Как да изберете ластици за тренировка

Как да изберете ластици за тренировка

Трябва да обърнете внимание не само на цвета. Ластиците за тренировка са чудесно допълнение към вашата фитнес програма. Те са евтини, универсални и работят върху мускулите ви по съвсем различен начин от дъмбелите.

Изследванията показват, че мускулите реагират на силови тренировки с ластик за треноровка, както и на други видове уреди като щанги и различни машини. Изборът на фитнес ластици е доста голям. Те се различават по форма, дебелина, цвят и степен на твърдост.

Видове ластици за тренировка

Широки ластици за тренировка

Най-традиционните ластици са тънки, плоски, еластични парчета от латекс (или подобен на латекс материал), които се предлагат в различни дебелини за различна плътност. Това е най-лекият тип и може да се използва за повишаване на съпротивлението при почти всяко упражнение.

Тръбни ластици.

Те обикновено са по-издръжливи от плоските ленти и обикновено имат дръжки, които улесняват захващането.

Ластици за закачане. Панти

Увеличават трудността на упражненията с телесно тегло и плиометричните упражнения. Добавя съпротивление и ви принуждава да активирате определени мускули, които иначе биха могли да останат неизползвани.

Ластици за набирания.

Феновете на CrossFit вероятно са запознати с тези еластични ленти – по същество дълги примки. Използват се за набирания с опора или за увеличаване на интензивността на упражнения като лежанка или клек.

Всички горепосочени видове ластици са подходящи за тренировки и на професионални спортисти и на фитнес ентусиасти. Всичко зависи от конкретната задача и цел.

Цвят и твърдост

След като сте решили какъв вид ластици за тренировка искате, помислете за количеството съпротивление. Понякога можете да намерите комплекти от еластични ленти с няколко нива на твърдост. Но ако купувате всеки един поотделно, тогава трябва да обърнете внимание какъв цвят приемате. Различните цветове могат да представляват различни нива на устойчивост. И въпреки че плътността може да се различава от определени производители, нюансът все пак може да определи колко твърда е избраната от вас дъвка.

Треньорите обясняват, че меките амортисьори имат по-топли нюанси (жълто, зелено, розово, оранжево). А тесните, напротив, са по-студени (сини, лилави, черни).

Много е важно правилно да изберете степента на твърдост на ластиците, в зависимост от упражнението и силата на работещите мускули. Упражненията с голяма амплитуда на движение се изпълняват най-добре с по-малко стегнати ленти, а ако амплитудата и лостът са кратки, тогава можете да вземете по-здрав гумен ластик.

Удължете живота на вашите фитнес ластици за тренировка

Както при всяко оборудване, ластиците за треноровка трябва да се експлотират правилно. Няколко прости правила ще позволят на лентите да издържат много дълго време.

Дръжте ги далеч от химикали.

Включително от белина – разрушава латексовите елементи и може да направи амортисьорите крехки. Избягвайте и хлорираните басейни. След интензивна тренировка просто ги избършете със суха или влажна кърпа, за да ги почистите.

Слънчевата светлина също е „смъртоносна“ за ластиците.

Когато е възможно, правете тренировките си на закрито или под навес и ги съхранявайте далеч от пряка слънчева светлина. Подобно на химическата атака, слънцето може бързо да начупи лентите и те да загубят своята еластичност. И, разбира се, бъдете внимателни, когато правите упражнения с ластици, защото ако не се спазва техниката, можете да навредите не само на еластичната лента, но и на себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.