Херпес зостер. Симптоми, диагноза, лечение

Херпес зостер. Симптоми, диагноза, лечение

Какво е херпес зостер?

Херпес зостер е инфекция, причинена от вируса на варицела-зостер, който е същият вирус, който причинява варицела. Дори след като инфекцията с варицела приключи, вирусът остава латентен в нервната ви система в продължение на години, преди да се активира отново като херпес зостер.

Този тип вирусна инфекция се характеризира с червен кожен обрив, който може да причини болка и парене. Обикновено се появява като ивица от мехури от едната страна на тялото, най-често по торса, шията или лицето.

Повечето случаи на херпес зостер се изчистват в рамките на 3 до 5 седмици. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), приблизително един на всеки трима души в Съединените щати ще има такава вирсна инфикция в даден момент от живота си. Състоянието може да се появи при едно и също лице повече от веднъж, особено ако има рискови фактори, но това е необичайно.

Продължете да четете, за да научите повече за херпес зостер, включително симптоми, лечение и усложнения.

Симптоми

Първите симптоми обикновено са болка и парене, според CDC. Болката обикновено е от едната страна на тялото ви и по протежение на определена област от кожата, наречена дерматом . Често следва червен обрив . Обривът обаче не винаги изглежда червен. В зависимост от тена на кожата, обривът може да изглежда тъмно розов, тъмнокафяв или лилав.

Национален институт по стареене (NIA) казва, че характеристиките на обрива от херпес зостер включват:

 • обрив, който се появява от едната страна на тялото, като например на гърдите, корема, гърба или лицето
 • обрив по лицето и ушите
 • сърбеж
 • пълни с течност мехури, които се чупят лесно
 • Изгарящо усещане

Някои хора изпитват симптоми извън болката и обрива. Според Американската академия по дерматология тези симптоми могат да включват:

 • висока температура
 • тръпки
 • главоболие
 • умора
 • мускулна слабост

Редките и сериозни усложнения на херпес зостер включват:

 • болка или обрив , който включва око, който трябва да се лекува незабавно, за да се избегне трайно увреждане на очите
 • загуба на слуха или интензивна болка в едното ухо , виене на свят или загуба на вкус на езика ви, които могат да бъдат симптоми на синдрома на Рамзи Хънт и също така изискват незабавно лечение
 • бактериална инфекция, характеризираща се с кожа, която е зачервена, подута или топла на допир

Херпес зостер по лицето ви

Обикновено се появява от едната страна на гърба или гърдите, но може да получите и обрив от едната страна на лицето .

Ако обривът е близо до или в ухото ви, това може да причини инфекция , която може да доведе до:

 • загуба на слуха
 • проблеми с баланса ви
 • слабост в мускулите на лицето

Херпес зостер в устата ви може да бъде много болезнен. Може да е трудно да се яде и да повлияе на усещането ви за вкус.

Обрива по скалпа може да причини чувствителност, когато разресвате или четкате косата си. Без лечение,  може да доведе до постоянни плешиви петна по скалпа.

Херпес зостер на окото

При някои хора се появява в и около очите . Това се нарича офталмологичен херпес зостер.

Обрив с мехури може да се появи на клепачите, челото и понякога на върха или отстрани на носа.

Може да изпитате симптоми като:

 • парене или пулсиране в окото ви
 • зачервяване и сълзене
 • подуване
 • замъглено зрение

След като обривът изчезне, все още може да имате болка в окото поради увреждане на нервите. Болката в крайна сметка става по-добра за повечето хора.

Без лечение, херпес зостер на окото може да доведе до сериозни проблеми, включително дългосрочна загуба на зрението и трайни белези поради подуване на роговицата .

ПОТЪРСЕТЕ СПЕШНА ПОМОЩ

Ако подозирате, че имате херпес зостер в и около окото, незабавно се свържете с лекар.

Херпес зостер по гърба

Докато обривите най-често се развиват около едната страна на талията ви, ивица от мехури може да се появи по едната страна на гърба или долната част на гърба.

Ключова разлика между херпес зостер и херпес на устата


Херпес зостер и херпес са две инфекциозни заболявания, причинени от вируси. Основната разлика между, че херпес зостер се причинява от варицела зостер вирус, но херпесът се причинява от вируса на херпес симплекс.

Херпес зостер по задните части

Можете да получите обрив по задните части. Херпес зостер обикновено засяга само едната страна на тялото ви, така че може да имате обрив на едната част от дупето, но не и на другата.

Както при други части на тялото, херпес зостер по задните ви части може да причини първоначални симптоми като изтръпване, сърбеж или болка.

След няколко дни може да се развие червен обрив или мехури. Някои хора изпитват болка, но не развиват обрив.

Етапи на херпес зостер

Според NIA повечето случаи продължават от 3 до 5 седмици. След като вирусът на варицела-зостер първоначално се реактивира, кожата ви може:

 • изтръпване
 • горя
 • чувствам се вцепенен
 • сърбеж

Херпес зостер обикновено се развива от едната страна на тялото ви, често на талията, гърба или гърдите.

В рамките на около 5 дни може да видите червен обрив в тази област. Малки групи от течащи, пълни с течност мехури могат да се появят няколко дни по-късно в същата област. Може да изпитате грипоподобни симптоми като треска, главоболие или умора.

През следващите около 10 дни мехурите ще изсъхнат и ще образуват струпеи. Те ще се изчистят след няколко седмици. След като струпеите изчезнат, някои хора продължават да изпитват болка. Това се нарича постхерпетична невралгия .

Причини и рискови фактори

Херпес зостер се причинява от вируса на варицела-зостер, който също причинява варицела . Ако вече сте имали варицела, можете да развиете херпес зостер, когато този вирус се активира отново в тялото ви.

Причината, поради която херпеса се развива при някои хора, но не и при други, не е ясна. По-често се среща при възрастни хора поради по-нисък имунитет към инфекции.

Възможните рискови фактори за зарасяване с вируса включват:

 • отслабена имунна система
 • емоционален стрес
 • стареене
 • подложени на лечение на рак или голяма операция

Можете ли да се заразите с херпес от ваксина?

Една ваксина, наречена Shingrix, в момента е одобрена от Агенцията по храните и лекарствата (FDA) за предотвратяване на херпес зостер. CDC препоръчва на възрастни над 50 години да получат две дози Shingrix, разделени от 2 до 6 месеца. Ваксината е над 90% ефективна.

Въпреки че страничните ефекти като алергични реакции са възможни от ваксината, те са редки. И CDC няма документирани случаи на предаване на вируса на варицела-зостер от хора, които са били ваксинирани.

Кой е изложен на риск ?

Херпес зостер може да се появи при всеки, който е болен от варицела. Въпреки това, някои фактори излагат хората на повишен риск от развитие на херпес зостер. Според NIA , те включват:

 • да сте на 60 години или повече
 • състояния, които отслабват имунната ви система, като ХИВ или рак
 • след химиотерапия или лъчева терапия
 • прием на лекарства, които отслабват имунната ви система, като стероиди или лекарства, дадени след трансплантация на органи
 • имал е заболяването и преди

Заразен ли е херпес зостер?

Според Националната здравна служба херпес зостер не е заразен. Но вирусът на варицела-зостер, който го причинява, може да се разпространи и върху друг човек, който не е болен от варицела , и те могат да развият варицела.

Забележка

Не можете да получите херпес зостер от някой заразен, но можете да получите варицела.

Вирусът на варицела-зостер се разпространява, когато някой влезе в контакт с изтичащ мехур. Не е заразно, ако мехурите са покрити или са образували струпеи.

За да предотвратите разпространението на вируса на варицела-зостер, ако имате херпес зостер, не забравяйте да поддържате обрива чист и покрит. Не докосвайте мехурите и не забравяйте да миете ръцете си често.

Избягвайте да бъдете около рискови хора, като бременни или със слаба имунна система.

Кога да се свържете с лекар

Важно е да посетите Вашия лекар възможно най-скоро, ако подозирате, че имате херпес зостер, особено ако сте човек с повишен риск от развитие.

Американската академия по дерматология препоръчва посещение на дерматолог или друг медицински специалист в рамките на 3 дни, за да се предотвратят дългосрочни усложнения.

Херпес зостер обикновено се изчиства в рамките на няколко седмици и обикновено не се повтаря. Ако симптомите Ви не са намалели в рамките на 10 дни, свържете се с лекар за проследяване и преоценка.

Диагностика

Лекарите обикновено диагностицират херпес зостер, като изследват вашите обриви и мехури. Те също така задават въпроси относно вашата медицинска история.

В редки случаи може да се наложи Вашият лекар да тества проба от кожата Ви или течността от мехури. Това включва използването на стерилен тампон за събиране на проба от тъкан или течност. След това пробите се изпращат в медицинска лаборатория, за да се потвърди наличието на вируса.

Лечение на херпес зостер

Няма лек за херпес зостер, но лечението му възможно най-скоро може да помогне за предотвратяване на усложнения и да ускори възстановяването ви. В идеалния случай трябва да получите лечение в рамките на 72 часа след появата на симптомите. Вашият лекар може да предпише лекарства за облекчаване на симптомите и скъсяване на продължителността на инфекцията.

Лекарство

Лекарствата, предписани за лечение на херпес зостер, варират, но могат да включват следното:

ТипПредназначениеЧестота на приемане на лекарстваМетод
антивирусни лекарства, включително ацикловир, валацикловир и фамцикловирза намаляване на болката и ускоряване на възстановяването2 до 5 пъти дневно, както е предписано от Вашия лекарОрално
противовъзпалителни лекарства, включително ибупрофенза облекчаване на болката и подуванетона всеки 6 до 8 часаОрално
наркотични лекарства или болкоуспокояващиза намаляване на болкатавероятно ще се предписва веднъж или два пъти дневноОрално
антиконвулсанти или трициклични антидепресантиза лечение на продължителна болкаведнъж или два пъти дневноОрално
антихистамини, като дифенхидрамин (Benadryl)за лечение на сърбежна всеки 8 часаОрално
изтръпващи кремове, гелове или пластири, като лидокаинза намаляване на болкатаприлага се според нуждитеЛокално
капсаицин (Zostrix)за да помогне за намаляване на риска от нервна болка, наречена постхерпетична невралгия, която се появява след възстановяване от херпес зостерприлага се според нуждитеЛокално

Домашни средства за лечение

Домашното лечение може да помогне за облекчаване на симптомите на херпес зостер. Според NIA, тези лекарства включват:

 • вземане на хладни вани или душове, за да почистите и успокоите кожата си
 • прилагане на мокри студени компреси върху обрива за намаляване на болката и сърбежа
 • нанасяне на каламинов лосион или приготвяне на паста с вода и сода за хляб или царевично нишесте за намаляване на сърбежа
 • прием на храни с витамин А , витамин В12 , витамин С и витамин Е
 • прием на добавки с L-лизин за укрепване на имунната ви система

Как да предотвратим херпес зостер

NIA казва, че ваксинирането може да ви предпази от развитие на тежки симптоми или усложнения на херпес зостер. Всички деца трябва да получат две дози от ваксината срещу варицела , известна още като имунизация срещу варицела. Възрастните, които никога не са имали варицела, също трябва да получат тази ваксина.

Имунизацията не означава непременно, че няма да се разболеете от варицела, но я предотвратява при 9 от 10 души, които получават ваксината.

Възрастни, които са 50 години или повече трябва да получат ваксина срещу херпес зостер, известна още като имунизация срещу варицела-зостер, според CDC. Тази ваксина помага за предотвратяване на тежки симптоми и усложнения.

Има една налична ваксина, Shingrix (рекомбинантна ваксина срещу зостер).  CDC отбелязва, че ако сте получили Zostavax, ваксина срещу херпес зостер, използвана в миналото, все пак трябва да получите ваксината Shingrix.

Усложнения на херпес зостер

Въпреки че херпес зостер може да бъде болезнен и притеснителен сам по себе си, важно е да наблюдавате симптомите си за потенциални усложнения:

 • Може да се получи увреждане на очите, ако имате обрив или мехури твърде близо до окото. Особено уязвима е роговицата .
 • Бактериалните кожни инфекции могат лесно да възникнат от отворени мехури и могат да бъдат тежки.
 • Възможна е пневмония .
 • Синдромът на Рамзи Хънт може да възникне, ако херпес зостер засяга нервите в главата ви и може да доведе до частична парализа на лицето или загуба на слуха, ако не се лекува. Ако се лекуват в рамките на 72 часа, повечето хора се възстановяват напълно.
 • Възможно е възпаление на мозъка или гръбначния мозък, като енцефалит или менингит . Тези усложнения са сериозни и животозастрашаващи.

Херпеса при възрастни хора

Херпеса е собено често срещан при възрастни хора. NIA казва, че от 1 от 3 души, които получават херпес зостер през живота си, около половината са на възраст над 60 години. Това е така, защото имунната система на възрастните хора е по-вероятно да бъде компрометирана или отслабена.

Възрастните хора са по-склонни да получат усложнения от общото население, включително по-обширни обриви и бактериални инфекции от отворени мехури. Те също така са по-уязвими както към пневмония , така и към мозъчно възпаление, така че е важно да посетите лекар рано за антивирусно лечение.

За предотвратяване на херпес зостер, CDC препоръчва възрастните над 50 години да получат ваксина.

Херпес зостер и бременност

Въпреки че получаването на херпес зостер по време на бременност е необичайно, NHS казва, че е възможно. Ако влезете в контакт с някой, който има варицела или активна инфекция, можете да развиете варицела, ако не сте били ваксинирани или ако никога не сте я имали преди.

В зависимост от това в какъв триместър сте, варицелата по време на бременност може да доведе до вродени аномалии. Получаването на ваксина срещу варицела преди бременността може да бъде важна стъпка в защитата на вашето дете.

Малко вероятно е херпеса да причини усложнения по време на бременност, но все пак може да бъде неприятен. Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако развиете обрив по време на бременност.

Антивирусните лекарства, могат да се използват безопасно по време на бременността. Антихистамините също могат да помогнат за намаляване на сърбежа, а ацетаминофенът (Tylenol) може да намали болката. Говорете с Вашия лекар, преди да вземете каквото и да е лекарство за лечение на херпес зостер по време на бременност.

Често задавани въпроси относно херпес зостер

Ето един поглед към някои от често срещаните въпроси, които хората имат за вируса.

Болезнен ли е херпес зостер?

Някои хора с херпес зостер изпитват само леки симптоми, като изтръпване или сърбеж по кожата. За други това може да бъде много болезнено. Дори лекият бриз може да причини болка. Някои хора изпитват силна болка, без да развиват обрив.

Болката обикновено се появява в :

 • гръдния кош
 • врата
 • лицето
 • долната част на гърба
 • корема

За да помогне за облекчаване на болката, лекарят може да предпише лекарства като антивирусни или противовъзпалителни лекарства.

Проучване върху животни от 2017 г. установи, че болката при херпес зостер може да се дължи на имунните ни механизми, които променят начина, по който работят нашите сензорни неврони, след като са били задействани от реактивирането на вируса на варицела.

Пренася ли се херпес зостер?

Вирусът на варицела, който причинява херпес зостер, не се предава по въздуха. Не може да се разпространи, ако някой заразен кашля или киха близо до вас или споделя вашата чаша за пиене или прибори за хранене.

Единственият начин вирусът да е заразен е, ако влезете в директен контакт с изтичащ мехур на някой, който има херпес зостер. Няма да се заразите с херпес зостер, но може да развиете варицела, ако никога преди не сте я имали.

Можете ли да получите херпес зостер повече от веднъж?

Въпреки че е възможно, рядко се срещат заразени повече от веднъж. В проучване от 2019 г, изследователите установяват, че честотата на повторна поява на херпес зостер е 5,3 процента средно за 4,4-годишен период на проследяване.

Изследователите открили, че преболедуването, продължило повече от 30 дни, значително увеличава риска от повторна поява. Други рискови фактори са:

 • на възраст от 51 до 70 години
 • с херпес зостер с продължителност повече от 90 дни
 • да бъдеш жена
 • наличие на рак на кръвта, автоимунно заболяване , високо кръвно налягане или дислипидемия (висок „лош“ холестерол или нисък „добър“ холестерол)

Може ли ваксината Shingrix да причини херпес зостер?

Не, ваксината Shingrix не може да причини херпес зостер. Според  Immunization Action Coalition , ваксината Shingrix съдържа само малко количество от вируса на херпес зостер и не съдържа жив вирус.

CDC казва това з а10 % от хората, които получават ваксината, изпитват известно зачервяване, подуване или болка около мястото на инжектиране.

Херпес зостер или копривна треска

Ако имате херпес зостер, състояние, което е причинено от вируса на варицела, обикновено ще имате сърбящ или болезнен червен обрив с пълни с течност мехури от едната страна на тялото си. Можете да развиете херпес само ако преди това сте имали варицела.

Херпес зостер не е копривна треска , която представлява сърбящи, повдигнати пъпки по кожата ви. Коривната треска обикновено се причинява от алергична реакция към лекарство, храна или нещо във вашата среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.