Диетата на столетниците: 6 навика за по-дълъг живот

Диетата на столетниците: 6 навика за по-дълъг живот

Ние сме това, което ядем – банално, но много вярно. Хранейки се балансирано, укрепваме здравето си и удължаваме живота си.

Здравословните хранителни навици са безценна инвестиция във вашия дълъг и щастлив живот. Започнете да променяте диетата си днес и поне още няколко години ще бъдат добавени към вашия генетично определен живот.

Богати на омега-3 храни

Омега-3 не се произвежда от тялото, така че просто трябва да си го набавите от храната. Добавки с тази мастна киселина се приемат за поддържане на здравето и младостта, но не можете да прибягвате до хранителни добавки, а да коригирате менюто си, като добавите морски риби, ядки и авокадо. Омега-3 подобрява мозъчната функция, укрепва сърцето и кръвоносните съдове, поддържа еластичността на кожата и забавя свързаните с възрастта промени в тялото. 

Целулоза

Богатите на фибри храни (особено зеленчуци и бобови растения) понижават нивата на холестерола, предотвратявайки риска от сърдечни заболявания и инсулт. Те също така помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар, което означава, че няма да сте изложени на риск от диабет. И, разбира се, растителните фибри са от съществено значение за поддържане на оптимално тегло.

Цветни плодове и зеленчуци

Нека вашата чиния да бъде възможно най-цветна! Ярките плодове и зеленчуци съдържат високи нива на антиоксиданти и специални вещества, отговорни за богатия цвят. Например, доматите стават червени поради растителния пигмент каротин, който участва в синтеза на витамин А.

Масло

Маслиновите, ленените и конопените масла са рекордьорите по съдържание на хранителни вещества. Те са богати на полифеноли, които помагат за предотвратяване на някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания. Растителните масла не вредят на фигурата, а помагат да се поддържа здравословно тегло, стимулират храносмилането и метаболизма.

Протеин

Протеините трябва да съставляват поне една трета от дневната диета, за да забавят стареенето. Богатата на протеини храна действа като строителен материал за организма, който ускорява обновяването на клетките. Също така ви помага да се чувствате сити и заредени с енергия.

Вода

Много е казано за ползите от чистата вода. Но ще го кажем отново – не забравяйте да пиете достатъчно. Тя стимулира червата, подпомага образуването на смазване на ставите, ускорява метаболизма и стабилизира нервната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.