Диети, които могат да навредят на черния дроб

Диети, които могат да навредят на черния дроб

Много дами, стремейки се да станат по-слаби, често прибягват до различни диети. И често мислят как точно тази или онази диета може да повлияе на здравето. Но някои диети всъщност не са нищо повече от експерименти върху собственото ви тяло. Особено често в резултат на такива експерименти страда черният дроб. Той е жизненоважен орган. Действа като вид филтър и неутрализира отрицателните ефекти на почти всичко, което попада в човешкото тяло. За да може мозъкът да работи добре, е необходимо преди всичко да се грижим за здравето на черния дроб. Тъй като той контролира както нивото на амоняка и глюкозата, съдържащи се в плазмата. Така, че ако по някаква причина тя изведнъж престане да се справя успешно с тази задача, човекът може дори да изпадне в кома! Ето защо е много важно да не навредите на черния дроб на първо място! Какви диети могат да нарушат функционирането на този орган и да доведат до редица доста сериозни здравословни проблеми?

Моно диетите

Всяка монодиета е доста осезаем стрес за човешкото тяло. Разбира се, наднорменото тегло изчезва благодарение на такава диета бързо. Само че тялото в този случай не получава необходимите количества витамини, протеини, както и редица други ценни елементи, необходими за здравословен и пълноценен живот. Монодиетите, които се основават на храни с много впечатляващо съдържание на натрий, се считат за особено опасни за черния дроб. Изследователите проведоха експеримент, включващ 11 022 души – този експеримент беше насочен към изследване на ефекта от монодиетите върху човешкото здраве. Рискът от увреждане на черния дроб ще бъде много по-висок при тези хора, които злоупотребяват с храни с високо съдържание на натрий в състава си!

Диета със сок

Без съмнение, прясно изцедените сокове носят големи ползи за здравето, защото насищат човешкото тяло с жизненоважни микроелементи и витамини. Като се отървете от няколко излишни килограма, диетата със сокове също помага много. Само че вредата от нея значително надвишава очакваните ползи. Резултатите от проучване, публикувано в Journal of Hepatology, показват, че излишната фруктоза в организма може лесно да доведе до до развитието на безалкохолна мастна болест на черния дроб!

Диета с много захар

Захарта не само допринася значително за наддаване на тегло, но може и да провокира развитието на диабет. И той също има способността много забележимо да „натоварва“ черния дроб, принуждавайки го да работи за износване. Твърде високите нива на захар често водят до нарушение на въглехидратния и липидния метаболизъм, което от своя страна се отразява изключително негативно на здравето. Ето защо всички хора, които се грижат за собственото си здраве, силно се препоръчва да ограничат употребата на този продукт. 

Тази препоръка обаче няма нищо общо с диетата срещу захарта, защото тази диета включва използването на голямо разнообразие от изкуствени подсладители вместо рафинирана захар, което също не носи нищо добро. През 2008 г. експерти проведоха съответно проучване.

Диета с кисели плодове

Плодовите диети отдавна се смятат за чудесен начин да се отървете от излишните килограми за доста кратко време. Освен това плодовете са много полезни, защото буквално изобилстват от всякакви полезни елементи и витамини. Но калоричното съдържание на сладките плодове обикновено е много високо. За това е общоприето, че за основа за отслабване трябва да се вземат само кисели плодове, тъй като те съдържат много по-малко захар. 

И наднорменото тегло при този вид плодови диети наистина изчезва, но тук има един много значителен минус. Такава храна има тенденция да дразни червата, както и да нарушава дейността на черния дроб и жлъчния мехур. Това се дължи на факта, че киселите плодове стимулират процесите на жлъчна секреция и свиване на жлъчния мехур. В резултат на това работата на този орган се нарушава. От своя страна това води до удебеляване на жлъчката и лесно може да провокира изключително опасно запушване на жлъчните пътища. Да, и черният дроб в този случай също ще работи практически за износване, опитвайки се по всякакъв възможен начин да неутрализира действието на киселините, влизащи в тялото, както и да премахне токсините, натрупани в него.

Оксалова диета. Диета на основа на зеленолистен киселец

Киселецът е много здравословна и вкусна билка. Листата на това растение са много богати на разнообразие от ценни елементи и витамини. И почти всеки харесва приятния кисел вкус на киселеца! Що се отнася до полезните свойства на това растение на тях се дължи фактът, че киселецът се използва като основа за диета. Просто всички продукти, които съдържат оксалова киселина, в излишни количества са изключително нездравословни за черния дроб! Факт е, че солите на оксаловата киселина са токсични и изключително малко разтворими във вода. Освен това калциевият и магнезиевият оксалат понякога могат да приемат формата на пясък, както и елементи, характеризиращи се със сложна кристална форма. А за да премахнете опасния камък от тялото, трябва да се потрудят и черният дроб, и някои други органи! Без съмнение

Винена диета

Такава диета ви позволява да губите до пет излишни килограма на седмица. За жалост тези, които се придържат към нея, могат да се отдадат на лошия навик да пият редовно вино! Такава диета става особено актуална за много дами по време на празниците, защото никой не иска да качва наднормено тегло по време на празници! 

Наред с други неща, винената диета предвижда отхвърляне на солта. В резултат на това течностите, натрупани в тялото, се отстраняват от него много по-активно, като се вземат токсини със себе си, освен това метаболизмът постепенно започва да се нормализира в човек. Но в същото време на такава диета можете да си позволите само една чаша вино! Вярно е, че не трябва да забравяме, че ежедневната употреба на всякакви алкохолни напитки причинява много значителна вреда. Не само на черния дроб, но и на много други вътрешни органи! Алкохолът води до токсично увреждане на черния дроб и нарушава способността му да се възстановява!

Диета с червено месо

Най-често по време на загуба на тегло експертите препоръчват да се яде пилешко филе, но диетите с червено месо също могат да бъдат опасни. Привържениците на тази хранителна система имат право да комбинират месо изключително със зеленчуци. Зърнените, бобовите и всякакви млечни продукти трябва да се изключат от диетата, но червеното месо трябва да присъства в менюто всеки ден! Известно е, че червеното месо е източник на холестерол. Консумацията му всеки ден може лесно да доведе до цял набор от различни чернодробни заболявания! Да, и тялото за усвояване на такова месо понякога се оказва изключително проблематично. Следователно процесът на натрупване на токсини може да започне в него, което често води до чернодробна енцефалопатия. Освен това изследването, извършено от експерти, позволи да се установи,

С една дума, когато избирате най-подходящата диета за себе си, е важно да вземете предвид факта, че в никакъв случай не трябва да бъде вредно за здравето. Така че, преди да започнете да се придържате към избраната диета, не пречи да внимателно проучете препоръчаните продукти и внимателно претеглете плюсовете и минусите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.