Ерготионеин в гъбите: Проучване на ползите за здравето 

Ерготионеин в гъбите: Проучване на ползите за здравето 

Какво е ерготионеин?

Ерготионеин (ERGO)  е уникална естествена аминокиселина, произведена от гъби, дрожди и някои видове бактерии. 

Той е уникален, защото се държи много като витамин при хората. Витамините са от съществено значение за хората, тъй като не можем да ги произвеждаме в тялото и те са необходими при критични химични реакции. Въпреки че не се счита за витамин (все още), значението на ERGO за човешкия клетъчен метаболизъм е очевидно, защото телата ни имат протеин на клетъчната мембрана, който е специфичен за транспортирането на ERGO в клетките. Наличието на този транспортен протеин означава, че ERGO е критичен компонент на клетъчната функция. 

Какво прави ерготионеинът?

Веднъж въведен в клетките, ERGO упражнява няколко биологични действия, които защитават и подобряват клетъчната функция, включително действайки като антиоксидант, регулатор на възпалението и помощ при детоксикация. 

Появяващите се доказателства показват, че диетите, богати на ERGO, упражняват тези защитни ефекти и насърчават дълголетието. Поради тези причини ERGO е наричан „витаминът на дълголетието“.

Какво прави ерготионеина важен?

Ерготионеинът е тиол

ERGO е тиол, което означава, че е съединение, съдържащо сяра. Някои от неговите антиоксидантни и потенциални ефекти против стареене са подобни на други тиол-съдържащи съединения, като  глутатион  и  коензим Q10 . 

ERGO е различен, защото е много по-малка молекула, разпределена в тялото и във всички отделения на клетките, включително вътрешната клетъчна среда (цитоплазма) и в митохондриите (отделението на клетките, произвеждащо енергия). 

Клинично проучване при хора показва, че приемането на ERGO като хранителна добавка повишава кръвните нива на ERGO, подобрява тиолния статус и може да повиши антиоксидантния статус, за да доведе до различни ползи за здравето.

Д-р Брус Еймс, учен от Калифорнийския университет, е сред онези, които предлагат ERGO да се счита за „витамин за дълголетие“ въз основа на неговата Теория за сортиране. В тази теория човешкото тяло използва микронутриенти на приоритетна основа за функциите на оцеляване и възпроизводство. ERGO има значителни функции в това отношение. Но наистина ли е витамин?

Витамините са съединения в храната, без които не можем да живеем или да бъдем здрави. Ние не можем да ги произвеждаме в телата си, така че те трябва да бъдат погълнати. 

С класическите витамини като витамин  А ,  витамини от група В  и витамин  С , идентифицирането на тяхното значение за човешкото здраве беше открито чрез връзката между хранителния дефицит на витамина и определен набор от признаци и симптоми на болест на дефицит. 

ERGO е различен по това, че състоянието на дефицит все още не е идентифицирано, тъй като се намира в малки количества във всички храни. Това ниско ниво вероятно предотвратява появата на сериозен дефицит, но далеч не е оптимално.

Нива на ерготионеин в тялото

Друг фактор, който подсказва колко важен е ERGO за човешкото здраве, е колко ефективно е човешкото тяло при концентрацията и задържането на това съединение. Ако ERGO беше маловажен, той нямаше да се концентрира и задържа толкова ефективно. 

По-специално, телесните тъкани, силно активни в енергийния метаболизъм и податливи на оксидативен стрес и възпаление, съдържат най-богатата концентрация на ERGO. По-конкретно, мозъка, черния дроб, чревните клетки, тестисите, костния мозък, бъбреците, далака, белите дробове и очите. Тъканите, които ERGO се намират и в по-високи концентрации в семенната течност и кърмата. Отново, всички тези данни показват, че ERGO може да е основен витамин.

Ерготионеин и здравословно стареене

Мозъкът може да е най-чувствителен към ниски нива на ERGO в тъканите, където е концентриран ERGO. В крайна сметка мозъкът е най-метаболитно активната тъкан в тялото. Намаляването на мозъчната функция със стареенето може в крайна сметка да бъде свързано с понижен статус на ERGO и да бъде един от признаците за дефицит на ERGO, ако се установи като витамин.

Нивата на ERGO намаляват с възрастта, както поради спад в хранителния прием, така и поради намаляване на генетичната експресия на ERGO транспортните протеини. Този сценарий показва, че дефицитът на ERGO може значително да повлияе на свързаната със стареенето нарушена мозъчна функция. Има данни в подкрепа на тази връзка, тъй като две проучвания върху хора показват, че ERGO е по-нисък при пациенти в напреднала възраст с леко когнитивно увреждане в сравнение с тези без. И има доказателства, че ERGO се натрупва в мозъка, където може да предпазва от оксидативно увреждане, възпаление и намалена митохондриална функция, свързана с когнитивен спад при по-възрастни хора.

Слабостта е друго състояние, свързано със стареенето, и когато изследователите се стремят да определят метаболитната основа на слабостта, нивата на ERGO са значително по-ниски при крехки възрастни субекти в сравнение с некрехките възрастни субекти.

И друго проучване показа, че нивата на ERGO са свързани със запазването на походката (начина на ходене). Смущението в походката е често срещан признак на стареене. В основата на нарушението на походката при възрастните хора е оксидативното увреждане на скелетните мускули. Изглежда, че ERGO помага за защита срещу това основно увреждане.

Доказано е, че ERGO намалява оксидативния стрес в почти всяка изследвана тъкан и клетъчен тип, включително лигавицата на кръвоносните съдове, черния дроб, бъбреците, сърцето и други органи. Освен това помага за намаляване на токсичните ефекти на много вредни химикали. Антиоксидантните и детоксикиращите ефекти на ERGO са в основата на всички приложения. Той е особено подходящ за защита на сърцето и съдовата система и срещу повишения оксидативен стрес, свързан с диабета и затлъстяването.

Хранителни източници на ерготионеин

По-ниският прием на ERGO от диетата може да обясни защо американците имат повече здравословни проблеми, свързани с възрастта, и по-ниска продължителност на живота в сравнение с други страни. Например, очакваното ниво на прием на ERGO в Съединените щати е 1,1 mg/ден в сравнение с до 4,6 mg/ден в Италия.

Когато изследователите анализираха двадесетгодишно проучване на хранителните навици на над 15 000 американски участници, те откриха, че хората, които консумират дори малки количества гъби, имат 16% намаление на смъртността си и 35% намален процент, ако приемът на гъби е съчетан с по-нисък прием на червено месо. 

ERGO може да бъде ключовият гъбен компонент за тази полза.

Всички храни имат поне следи от ERGO. Но обичайната конвенционална селскостопанска практика на прекомерна обработка на почвата може да е причината хранителните нива да са много по-ниски сега. Прекомерната обработка на почвата разрушава гъбичния мицел в почвата, който захранва културите с хранителни вещества, включително ERGO.

Гъбите са основният хранителен източник на ERGO, представляващ около 95% от общия хранителен прием. Други храни със скромни нива на ERGO включват овесени трици, черен или червен боб и месо от органи (напр. черен дроб и бъбреци). Съдържанието на ERGO в гъбите варира значително в зависимост от сорта. Порция от 3 унции кримини, портабела или гъби има ERGO съдържание от приблизително 5 mg. 

Гъбите шийтаке, стриди, лъвска грива или майтаке имат по-високо съдържание на ERGO до 13 mg на порция от 3 унции. Готвенето не намалява съдържанието на ERGO, а проучванията показват, че поглъщането на гъби повишава нивата на ERGO в кръвта.

Тъй като гъбите са основният хранителен източник, ако човек не яде редовно гъби, вероятно има дефицит на ERGO. И доказателствата показват, че може да ускори стареенето и развитието на свързани с възрастта разстройства.

Ерготионеин като хранителна добавка

Приемането на допълнителен  ерготионеин  може да бъде добър вариант, предвид неговата безопасност и възможните ползи за здравето от повишаване на приема на ERGO. 

Що се отнася до безопасността на ERGO, той е подложен на обширни проучвания за определяне на безопасността. Дори при изключително големи дози не са наблюдавани нежелани ефекти при проучвания върху животни. А препоръчителното ниво на допълнителна доза от 30 mg на ден е доста под нивото без наблюдавани неблагоприятни ефекти (NOAEL) от 800 mg на kg телесно тегло на ден, установено от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA). ERGO също е установен като общопризнат като безопасен (GRAS) от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

Клинично изпитване при хора потвърди ефективността на ERGO като хранителна добавка, показвайки, че се абсорбира и задържа в тялото въз основа на повишени нива на ERGO в червените кръвни клетки (за предпочитане) и плазмата, комбинирани с минимална екскреция в урината (по-малко от 4 % от пероралната доза). Увеличаването на ERGO се свързва с тенденция към намаляване на биомаркерите за възпаление и оксидативно увреждане.

Вместо заключение от Dietyc.com

Докато  ерготионеинът  естествено се среща във всички храни, може да е необходим повече от общия хранителен прием, за да се осигури оптимален прием, особено при тези, които не ядат или не могат да ядат гъби редовно. 

Съществуват и някои генетични вариации сред индивидите, при които може да са посочени по-високи нива на хранителен прием или добавки. При проучвания, измерващи кръвните нива на ERGO след консумация на стандартизирани нива на прием на гъби с високо съдържание на ERGO, кръвните стойности варират повече от десет пъти. В крайна сметка може да се използват кръвни измервания, особено нивата на червените кръвни клетки на ERGO, за да се осигури оптимален прием на ERGO.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.