно са описани задължителните здравно-хигиенни показатели и норми, технологията на производство, опаковане, етикетиране и пакетиране и изискванията за транспорт и съхранение, методите за вземане на проби и методите за изпитване. Хората бързо припознаха по-качествените продукти. Това обаче все още не означава, че храната с този етикет е и здравословна.

Друга добра практика е свързана с етикирането на биопродуктите . Те ще се разпознават по нов начин с национален знак с формата на калинка.Той показва на потребителите, че продуктът в магазина е чист и екологичен. Това става ясно от публикуваната в „Държавен вестник“ наредба за правилата за биологично производство и етикетиране,

В заключение : Очакванията на потребителите, свързани с етикетирането са етикетът да бъде зона на доверие; да предоставя кратка, ясна, достъпна  и логична информация, да е четлив, лесен за употреба и да подпомага потребителите в избора им. Производителите разбират, че не всичко което ги интересува може да бъде отбелязано върху етикета, но считат че изискванията за представяне на информацията при етикетиране на храните трябва да отговарят на строги правила.

В рамките на нашата страна България можем да поискаме наша марка, която да е символ на здравословна храна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.