Годжи бери. Защо да го добавите към диетата си

Годжи бери. Защо да го добавите към диетата си

Годжи бери са малки червени плодове, пълни с антиоксиданти и мощни лечебни свойства. Те са не само чудесни за добавяне на цвят към чинията ви, но и вкусни и пълни с вкус.

Тези плодове често се продават на прах или сушени. Освен това те се добавят към много добавки и смеси от сокове.

Тази статия разглежда отблизо храненето, ползите и страничните ефекти на годжи бери.

Какво е годжи бери

Наричани още вълчи плодове, годжи бери ( Lycium barbarum ) са родом от Азия.

Известни със своя сладък, леко кисел вкус и жив червен оттенък, те се използват в традиционната медицина от хиляди години. Всъщност се казва, че забавят признаците на стареене , поддържат здравето на очите и укрепват черния дроб, бъбреците и белите дробове (1,2).

Благодарение на нарастващата си популярност, тези плодове също често се включват в добавки и смеси от суперхрани , заедно с други плодове, билки и екстракти.

Освен това тези плодове често се срещат в сушени или прахообразни форми и се добавят към различни рецепти.

ОБОБЩЕНИЕ

Годжи бери произхождат от Азия и са известни със своите лечебни свойства. Те се добавят към много добавки и смеси от суперхрани.

Ползи за здравето

Годжи бери са свързани с няколко потенциални ползи за здравето.

Силно питателна

Те са чудесен източник на хранителни вещества, включително витамини и минерали. Само 5 супени лъжици (28 грама) пакет от сушени годжи бери (3):

  • Калории: 98
  • Протеин: 4 грама
  • Мазнини: 0,1 грама
  • Въглехидрати: 21,6 грама
  • Фибри: 3,6 грама
  • Захар: 21,8 грама
  • Желязо: 11% от дневната стойност (DV)
  • Витамин А: 501% от DV
  • Витамин С: 15% от DV

Както можете да видите, дори малка порция от този плод е заредена с фибри, желязо и витамини А и С (3).

Желязото е основен минерал, участващ в транспорта на кислород и производството на здрави червени кръвни клетки. Междувременно и двата витамина А и С играят централна роля в имунната функция и действат като антиоксиданти в тялото ви (4,5,6).

Антиоксидантите са съединения, които помагат за неутрализирането на вредните молекули, наречени свободни радикали, предотвратявайки увреждането на клетките (1).

Всъщност едно проучване в епруветка установи, че третирането на клетките с екстракт от годжи бери значително повишава нивата на антиоксиданти и намалява няколко маркера на оксидативен стрес (7).

Изследванията показват, че увеличаването на приема на антиоксиданти намалява възпалението и предпазва от хронични състояния като рак, сърдечни заболявания и диабет (8).

Може да поддържа имунната функция

Годжи бери отдавна се използват в традиционната медицина за предпазване от болести и инфекции и естествено засилване на имунитета .

Според 30-дневно проучване при 60 възрастни хора, пиенето на 4 унции (120 mL) сок от годжи на ден повишава нивата на имунните клетки и подобрява общото усещане за благополучие (9).

В 3-месечно проучване при 150 по-възрастни, добавките с годжи бери подобряват имунната функция в отговор на противогрипна ваксина (10).

Изследванията върху животни подкрепят тези открития за имунното здраве (11,12).

Все пак са необходими допълнителни изследвания.

Може да насърчи здравето на очите

Обещаващи изследвания показват, че плодовете годжи могат да подобрят здравето на очите и да предпазят от заболявания като дегенерация на макулата, прогресивно състояние на очите, което може да доведе до загуба на зрение (13).

90-дневно проучване при 150 възрастни хора установи, че добавянето на плодове годжи повишават нивата на антиоксиданти в кръвта, предотвратява хипопигментацията на макулата (централната област на ретината) и помага за омекотяване на мастните протеинови отлагания под ретината (14).

По същия начин, проучване при 114 души с ранна макулна дегенерация показа, че ежедневните добавки с плодове годжи подобряват плътността на пигмента на макулата, което може да предпази от прогресирането на макулната дегенерация (15).

Годжи бери също са пълни с антиоксиданти като зеаксантин , които помагат да защитите вашите лещи и ретината от увреждане (1,16).

ОБОБЩЕНИЕ

Годжи бери са заредени с важни хранителни вещества и антиоксиданти. Освен това те могат да поддържат имунната функция и здравото зрение.

Потенциални минуси

Повечето здрави възрастни могат да се насладят на годжи бери в умерени количества като част от балансирана диета.

Въпреки това, тези плодове могат да предизвикат алергична реакция в редки случаи, особено при хора, които са алергични към други плодове (17,18).

Освен това, плодовете годжи могат да взаимодействат с определени лекарства, включително разредители на кръвта и лекарства за диабет или високо кръвно налягане (1).

Нещо повече, трябва да внимавате, ако сте бременна, тъй като те съдържат бетаин, съединение, което може да навреди на здравето на плода. Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи дали годжи бери са безопасни по време на бременност (19).

Ако приемате лекарства или имате основни здравословни проблеми, може да искате да говорите с вашия доставчик на здравни услуги, преди да добавите плодовете годжи към диетата си.

ОБОБЩЕНИЕ

Годжи бери могат да взаимодействат с определени лекарства и да предизвикат алергична реакция при някои хора. Допълнителни изследвания трябва да преценят дали тези плодове са безопасни по време на бременност.

Как да добавите годжи бери към вашата диета

Годжи бери са широко достъпни в сушена форма.

Те могат лесно да се заменят с други сушени плодове в зърнени храни, кисело мляко, след микс и мюсли . Можете също да ги добавите към печени изделия като бисквитки, мъфини, браунита и хляб.

За да ги омекотите и рехидратирате, опитайте да накиснете сушени годжи бери за няколко минути. Рехидратираните плодове на растението годжи са чудесно допълнение към салса, смутита, супи и пържени картофи.

И накрая, прах от плодове годжи и смеси от сокове могат да се смесват в много напитки, шейкове и смутита .

ОБОБЩЕНИЕ

Годжи бери се предлагат сушени, на прах и в различни сокове. Можете да им се насладите като гарнитура към сладки ястия или смесени с печени изделия, смутита и др.

В заключение от Dietyc.com

Годжи бери са известни със своя жив нюанс и уникален, кисел вкус .

В допълнение към съдържанието на витамини, минерали и антиоксиданти, тези плодове могат да стимулират имунната функция и здравето на очите.

Предлагат се в няколко форми и могат да се добавят към множество рецепти.

Ако сте бременна, приемате лекарства или имате някакви основни здравословни проблеми, говорете с вашия доставчик на здравни услуги, преди да ядете годжи бери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.