Фезитин. По-добра памет и мозъчна функция

Фезитин. По-добра памет и мозъчна функция

Тялото има достатъчно количество естествени съединения, които влияят върху здравето на мозъка. Не забравяйте, че мозъкът е най -активната тъкан в тялото. 

Флавоноидите принадлежат към един от най -интересните класове естествени съединения, наречен „модификатор на естествения биологичен отговор“. На първо място, тези съединения придават цвят на много плодове, цветя и други растения. Те са ключът към здравето на растенията и очевидно са необходими и за здравето на хората.

На науката са известни повече от 8000 флавоноиди. И въпреки че всички те изпълняват важни функции, като например повишаване на антиоксидантната защита, борба със стареенето и разграждането на клетките, а също така имат благоприятен ефект върху сърдечно -съдовата система, различните флавоноиди все още действат в човешкото тяло с някои малки разлики.

Какво представлява Физетин?

Физетинът  е един от най -добре проучените флавоноиди.  Физетинът технически е молекула на флавонол, подобна на тази в черния шоколад и какаото. Физетинът се намира в малки количества в някои плодове и зеленчуци. 

Най -голямо количество от този флавоноид се намира в ягодите. Ябълките съдържат около пет пъти по -малко физетин, а мангото, кивито, гроздето, доматите, лука, краставиците и различните ядки съдържат повече от 30 пъти по -малко. 

Въпреки това, за разлика от хранителните добавки, тези храни не са в състояние да осигурят на организма достатъчно количество физетин. Приблизителният дневен прием на физетин в Япония е 0,4 mg на ден. Препоръчителната доза физетин като хранителна добавка е 100 mg на ден. 

Полезни свойства на физетин

Подобно на други източници на флавоноиди като  кверцетин ,  ресвератрол  и  екстракт от гроздови семки ,  физетинът  има много полезни свойства. Тази статия се фокусира върху уникалните ефекти на физетин върху здравето на мозъка, мисловните процеси и паметта. 

Ползите от физетин за здравето на мозъка са следните.

  • Активиране на антиоксидантни механизми за защита на мозъчните клетки от увреждане.
  • Повишава  глутатиона  в мозъчните клетки за допълнителна защита, както и насърчава детоксикацията и увеличава клетъчната енергия.
  • Подпомага растежа на нови мозъчни клетки.
  • Подобряване на работата на системата от междунейронни връзки и сигнални пътища, свързани с функцията на дългосрочната памет.

Голяма част от изследванията за физетин върху здравето на мозъка са проведени в престижния Институт за биологични изследвания Salk в Сан Диего и са фокусирани върху физетина като „ноотропен“ и „невротрофичен фактор“. Ноотропите могат да подобрят паметта и мозъчната функция. Някои други природни съединения имат същия ефект:  екстракт от къпина ,  пиролохинолин хинон  с  коензим Q10 ,  ресвератрол  и  куркумин . 

Физетинът се отличава с действието си като невротрофичен фактор. Тези видове съединения допринасят за поддържането на жизнеността, диференциацията и нормалната функция на мозъчните клетки. С други думи, физетинът се различава повече от това, че помага на мозъчните клетки да функционират по -добре. Като невротрофичен фактор, той увеличава т. Нар. „Пластичност на мозъка“.

Пластичността на мозъка се отнася до способността на мозъка да реагира на създаването и възстановяването на междунейронните връзки. Пластичността на мозъка е от съществено значение за правилното функциониране на мозъчните функции като учене и памет. По този начин, като действа като невротрофичен фактор, който подобрява пластичността на мозъка, физетинът може действително да доведе до подобрени междунейронни връзки и сигнални пътища, свързани с функцията на дългосрочната памет.

От многото флавоноиди, тествани във всички животински видове за свързани с възрастта промени в мозъка, само физетинът и свързаният с него страничен продукт флавонол са показали висока ефикасност. 

Принципът на действие на физетин

Физетинът  може да премине кръвно-мозъчната бариера и да действа чрез много сложен набор от механизми като ноотропен и невротрофичен агент. Физетинът работи малко по -различно от другите съединения, но има много общо с другите флавоноиди. Например, заедно с ресвератрола, физетинът има ефекти против стареене. Също така е ефективен сенолитичен агент, тоест помага на тялото и мозъка да се отърват от старите клетки, като извършват т. Нар. „Подрязване“, в резултат на което се образуват по-здрави нови клетки, които да заменят старите клетки. Физетин се справя с тази задача около два пъти по -ефективно от кверцетин. 

Подобно на други флавоноиди, физетинът увеличава  производството на глутатион , ключов антиоксидант и антитоксичен компонент в нашите клетки. Повишаването на нивото на глутатион в мозъка предлага всички видове ползи, тъй като му позволява да се предпазва по -добре от увреждане и да повишава нивото на клетъчната енергия.

Една от най-важните функции на фисетин е да активира така наречения ERK сигнален път.   ERK е киназа, регулирана от извънклетъчни сигнали. „Извънклетъчни“ са тези извън клетките, а „киназата“ е клас ензими. ERK възниква, когато нещо извън клетката сигнализира вътре в клетката, за да активира киназните ензими. 

Физетинът помага на мозъчните клетки да започнат да произвеждат протеини, които са критични за структурата и функцията на мозъчните клетки, особено в комуникационните възли, известни като междуклетъчни синапси. Той също така понижава нивата на различни маркери на възпаление в синаптичните връзки.

Чрез активиране на сигналния път на ERK, физетинът може да подобри структурата и функцията на мозъчните клетки. Това ще доведе до подобряване на мисловните процеси и паметта. Този ефект е многократно доказан в хода на предклиничните проучвания. 

В какви дози се препоръчва приема на физетин?

Физетинът е  изследван при хора само два пъти и в двата случая е използвана дневна доза от 100 mg.  Тази доза се основава на значителни данни от животни, показващи ефикасност и безопасност. Човешка доза, изчислена въз основа на указанията на FDA. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.