Диета на Атанас Узунов – мнения

Диета на Атанас Узунов – мнения

Диета на Атанас Узунов – кога да го прилагаме и с какво да внимаваме

Дитетата на Атанас  Узунов е широко коментирана в интернет пространството. Част от популярността и се дължи и на факта, че много хора изразяват скептицизма си към нея.

Ето например няколко негативни мнения от форума „Бг Мама“.

Аз го правих месец и половина през лятото и свалих 2 килограма. Много хора са доволни.Смятам след време пак да опитам. Бавно се свалят с него малко килограми. Най-трудно ми беше да не ям плодове 

Пише потребител lolylol

Първо- този режим не е на Атнанас Узунов. Не е открил той топлата вода с кетогенната диета.
Второ- намирам го за твърде краен.

Пък е мнението на VickyTaylor

Това неговото не е хранителен режим, а секта.
Ако се интересуваш от нисковъглехидратно-високомазнинно хранене, в нета има много полезна информация. Включително и в този форум.

Мисли по въпроса пък друг потребител с никнейм Как’ Сийка

Във Фейбук група „Пострадали от режима на Атанас Узунов“ има още по – крайни мнения.

Например:

„Тъжен пост : Всички тук много се забавляваме с глупостите на Атанас Узунов и „екип“. Гледам наскоро е публикавано „умното“ му изказване за инсулин, кортизол и т.н. Спазвайте режима и всичко ще ви е наред. Да, ама не. След пет години самолечение на диабет с кето режим, бъдещата съпруга на мой познат е починала на 38-годишна възраст. Резултат от режима – кетоацетоза, пълна инсулинова резистентност, невъзможност на клетките да се хранят, ужасно високи нива на кортизол. Един млад живот си е отишъл, защото някой (не е задължително да е АУ) се е изказал компетентно, че кето е равно на панацея. Нека почива в мир. А живите, които спазват режима, да се замислят какво правят със себе си.“

Други пък са постигнали пълна трансформация стартирайки точно с режима на Атанас Узунов. Такъв пример е въдхновяваща история на триатлонеца Венцислав Иванов.

Ето и друго мнения за диетата на Атанас Узунов

Здравейте на всички, които спазват режима на Узунов! Аз съм от скоро на него и съм много доволна! От месец и половина не съм хапвала сладко,освен по много малко черен шоколад, не съм яла нито ориз,нито картофи,нито хляб и зърнени продукти,гледам да се придържам почти точно към режима,но….Не мога да я понасям тази свинска мас! Гледам да готвя с масло предимно,но и олио от време навреме! По малко плод през няколко дни,примерно по 5 зрънца грозде,резен праскова,нещо такова.Не се тегля,още ми е рано ,но виждам леки промени в положителна светлина 

Simple Smile

Та въпросът ми е: Спазвате ли стриктно режима и  отразяват ли Ви се на отслабването някои забежки от него,или си слабеете удивително,когато не прекалявате със забраните храни?

Защо има толкова хора, които отричат тази диета или режим? Защо има хора с така отрицателно мниние по въпроса?

Пише : priatelka_

Свикнали сме да отслабваме с леки и нискокалорични продукти и самата мисъл „мазнини“ под каквато и да е форма, ни звучи анти-диетично.

meso

Безспорно, един голям плюс на тази диета е личният пример на Атанас Узунов, химик по професия, който успява да отслабне със 70 килограма. Няма как такова лично постижение да не привлече интереса на масовата аудитория.

Не е тайна, че съвременните хора страдат от масово затлъстяване и все по-трудно печелят в битката с килограмите. Идеята да хапват пържоли и сирена за мнозина звучи оптимистично и ги мотивира да се подложат на тази „мазна“ диета.

Ние от dietyc.com ще ви запознаем с основните принципи на тази диета на Атанас Узунов, но няма да ви спестим и рисковете. На вас оставяме преценката дали да приемете предизвикателството, или да потърсите друг, по-добре познат хранителен режим.

В какво се състои диетата на Атанас Узунов

Идеята на тази диета е да се консумират естествени мазнини като зехтин, масло, маслини, сурови ядки, месо, риба, яйца и млечни продукти. Зеленчуците са част от всеки обяд и вечеря без дните с гладуване.

Кокосовото масло е акцент в диетата, тъй като е и сутрешната ви закуска. Една лъжица ви е напълно достатъчна, за да задвижите процесите в организма и да получите енергия.

Така, обядът се превръща в първото истинско хранене за деня. Пърженето се забранява като начин за приготвяне на храната.

Един или два пъти в седмицата се гладува от 16 до 24 часа. През тези часове се пие много вода, с която се освобождавате от отровите в организма.

Основно, обядът и вечерята се състоят от месо – вратни пържоли, пилешко месо, риба, телешко варено, към които задължително присъстват и салатите. Супите също са препоръчителни, тъй като те ще ви предпазят от проблеми със стомаха.

Сред забранените храни са:

  • Захар, сладкиши, сладолед;
  • Хляб и тестени продукти;
  • Колбаси;
  • Мляко;
  • Маргарин и рафинирано олио.

Възможни рискове от диетата на Узунов

Като всяка „мазна“ диета, и този хранителен режим крие рискове. Те се наблюдават предимно при прилагане на диетата в дългосрочен план.

Храненето с твърде много мазнини и никакви въглехидрати може да доведе до кетоза в организма. Кетоните се образуват като заместители на захарите, които липсват заради нисковъглехидратната диета. Когато те се образуват бързо, това може да доведе до натрупването им в кръвта и урината.

В дългосрочен план, последиците са свързани и с образуване на камъни в бъбреците, високи нива на пикочната киселина, нередовен стомах, висок холестерол.

Препоръки за диетата

Ако решите да спазвате диетата на Атанас Узунов, ви препоръчваме да си осигурите достатъчно фибри, които да ви предпазят от запек. Също така, не се увличайте по диетата за дълъг период от време и спазвайте препоръките за приготвяне на храната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.