Глосит. Проблем, до който води недостигът на витамин B12

Глосит. Проблем, до който води недостигът на витамин B12

Витамин В12 изпълнява огромен брой важни функции в човешкото тяло. Недостигът му може да провокира различни здравословни проблеми, както физиологични, така и психически. Освен това рискът от развитие на патологии на нервната система се увеличава няколко пъти. Лекарите са сигурни, че проблемът може да бъде решен много лесно.

Основното нещо е да се определи навреме наличието на липса на витамин В12 и да се постави правилната диагноза, съобщава Healthline.

В този случай проблемът ще бъде, че липсата на този витамин е много трудно забележима. Дълго време може да не се появят абсолютно никакви симптоми, но експертите отбелязват, че наличието на дефицит може да се определи с помощта на езика. Става някак необичайно.

Диетоложката Хелън Уест каза, че някои пациенти, страдащи от липса на витамин В12 в организма, забелязват промяна в цвета на езика. Дори формата му също може да се промени. Постепенно езикът става ярко червен, започва да се подува и до известна степен дори изглежда като „лъскав“. Изглежда, че всички налични вкусови рецептори са изчезнали. Това състояние има медицинско име – глосит.

Лекарят добави, че промените от това естество могат да доведат до промени в начина на говорене и да повлияят на приема на храна. Тя подчертава, че симптомите може или изобщо да не се проявяват с години, или да са толкова незначителни, че никой да не им обръща внимание.

Глоситът е много неприятно състояние, което може да бъде предизвикано и от киселинен рефлукс или сухота в устата. Понякога това е просто реакция на тялото към яденето на пикантни храни. Дефицитът на витамин В12 ще бъде показан от глосит заедно със симптоми като болка, язви, изтръпване на езика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.