Хистидин, като хранителна добавка

Хистидин, като хранителна добавка

Функция на хистидин

Хистидинът се използва от тялото за производство на специфични хормони и метаболити, които влияят върху бъбречната функция, предаването на нервите, стомашните секрети и имунната система.   Хистидинът също оказва влияние върху възстановяването и растежа на тъканите, образувайки кръвни клетки и помага за защитата на нервните клетки. Използва се и за производство на хистамин в тялото. 

Основна функция на хистидина в организма е да регулира и подпомага метаболизма (разграждането и използването на енергия) на микроелементите. Тези микроелементи включват: 

 • медни
 • Желязо
 • Цинк
 • манган
 • Молибден 

Хистидинът също така помага за образуването на много различни ензими и съединения в тялото. В допълнение, хистидинът работи за формулиране на съединение, наречено металотионеин, вътре в клетките на мозъка, черния дроб и бъбреците; металотионеинът защитава мозъчните клетки и изисква образуването на хистидин. Ако тялото на човек е токсично с тежки метали (като живак и олово), това може да доведе до изчерпване на адекватните запаси от хистидин.

Алергии и хистидин

Тялото използва хистидин, за да произвежда хистамин (честа причина за подуване и сърбеж, които се появяват в резултат на алергична реакция) като отговор на алергични реакции или увреждане на тъканите.

Хистаминът – открит в повишени нива по време на алергична реакция – е страничен продукт на хистидина. Хистаминът кара имунната система да започне възпалителен отговор (включително сърбеж и подуване) като реакция към алерени.

Хистидинът допринася за спешно (и потенциално фатално) медицинско състояние, наречено анафилаксия , което може да бъде резултат от алергична реакция. Лекува се с инжекция с епинефрин.

За какво се използва хистидин?

Ниски нива на хистидин

Много здравословни състояния могат да включват ниски нива на хистидин

 • Хронична бъбречна недостатъчност
 • Пневмония (при педиатрични пациенти)
 • Специфични психични разстройства (като мания и шизофрения)

Според PubChem , „Хистидинът е полезна терапия при всички пациенти с ниски нива на хистамин.“

Здравни условия

Смята се, че хистидинът е полезен при лечението на много различни състояния, но няма достатъчно данни от медицински изследвания, които да подкрепят много от тези твърдения, включително:

 • Ревматоиден артрит
 • алергии
 • язви
 • Анемия (причинена от бъбречна недостатъчност)

Според PubChem , прилагането на хистидин – в достатъчно големи количества – предлага потенциал за ползи за здравето, включително:

 • Инхибиране на цитокини и растежни фактори , за които е установено, че повишават риска от няколко често срещани ракови заболявания, включително тези на гърдата, простатата, белия дроб и други видове рак 
 • Лечение на артрит , в дози до 4,5 грама на ден 
 • Лечение на екзема ,  състояние на кожата, което води до възпалени петна, сърбящи, червени, напукани и груби и могат да се появят мехури; хистидиновите добавки могат да помогнат за лечението на това състояние

Проучвания

Артрит

Според PubChem, „Хистидинът в медицинските терапии има своите най-обещаващи проучвания при ревматоиден артрит“.

Голяма част от клиничните изследвания на артрит и хистидин са по-стари проучвания. Едно такова медицинско проучване установи, че изследваните субекти с артрит имат ниски нива на хистидин. 

Рандомизирано, двойно-сляпо плацебо проучване (златният стандарт на медицинските изследвания) на L-хистидин при лечението на ревматоиден артрит открива благоприятния ефект на хистидина при изследвани субекти с „по-активно и продължително заболяване“, пишат авторите на изследването.  Доза от 4,5 грама хистидин се дава дневно (или плацебо) в продължение на 30 дни. Въпреки че хистидинът не се счита за основно лечение за артрит, това много старо проучване от 1975 г. показва малко обещание при определени групи от тези с ревматоиден артрит. Въпреки това, авторите на изследването заявяват, че не препоръчват използването на хистидин като лечение на ревматоиден артрит. През изминалите десетилетия това не се е превърнало в стандартно медицинско лечение за това състояние.

затлъстяване 

В проучване от 2013 г. е доказано, че добавките с хистидин водят до няколко ползи за затлъстели жени с метаболитен синдром, включително: 

 • Намаляване на инсулиновата резистентност
 • Намаляване на мастната маса
 • Потискане на възпалението и оксидативния стрес

Здраве на мозъка

Хистидинът повишава нивата на хистамин в кръвта; смята се, че може да увеличи хистамина в мозъка. Тъй като хистидинът се счита за предшественик на хистамин, той може да предложи ползи за здравето на мозъка. Хистаминът има много функции, включително да служи като невротрансмитер в мозъка и централната нервна система. Ниските нива на хистамин са свързани с гърчове и гърчове. 

Възможни странични ефекти

Противопоказания

В медицинска ситуация противопоказание е, когато специфични лекарства (включително билки и добавки), лечения или процедури не трябва да се прилагат заедно, тъй като комбинацията може да причини вреда. Често определено лекарство или добавка не трябва да се дава, когато човек има определено медицинско състояние, тъй като това може да го влоши.

Хистидинът се счита за безопасен за повечето хора, но може да има противопоказания за някои хора, включително:

 • Бременни жени (няма достатъчно клинични изследвания, които да докажат безопасността или ефикасността на хистидин при бременни жени).
 • Кърмещи майки (няма достатъчно доказателства от клинични изследвания, които да докажат безопасността или ефикасността на хистамин за кърмачета).
 • Тези с дефицит на фолиева киселина (хистидиновите добавки могат да причинят натрупване на химикал, наречен формиминоглутаминова киселина или FIGLU, в тялото при тези с дефицит на фолиева киселина). FIGLU е състояние, при което тялото не може правилно да разгради и преработи определени аминокиселини.

Максималните безопасни дози хистидин не са установени за малки деца или за тези с тежко бъбречно или чернодробно заболяване. 

Странични ефекти/токсичност

Въпреки че много медицински източници съобщават, че хистидинът се счита за безопасен, Медицинският център на Университета в Рочестър също отбелязва: „Използването на една добавка от аминокиселина може да доведе до отрицателен азотен баланс. Това може да намали колко добре работи вашият метаболизъм. Това може да накара бъбреците ви да работят по-усилено. При децата добавките с единична аминокиселина могат да причинят проблеми с растежа.

За тези, които имат адекватен прием на протеини, добавките с една аминокиселина не се препоръчват. Приемът на хистидин за дълги периоди от време (особено във високи дози) може да доведе до здравословни усложнения. Те могат да включват психологически проблеми или разстройства на настроението. 6

Дозировка и приготвяне

Подготовка

Добавките с аминокиселини се предлагат като единични аминокиселини или комбинирани аминокиселини. Те също така идват като съставка в протеинови и хранителни добавки, както и в някои мултивитаминови добавки. 

Хистидин може да бъде закупен в няколко форми, включително:

 • Таблетки
 • Течна форма
 • Форма на прах

Дозировка

Средната доза хистидин е 4 до 5 грама на ден.  Дози от до 4,5 грама всеки ден в продължение на 30 дни са установени като безопасни — без никакви забележими странични ефекти — в клинични проучвания като изследването за затлъстяване. 

Въпреки това, високите дози показват токсични ефекти при проучвания върху животни (включително забавяне на растежа, увеличен черен дроб и високи нива на холестерол), така че приемането на повече от това количество трябва да се избягва. 

Какво да търсите

Естествените добавки, включително хистидин, не се регулират от правителствени организации като Агенцията по храните и лекарствата (FDA), която наблюдава безопасността и чистотата на лекарствата, отпускани с рецепта. Това означава, че тежестта за намиране на безопасен и чист продукт е върху потребителя.

Потърсете продукти, които са органични и са сертифицирани от агенции на трети страни, като например US Pharmacopeia, NSF International или ConsumerLab.com. Тези организации са специализирани в оценката и отчитането на чистотата и безопасността на естествените билки и добавки.

Според болница Уинчестър, „Както при другите добавки, приемани в големи дози, важно е да закупите качествен продукт, тъй като замърсителите, присъстващи дори в много малки проценти, могат да се натрупат и да станат токсични.

Други въпроси

Може ли човек да има дефицит на хистидин?

Въпреки че хистидинът може да се произвежда от тялото, може да възникне дефицит на тази аминокиселина (особено по време на дълги периоди на много бърз растеж). 2

Кои са често срещаните хранителни източници на хистидин? 

Често срещаните хранителни източници с високо съдържание на хистидин включват:

 • Месо
 • Домашни птици
 • Риба
 • Млечни продукти
 • Други богати на протеини храни

Може ли човек да получи дефицит на хистидин?

Според Медицински център на Университета в Рочестър : „Като ядете достатъчно протеин в диетата си, вие получавате всички необходими аминокиселини. Няма условия, които да увеличават необходимото количество хистидин. 6

В заключение от Dietyc.com

Смята се, че добавката на хистидин има висок потенциал да осигури ползи за хора с различни заболявания (като ревматоиден артрит). Все пак няма достатъчно данни от медицински изследвания, които да подкрепят тези твърдения. Тъй като употребата на хистидин – особено при продължителна употреба или приемане на високи дози – може да бъде вредна за вашето здраве, важно е да се консултирате с вашия лекар, преди да използвате хистидин (или друга хранителна добавка)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.