Йога за отслабване: Ползи отвъд изгарянето на калории

Йога за отслабване: Ползи отвъд изгарянето на калории

Ако имате проблеми с отслабването въпреки всичките си усилия, това е така, защото затлъстяването е сложно заболяване с много причини. Семейната анамнеза за проблеми с теглото може да повиши риска да имате същите проблеми с контрола на килограмите. Диета с високо съдържание на свръхпреработени храни, захар и мазнини и заседнал начин също допринасят за наддаване на тегло. Стресът и борбата с психичното здраве, включително лекарства за лечение на определени психични състояния, лош сън и хормонални промени, са фактори, които допълнително допринасят за наддаване на тегло. Защо да не опиате с йога за отслабване?

Има много начини за борба с наднорменото тегло, но няма единно решение. Ако се опитвате да отслабнете или поддържате теглото си, може да искате да опитате йога. Има изследвания, че йога може да ви помогне да управлявате стреса, да подобрите настроението си. Да ограничите емоционалното хранене и да участвате в общност за подкрепа. Всичко това може да помогне да свалите килограми да отслабнете и да поддържате здравословно тегло.

Йога  може да ви помогне да изгорите калории, както и да увеличите мускулната си маса и тонуса. Йога може да намали болките в ставите, което от своя страна ви позволява да тренирате повече и да увеличите ежедневните си дейности. Това са само част от предимства на йога.

Йога може да ви помогне да управлявате стреса, който може да повлияе на наддаването на тегло

Йога произлиза от санскритската дума yuj , което означава обединяване на тялото, ума и емоциите. Това е холистична практика ум-тяло, която подобрява много от причините за наддаване на тегло.

Някои хора могат да изпитат стрес като физическа болка или лишаване от сън, или може да е психологически и да предизвика чувство на тревожност и възбуда. Стресът води до повишаване на хормона кортизол. Кортизолът увеличава мазнините в корема , намалява мускулната маса, предизвиква желание за храна, богата на мазнини и захар, и по този начин може да доведе до затлъстяване.

Йога може да намали нивата на стреса и кортизола, да подобри настроението, да намали тревожността и депресията, да подобри съня и да подобри хронични състояния като хипертония и диабет, намалявайки нуждата от лекарства, които могат да причинят наддаване на тегло .

Йога не е панацея за наднормено тегло, но може да работи върху основните причини. Предимствата и се простират отвъд уравнението между приети калории и изразходвани калории.

Йога може да подобри вниманието, свързано с хранителните поведения

Повечето от нас, които жадуват за сладолед след 21:00 или не могат да спрат да ядат картофен чипс, знаят, че това поведение вреди на шансовете ни да отслабнем. Всички знаем, че яденето на зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и т.н. е полезно за нашето здраве и тегло. Въпреки че това знание е необходимо, изглежда недостатъчно, за да ни помогне да се придържаме към нашите планове за здравословно хранене.

Едно от предимствата на йога е, че подобрява вниманието към тялото и осъзнаването на телесните усещания. Ето защо йога се нарича “ движеща се медитация „. Изследванията показват , че не е нужно да правите никаква официална седнала медитация, за да получите ползите за вниманието от йога.

Като подобрява вниманието, йога намалява емоционалното хранене, стресовото хранене и преяждането . Тези навици саботират усилията ни за отслабване и могат да причинят негативна спирала на вина и срам, което често води до отказване.

Проучване, публикувано през 2015 г., показва, че практикуването на йога води до по-здравословно хранене, включително по-нисък прием на мазнини и увеличаване на зеленчуците и пълнозърнестите храни.

Изводът: най-добрият диетичен план е този, с който можете да се придържате в дългосрочно. А чрез подобряване на вниманието йога може да ви помогне да направите по-здравословен избор на храна.

Йога общност може да осигури приемане и подкрепа

Ходенето на фитнес може да бъде плашещо и може да провокира чувство на непринадлежност към някои хора с по-големи тела. За разлика от това, йога културата олицетворява доброта, подкрепа и самоприемане.

Учителите по йога и напредналите практикуващи могат да служат като модели за подражание и да вдъхновят по-новите ученици да водят по-здравословен начин на живот. Изследванията показват , че социалните мрежи влияят на поведението, което влияе върху теглото. Йога мрежата насърчава положителното здравословно поведение и да бъдеш част от такава общност може да има значителна разлика за загуба на тегло. Този тип общност може да бъде трудно да се намери с други видове упражнения.

Практикуващите трябва да търсят безопасна и удобна среда . Приветлива йога група може да ви помогне да подобрите самочувствието и увереността си. Намерете местно студио, което да се чувства подхранващо и не завладяващо, с други практикуващи на вашето ниво. Учителите могат да помогнат на начинаещи или тези с физически ограничения, като променят позите. Може да се наложи да опитате няколко различни класа, преди да намерите инструктор или клас, който харесвате. Не се отказвайте след първия!

Ако не можете да намерите местно студио, винаги има онлайн опции в YouTube и Instagram, с класове на всички нива. Има инструктори, които разбират какво е да си по-голям и притежаването на приобщаващо, утвърждаващо тялото отношение показва, че йога не е само за „слаби хора“. Някои споделят вдъхновяващи истории за това как йога им е помогнала да преодолеят собствената си борба с теглото, депресията и преяждането. Ако сте начинаещ, помислете да се запишете за кратко предизвикателство, за да се отдадете на практиката.

Ползите от йога са универсални – без значение каква е вашата форма или размер. Може да отнеме седмици или месеци, за да се създаде йога практика, а честата практика е от ключово значение за дълготрайните ползи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.