Диета за понижаване на нивата на триглицеридите в кръвта, без отслабване

Диета за понижаване на нивата на триглицеридите в кръвта, без отслабване

Диета за понижаване на нивата на триглицеридите в кръвта, без отслабване

Не всички хора на каквато и да е здравословна диета смятат загубата на тегло за благо. Ето откъс от едно запитване:

„Здравейте! На 31 години съм, тежа 56 кг. Имам високи нива на триглицериди в кръвта си и трябва да се придържам към диета. По този начин отслабвам, защото трябва да използвам храни с ниско съдържание на мазнини. Моля, кажете ми какво да правя в този случай? Как да поддържам здравословно тегло с такава диета? Вярно ли е, че ако ям плодовете след хранене, те се превръщат в чиста глюкоза и увеличават теглото? „

Отоговор:

Всъщност, спазвайки диета за понижаване на триглицеридите в кръвта, много хора губят тегло, тъй като количеството консумирани мазнини и захар намалява драстично. Необходимо е обаче да продължите да се придържате към диетата дори със загуба на тегло – с течение на времето тялото ще свикне с новата диета и теглото ще се нормализира. Изборът на правилните храни за балансирана и здравословна диета ще ви помогне да постигнете лечебен ефект, като същевременно поддържате здравословно тегло.

Избор на храна за понижаване на нивата на триглицеридите без отслабване:

Млечни продукти: ниско съдържание на мазнини

Яйца: цели, не повече от 3 броя на седмица. Яйчен белтък може да се яде всеки ден, добавя се към различни ястия: картофено пюре, пудинги, суфлета, супи и др.

Месо: Предпочитайте предимно риба, пиле без кожа и телешко месо без мазнини.

Зеленчуци: всякакви, за предпочитане сурови. Можете да добавите бял диетичен сос, нискомаслено сирене, 1 ч. Л. Към зеленчукови ястия. бирена мая, пшеничен зародиш и др. Тези добавки ще увеличат съдържанието на калории в зеленчуците, без да увеличават количеството мазнини, което ядете.

Плодове: Подобно на зеленчуците, най-добре е да се ядат сурови. Към печените плодове могат да се добавят диетични сладки или нискомаслено бяло сирене.

Ядки: спомагат за намаляване на нивата на триглицеридите в кръвта, са много калорични, съдържат голямо количество ненаситени мазнини. Орехите, лешниците, фъстъците и бадемите са особено полезни.

Зърнени култури: Предпочитайте пълнозърнести храни. Сирената с ниско съдържание на мазнини, растителните масла, белият диетичен сос, домашният доматен сос и др. Могат да се добавят към вашите ястия, за да се увеличи съдържанието на калории. Избягвайте бисквити, тортили, кифли и печени изделия, тъй като тези храни могат да съдържат трансмазнини.

Зелените зеленчуци: много полезен хранителен елемент. Те ефективно намаляват съдържанието на триглицериди в кръвта, като същевременно имат много висока енергийна стойност.

Растителни масла: слънчогледово, царевично, маслиново, гроздово и други. Растителните масла съдържат почти същото количество калории като маслото или маргарина. Никога не пържете храна!

Напитки: Ако пиете вино, тогава изберете червено (не повече от 2 чаши на ден). Опитайте се да пиете 2 литра вода на ден, плюс пийте плодови сокове, коктейли, инфузии, компоти. Използвайте заместители на захарта и мед.

За да увеличите съдържанието на калории в храната, без да увеличавате съдържанието на мазнини, използвайте следните добавки:

• Бирена мая

• Соев лецитин

• Пшеничен зародиш

• Овес

• трици

• Нискомаслени сирена

• Диетични сосове

• Цветен прашец

• Пчелен мед

Що се отнася до плодовете, те могат да се консумират както преди, така и след хранене – във всеки случай процесът на превръщане на въглехидратите в глюкоза е неизбежен. Благодарение на това плодовете, в зависимост от съдържанието на калории, също могат да допринесат за увеличаване на теглото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.