Коя е правилната и безопасна диета за деца?

Коя е правилната и безопасна диета за деца?

Как да помогнем на детето да отслабне правилно и без вреда за здравето?

Наднорменото тегло е често срещано при възрастни и деца. Детето расте, развива се, така че не можете да го поставяте на твърди диети и да използвате гладуване. Поставяйки детето на диета е важно да не спирате развитието, да не навредите на нарастващо, крехко тяло.

Причини за наднорменото тегло при дете

Първо трябва да откриете причината за проблема. Има няколко фактора, които влияят върху появата на наднормено тегло при деца:

  1. Грешно отношение към храната. – Често майките сами хранят децата си, вярвайки, че добрият апетит е признак на добро здраве. Яжте добре – ето допълнително. Пълнотата на бебето в определена възраст е проблем.
  2. Заседнал начин на живот. Съвременните деца, вместо игри на открито, седят близо до компютъра, играят на телефоните и таблетите си, а родителите им насърчават това. Липсата на движение води до напълняване.
  3. Наследственост. Родителите с наднормено тегло трябва да се грижат за теглото на бебето си още от първите му дни, като обръщат специално внимание на това.

Внимание! Съчетават ли се няколко причини за появата на наднормено тегло наведнъж? Детето е изложено на риск от затлъстяване.

Защо наднорменото тегло е вредно в детството?

Ако има наднормено тегло, детето се сблъсква със следните проблеми:

  1. Деформация на крехкия гръбначен стълб.
  2. Ранни сърдечни проблеми – просто не могат да се справят със стреса.
  3. Метаболитни нарушения – панкреасът не може да се справи с работата, има риск от диабет.
  4. Комплекси. Психологически на тийнейджърите ще им бъде неудобно, защото в училище често може да се подиграват ва наднорменото тегло. Развива се комплекс за малоценност, който може да остане и в зряла възраст.

Внимание! Можете да определите наднорменото тегло по външен вид, телесен индекс или просто като покажете детето на лекаря.

Как да отслабне деттето Ви?

Различни методи за отслабване са разработени за деца на различна възраст. Важно е родителите да следват препоръките, за да не стартират проблема.

Деца под три години

Необходима е консултация с педиатър. Най-често причината се крие в ендокринните нарушения или преяждането. Достатъчно е да балансирате диетата, да проверите работата на ендокринната система.

Предучилищна възраст, начална училищна възраст

Тук е трудно да се контролира храненето, тъй като детето често се храни извън дома. Вкъщи все по-често „независимото“ бебе започва да изтегля храна от родителската маса в устата си. Цялото семейство ще трябва да премине към здравословна диета или да контролира детето.

Тийнейджъри

Някои хора сами виждат проблема, опитайте се да се подложите на диета. Понякога стигат до крайности, стигайки до гладна стачка. Това се отразява негативно на здравето.

Внимание! Излишното тегло може да възникне поради хормонални смущения, които се случват по време на юношеството.

Основни правила

За да отслабне детето, е важно да спазва няколко правила:

Елиминирайте всички бързи въглехидрати, както и мазнините от ежедневната диета. Ограничете консумацията на висококалорични храни. Увеличете в менюто млечни продукти, зеленчуци, плодове. Храненето трябва да е често и малко. Елиминирайте напълно бързото хранене. Освободете детето от навика постоянно да закусва нещо. Любителите на компютри страдат особено от това. Увеличете активността и физическата активност. Изпратете детето в спортната секция. Понякога е по-добре сами да станете пример за детето си. Но е важно то да не пропуска хранене и да не гладува.

Не забравяйте, че в преследване на стройността можете да загубите здраве. Необходими са само разумни и компетентни действия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.