Най-ефективният дневен режим за отслабване

Най-ефективният дневен режим за отслабване

В България, често думата режим за отслабване и диета се използват като синоними. Това, обаче не е точно така. Тук ще се спрем именно на дневния режим, който да ви помогне в диетата и отслабването.

Една от най-честите причини да се върнете към старите навици и да си възвърнете теглото е да не знаете как да приоритизирате и управлявате времето си. Липса на сън, пропуснати хранения – всичко това ни поставя допълнителен стрес, което от своя страна провокира повишен апетит. В резултат на това човек губи време и трупа излишни килограми.

В класическото управление на времето матрицата на Айзенхауер (Популяризирана от Стиван Кови в книгата „Седемте навика на високоефективните хора“) се използва за определяне на приоритетите на деня. Прилича на четири квадрата. 

Първият от тях включва важни неотложни въпроси – те са важни и спешни. Това са случаи с изтичащи срокове, т. Нар. Непреодолима сила, ако те не бъдат направени сега, то утре ще е късно. Вторият квадрат включва важни, но не спешни въпроси – те са важни и скоро ще станат спешни. Това е квадратът с най-висок приоритет на матрицата, тъй като именно тези случаи трябва да ви движат с малки стъпки към целите ви. Третият квадрат е маловажен, но спешен въпрос. Те никога няма да ви придвижат към целта ви, но в някои случаи ви е трудно да ги откажете. Например, приемане на неочаквани гости, наложени срещи. Ако можете да делегирате нещо от този квадрат, тогава е по-добре да го направите. И накрая четвърти квадрат – маловажни и неспешни въпроси. Това са нашите изяждащи времето (празно бърборене по телефона, сърфиране в интернет, прекалено гледане на телевизия и т.н.)

Помислете за тези дейности през деня, които трябва да бъдат приоритет за човека, който отслабва. В крайна сметка именно те ще го доближат до тънките му цели.

Номер едно във вашия режим за отслабване: Ежедневно сутрешно претегляне

Тъй като наднорменото тегло е хронично заболяване, склонно към рецидив, най-добрият начин да държите пръста си на пулса е да се претегляте всяка сутрин. Тук обаче не бива да се стига до крайности. Ако се храните балансирано, приемате витамини, водите активен начин на живот и спите достатъчно, а теглото ви стои неподвижно, това не означава, че работата ви се проваля. Вашето тяло също има свое управление на времето. Може би точно сега той се занимава с по-важни неща, които в дългосрочен план ви подготвят за активно отслабване: възстановява еластичността на кожата, положението на вътрешните органи, активно извежда токсините от тялото и т.н.

Задължително частично хранене

За да може скоростта на метаболитните процеси да бъде на височина по време на загуба на тегло, трябва да се храните често, без да правите дълги почивки. Трябва да се храните поне 4-5 пъти на ден. Прекъсванията между храненията не трябва да надвишават 4-4,5 часа. А почивката между последното и първото хранене трябва да бъде не повече от 12 часа. В противен случай тялото ще реагира на това като предизвикателство и ще започне да съхранява енергия, спестявайки я под формата на излишни килограми. Ето защо е толкова важно да отделите време през деня, за да планирате менюто си .

Спазване на режима на пиене (поне 1,5-2 литра вода)

През целия ден трябва да пиете чиста негазирана вода. Факт е, че частите от мозъка ни, които отговарят за чувството на глад и жажда, са наблизо. И често просто объркваме тези две чувства. Освен това водата е от съществено значение за активната детоксикация на организма от токсични вещества, съдържащи се в разграждащите мазнини. Ако ви е трудно да установите режима си на пиене, настройте си будилник на телефона. Скоро тялото ще свикне и само ще ви напомни да попълните водния баланс.

Вижте: https://dietyc.com/bezplaten-hranitelen-rezhim-za-otslab/

Прием на мултивитамини и омега-3

За съжаление много хора подценяват значението на употребата на витаминни и минерални комплекси по време на отслабване. В същото време липсата само на едно от тези вещества, необходими на организма, води до сериозни нарушения. Например, липсата на хром може да доведе до постоянно повишаване на апетита в резултат на нарушен метаболизъм на въглехидратите. Несъмнено в храната се намират много витамини, минерали и микроелементи. По-добре е обаче да се компенсира очевидният дефицит на тези вещества с хранителни добавки.

Редовна физическа активност

Обикновено специалистите препоръчват да се извървят поне 10 000 стъпки на ден. Ако искате активно да се грижите за себе си, тогава времето за обучение също трябва да бъде избрано правилно. Най-доброто време за интензивни упражнения е сутрин или следобед. За вечерта е по-добре да оставите йога, танци, басейн, които да отпуснат тялото и да ви настроят за здравословен здрав сън. Интензивна вечерна тренировка трябва да се прави поне 4 часа преди лягане. В противен случай просто ще превъзбудите тялото си, няма да заспите достатъчно и през следващия ден ще се чувствате уморени и гладни.

Ежедневна релаксация

Доказано е, че стресът и отрицателните емоции имат вредно въздействие върху мозъчната функция, предизвиквайки сривове, преяждане и повторно напълняване. Ето защо е много важно да отделяте поне 15-20 минути на ден през деня на релаксиращи техники, които ще помогнат за облекчаване на безпокойството, възстановяване на хармонията и настройка за постигане на тънките ви цели. Това може да бъде медитация, йога, топла вана, ароматерапия, слушане на релаксираща музика и много други.

Ежедневен режим за отслабване

Спете поне 7-8 часа

Не се заблуждавайте да вярвате, че няколко часа ще са достатъчни, за да се възстановите напълно. Отслабването е стресиращо за организма. Следователно той просто се нуждае от време за почивка. Липсата на сън е пряко свързана с преяждането. Без да възстановява енергията, тялото ви ще я търси в храната. Не забравяйте, че колкото по-малко спите през нощта, толкова повече ядете през деня. Освен това е много важно да заспите днес и да се събудите утре. Това просто правило помага за нормалното производство на хормона на младостта и здравето – мелатонин.

Ежедневен режим за отслабване

Всичко това е добре на теория, но как да го приложите на практика? Предлагаме ви груб план за деня за човек, тръгнал по пътя на хармонията. Препишете го във вашия планер и се придържайте към него, докато това ви стане навик.

 1. 7.00 ставане, претегляне, чаша вода
 2. 7.30 закуска, прием на мултивитамини
 3. 10.00 чаша вода
 4. 11.30 лека закуска
 5. 13.00 чаша вода
 6. 14.00 обяд
 7. 15.30 чаша вода
 8. 16.30 лека закуска
 9. 17.30 чаша вода
 10. 19.30 чаша вода
 11. 20.00 вечеря, прием на мултивитамини
 12. 20.30 разходка преди лягане
 13. 21.00 чаша вода
 14. 21.30 отпускане и почивка
 15. 22.00 чаша вода
 16. 23.00 сън

Обобщавайки, бих искал да кажа, че желанието да се направи повече не винаги води до добър резултат. Най-важното е да имате време да направите основното. Не забравяйте, че никой не е длъжен да участва във всичко, което му попадне и да казва „Да!“ На всички. Понякога е по-важно да си кажете „Да“ и да отделите време, за да се погрижите за себе си и здравето си, ежедневно да планирате менюто си, да спите достатъчно, да обръщате дължимото внимание на физическата активност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.