Диета и меню при чернодробна стеатоза.

Диета и меню при чернодробна стеатоза.

Какво е чернодробна стеатоза?

Чернодробната стеатоза е заболяване на черния дроб, което се характеризира с метаболитно нарушение в клетките на този орган, което води до тяхната мастна дегенерация. В тази връзка заболяването се нарича още мастна хепатоза.

Като цяло причините за проблеми с черния дроб са различни, но най-често срещаните са:

 • Злоупотребата с алкохол;
 • употреба на наркотици;
 • наркотична и друга интоксикация;
 • небалансирана диета или гладуване;
 • диабет;
 • стомашно-чревни нарушения;
 • микседем;
 • излишък на надбъбречни хормони в кръвта (синдром на Кушинг).

В чернодробните клетки се образува излишък от мастни включвания поради различни процеси.

Така в червата се образува голямо количество мастни киселини, след което те навлизат в черния дроб. Но в същото време в хепатоцитите (така наречените чернодробни клетки) има нарушения на окислителните процеси на мазнините, което причинява трудности по отношение на отстраняването на мастни включвания от черния дроб.

В резултат на това мазнините се натрупват в чернодробните клетки, причинявайки мастна инфилтрация В допълнение, проблемите с метаболизма на холестерола започват в черния дроб, тъй като функциите на някои ензими се променят.

Видове стеатоза:

Дифузна чернодробна стеатоза

Ако мастните включвания са 10% или повече от обема на черния дроб, тогава може да се диагностицира стеатоза. По-голямата част от мазнините се натрупват във втория и третия чернодробен дял, а при по-тежка форма на заболяването те са дифузно разпределени.

По този начин основната характеристика на стеатозата е, че тя може да бъде дифузна или фокална. Ако фокалната стеатоза се проявява във факта, че мазнините са групирани заедно, организирайки непрекъснато мастно петно, тогава дифузната стеатоза включва местоположението на мастни включвания по цялата повърхност на органа.

Мастна стеатоза на черния дроб

В резултат на прогресивната мастна инфилтрация черният дроб не само се увеличава, но и променя цвета си до жълтеникав или червено-кафяв. Чернодробните клетки съхраняват мазнини като триглицериди. Резултатът от такова патологично съхранение е, че мастната капка мазнина премества клетъчните органели в хепатоцита към периферията.

В резултат на рязка мастна инфилтрация чернодробните клетки могат да умрат. Капки мазнини се комбинират в мастни кисти , а съединителната тъкан продължава да расте около тях.

Затлъстяването на черния дроб често протича безсимптомно. В много случаи заболяването се открива случайно – по време на ултразвук на пациента.

Понякога при чернодробна стеатоза се появява тежест в дясната страна, която се увеличава по време на движение. Пациентите могат да се оплакват от гадене, слабост, умора.

По принцип мастната хепатоза протича стабилно, прогресира много рядко. При комбинация от мастна инфилтрация с възпаление (стеатохепатит), една трета от пациентите могат да развият фиброза и 10% – цироза.

Алкохолна чернодробна стеатоза

Първичната фаза на промени в структурата на черния дроб, които са причинени от хроничния процес на алкохолна интоксикация, се нарича алкохолна стеатоза и се нарича още мастна дегенерация на черния дроб.

Има много причини за това заболяване. Например, токсични ефекти върху тялото. Най-честата причина е употребата на алкохолни напитки. И колкото по-висока е дозата на алкохол, толкова по-висока е скоростта и нивото на развитие на разрушителните промени в чернодробните клетки.

Проявите на този вид стеатоза са предимно обратими. Те намаляват след 4 седмици оттегляне. Въпреки това, алкохолната стеатоза може да прогресира до много сериозно увреждане на черния дроб. Клиничните проучвания показват, че тежестта на стеатозата корелира с риска от развитие на хронично чернодробно заболяване.

Основните форми на стеатоза:

 1. макровезикуларен (една голяма мастна вакуола, съдържаща се в хепатоцит);
 2. микровезикуларен.

В черния дроб също често се срещат смесени микро- и макроформи, поради което може да се предположи, че те представляват определени етапи от развитието на заболяването. По този начин микровезикуларната форма е остра проява на стеатоза, а макровезикуларната форма е хронична.

Стеатозата се развива главно във връзка с нарушение на липидния метаболизъм в хепатоцитите, което се дължи на промени в хепатоцелуларния редокс потенциал. Но по време на хронична интоксикация (алкохол), нормалните показатели на редокс потенциала се връщат, независимо от развитието на стеатоза, което означава, че други фактори също участват в алкохолното увреждане на черния дроб.

Неалкохолна чернодробна стеатоза

От своя страна неалкохолната стеатоза има много имена (инфилтрация или мастна дегенерация, неалкохолна мастна болест). Всичко това са имената на началния стадий на чернодробно заболяване или синдром, който се образува поради излишък от мастни включвания (главно триглицериди) в този орган.

Трябва да се отбележи, че при липса на намеса в хода на заболяването, в бъдеще при 14% от пациентите има тенденция да се развие в стеатохепатит, при 10% – в развитие на фиброза, а понякога и в цироза на черния дроб. .

Подобна статистика днес показва защо подобен проблем е от обществен интерес. В крайна сметка, ако изясните етиологията и патогенезата на заболяването, ще стане ясно как можете ефективно да се борите и да се отървете от тази доста често срещана патология. Трябва да се има предвид, че някои пациенти могат да имат заболяване, а някои – само симптом.

Основните рискови фактори за появата на неалкохолна стеатоза са:

 1. наднормено тегло;
 2. захарен диабет тип 2 ;
 3. наличие на илеоцекална анастомоза;
 4. рязко намаляване на телесното тегло (около 1,5 кг за няколко дни);
 5. парентерално хранене;
 6. повишен брой бактерии в червата;
 7. повечето лекарства (антиаритмични лекарства, кортикостероиди, противоракови лекарства и др.)

Както бе споменато по-горе, за съжаление, с помощта на лабораторно изследване е почти невъзможно да се идентифицира мастната инфилтрация. По правило показателите за билирубин, протромбин и албумин са нормални, докато има леко повишена активност на серумните трансаминази.

В допълнение, ехогенността на чернодробните тъкани, дори при ултразвукова диагностика, може да се окаже без особени отклонения или малко по-висока от нормалното, което не допринася за поставянето на надеждна и правилна диагноза. Следователно в някои ситуации откриването на заболяването е възможно само благодарение на ядрено-магнитен резонанс.

Въпреки това, дори в същото време, окончателната диагноза трябва да се основава на хистологично изследване на чернодробната тъкан, взета по време на биопсия.

Фокална чернодробна стеатоза

По правило няма лабораторни изследвания за отклонения в рамките на общ клиничен кръвен тест. Понякога е възможно да се определи лек излишък на активността на ензимите за холестаза и цитолиза.

Диагнозата на доброкачествените чернодробни тумори се извършва чрез инструментални изследвания. Сцинтиграфията в този случай не предоставя необходимата информация, тъй като може да се използва за откриване на фокални лезии в черния дроб, които имат диаметър само над 4 см. Следователно би било по-подходящо пациентът да се насочи към ултразвук след физическа Преглед.

Образуването на доброкачествен тумор се доказва от фокални хиперехогенни образувания с равномерни и ясни очертания с различен диаметър в чернодробния паренхим. Броят на такива образувания може да варира от 1 до 45 и не само в една, но и в две акции.

Диета при чернодробна стеатоза

Една от 15-те основни терапевтични диети на Певзнер (понякога те могат да бъдат наречени и таблици) е диета номер 5. Тя се предписва за чернодробни заболявания, както и проблеми с жлъчния мехур и жлъчните пътища. Нейната цел е да осигури пълноценна диета на пациента, която спомага за стабилизиране функциите на черния дроб, подобряване на жлъчната секреция, предвид щадящия режим директно за самия черен дроб.

Разрешени и препоръчителни за употреба продукти:

 • Хлебни изделия: сладкиши (можете да използвате пълнеж от варено месо), ръжен хляб, крутони или бисквити.
 • Супи: млечна супа с тестени изделия, супа от зеленчуков бульон, супа от зърнени култури, вегетариански борш, супа от цвекло.
 • Птици и месо: телешко, пуешко, пилешко, пилаф с варено месо, заешко, постно агнешко.
 • Нискомаслена риба: най-добре варена, рибни кюфтета, можете да разнообразите, като запечете рибата след сваряване.
 • Мазнини като растителни рафинирани и масло.
 • Млечни продукти: нискомаслено и полумаслено извара, пудинги, кефир, не много мазно (и не много пикантно) сирене, нискомаслено мляко, заквасена сметана, мързеливи кнедли.
 • Яйца: протеинов омлет, рохко сварен, но не повече от един жълтък на ден.
 • Зърнени култури – овесени ядки и елда , всички видове зърнени храни, пилаф с моркови, тестени изделия ще бъдат особено полезни .
 • Зеленчуци: различни зеленчукови ястия, приготвени от варени, задушени или сурови храни. Можете да ги използвате не само като гарнитура, но и под формата на салати и самостоятелни ястия. Разрешено е кисело зеле (не много кисело!), зелен грах на пюре, лук, но не суров, а само варен.
 • Закуски: плодови салати, нискомаслена херинга (накисната), винегрети, салати от морски дарове и варено месо, хайвер от тиква, млечни колбаси, разнообразие от зеленчукови салати.
 • Плодове и горски плодове, компоти, сушени плодове, конфитюр, мед, захар.
 • Напитки: черен, зелен чай, сокове, кафе с мляко, различни отвари (например от пшенични трици или шипки ).

По този начин можете да създадете подходящи диетични опции за себе си и да ги рисувате по дни.

Първият ден

За закуска: плодова салата, телешки котлети на пара, кафе.

За следобедна закуска: чаша ферментирало печено мляко.

За обяд: вегетарианска зеленчукова супа, печен хек със задушено зеле, желе от горски плодове.

За вечеря: спагети с масло и сирене, минерална вода.

Преди лягане : банан.

Втори ден

За закуска: протеинов омлет на пара, ръжен тост със сладко от горски плодове, плодов сок.

За следобедна закуска: круша.

За обяд: зеленчукова крем супа, задушени моркови с варено пиле, стафиди и сушени кайсии.

За вечеря: картофено пюре с печени зеленчуци, чай. 

Ден трети

За закуска: пене със задушено заешко месо, чай.

За следобедна закуска: сок от плодове и горски плодове.

За обяд: картофена супа, чийзкейк с моркови, желе.

За вечеря: печен омлет, сирене, чай.

Преди лягане: чаша ферментирало печено мляко.

Ден четвърти

За закуска: пилаф, гювеч от извара със заквасена сметана.

За следобедна закуска: салата от моркови и ябълки.

За обяд: пилешки кюфтета с елда, плодов компот.

За вечеря: зрази от картофи и зеле, печена кора, минерална вода.

Преди лягане: печена ябълка.

Горната диета се спазва заедно с лекарства и физиотерапия. Не си струва да го започвате сами, необходимо е да получите съвет от Вашия лекар непременно.

Такава хранителна система е в състояние бързо да постигне ремисия на заболяването, да облекчи обострянията и да нормализира дисбаланса на храносмилателните органи. Освен това диетата има и друга положителна страна – благодарение на нея значително се намалява теглото, подобрява се цялостното здраве и се наблюдава прилив на енергия.

За пациентите, които са загрижени за заболявания на жлъчката и черния дроб, е изключително важно да се въздържат от консумация на забранени храни не само за периода на самата диета, но и след нейното приключване. На първо място, това се отнася за пушено месо, пикантни и богати на мазнини ястия и алкохол. В противен случай ефектът ще бъде сведен до минимум и може да се наложи курсът на лечение да се повтори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.