Босилек. Ползи за организма

Босилек. Ползи за организма

Ползите от босилека

Лекарите от Южна Азия са първите, които се обръщат към полезните свойства на босилека – в традиционната си медицинска практика те го използват повече от хиляда години. Подправката заслужено се счита за многофункционално, почти универсално средство.

Резултатите от много съвременни изследвания потвърждават, че босилекът осъществява най-важните терапевтични ефекти:

 • Адаптогенен.
 • Противовъзпалително.
 • Антибактериално.
 • Кардиотоничен.
 • Хепатопротективно.
 • Имуномодулиращи.
 • Метаболитен.
 • Антитуморен.
 • Радиозащитен.
 • Антиоксидант.
 • Спазмолитично.
 • Антидиабетно.

Човешкото тяло получава най-голяма вреда в резултат на всички видове стрес – физически, химични, психологически, метаболитни.

Благодарение на уникалните фармакологични характеристики на босилека, той помага да се справят с последствията от тяхното негативно влияние:

 • Минимизира ефектите от хипотермия, прекомерен шум, физическо пренапрежение.
 • Предпазва вътрешните органи от химически токсични вещества, соли на тежки метали.
 • Нормализира показателите на захарта и липидите в кръвта, артериалното налягане .
 • Подобрява паметта, когнитивните функции, облекчава пристъпите на тревожност, има антидепресивен ефект.

Според откритията на учените редовната консумация на босилек предотвратява развитието на остър мозъчно-съдов инцидент и свързаните с него усложнения   [1] .

Химическите компоненти на подправката предпазват невроните от разрушаване, което допринася за възстановяването на когнитивните и поведенчески функции   [2] .

Установено е, че зеленината на босилека стимулира когнитивните процеси, паметта и нормализира нервно-мускулната координация   [3] ,   [4] .

Резултатите от експериментите показват, че активните вещества на екстракта от босилек блокират механизма на тромбоза, дължаща се на разширяване на кръвоносните съдове. Най-важното качество на подправката е защитата на миокардните клетки от увреждане, причинено от инфаркт   [5] .

Тези свойства на босилека могат да се използват ефективно при лечението на сърдечни заболявания   [6] .

Етеричното масло от босилек има антибактериален ефект срещу салмонела, стафилококи , E. coli и повишава активността на антимикробните средства   [7] .

Освен това е доказано, че маслото от босилек потиска развитието и размножаването на Giardia и Trichomonas, които причиняват трихомониаза.

Антивирусната активност на босилека е потвърдена от изследвания в епруветка. Експериментално беше възможно да се установи, че апигенинът, линалолът, урсуловата киселина, съдържащи се в босилека, потискат активността на патогени на вирусна диария, ДНК-РНК вируси, ентеровирус тип EV71, херпесен вирус (HSV), аденовирус (ADV) и хепатит В  [8]. ] .

Благодарение на активността на жасминовата и арахидоновата киселини се реализира противовъзпалителният ефект на босилека. Ин витро изследване на алкохолния екстракт от подправката показва изразени антиоксидантни свойства   [9] .

Предварителните резултати от проучвания върху лабораторни животни предполагат, че етеричното масло от босилек може да блокира промените, свързани с цироза на черния дроб. Оказа се, че активните фитосъединения блокират разрушителното действие на опасните за хепатоцитите токсини. Има всички основания да се смята, че босилекът има изразени хепатопротективни свойства   [10] .

Експерименти in vitro установиха, че етеричното масло от босилек убива клетките на рак на шийката на матката , епителен карцином на ларинкса   [11] .

Спиртен екстракт – ефективен срещу меланомни клетки, което е установено при изследване върху мишки   [12] .

Антитуморните свойства са характерни за бетулиновата киселина, която се намира във високи концентрации в подправката.

Активните фитокомпоненти на етеричното масло от подправката спират бронхоспазма поради лек седативен ефект, който потиска кашличния център на централната нервна система. Препаратите на базата на босилек са показани при лечението на остри респираторни инфекции, тъй като те са в състояние да облекчат симптомите на възпаление и да улеснят отстраняването на храчките. Свойството на босилека е изключително ценно да потиска развитието на гъбична, бактериална и вирусна флора. Босилекът е безопасен и затова се препоръчва като част от комплексната терапия на деца със заболявания на дихателната система   [13] .

Мощните антиоксидантни свойства на босилека дават надежда за създаването на ново многофункционално лекарство, което ще бъде ефективно при лечението на затлъстяване , диабет, оксидативен стрес.

13 ползи за здравето от босилека, доказани от науката

1 Има антиоксидантни свойства

Оксидативният стрес е състояние на тялото, което се развива на фона на излагане на токсини, неблагоприятни фактори на околната среда и радиация. Можете да се предпазите от оксидативен стрес, като въведете в диетата си храни, богати на антиоксиданти. Босилекът е изключително ценен продукт, тъй като има не само антиоксидантни, но и подмладяващи свойства.

Етеричното масло от босилек е богато на антиоксиданти, които предпазват структурата на ДНК и всички клетъчни елементи от негативното влияние на свободните радикали. Например флавоноидите ориентин и виценинар защитават белите кръвни клетки, което означава, че укрепват имунните функции на организма. Освен това те осигуряват целостта на клетъчната ДНК.

Изследването на състава на босилека ни позволи да идентифицираме най-малко 18 вида флавоноиди, които блокират хромозомни мутации, които водят до увреждане на клетките, растеж на променени, злокачествени клетки   [14] .

2 Потиска симптомите на възпаление

Етеричното масло от босилек съдържа най-ценните елементи – евгенол, цитронелол, линалол. Системният прием на тези активни вещества осигурява потискане на активността на провъзпалителните ензими, които провокират развитието на сърдечни заболявания , ревматоиден артрит , колит от различен произход   [15] .

3 Има противоракови свойства

Journal of Nutrition and Cancer публикува резултатите от клинични проучвания, показващи, че фитохимикалите в босилека ефективно инхибират растежа на клетките, характерни за рак на устната кухина, белия дроб и химически индуциран рак на кожата. В хода на наблюденията беше установено, че под въздействието на активни фитосъединения настъпва апоптоза на раковите клетки и механизмът на разпространение на тумора е напълно блокиран. Има мнение, че противораковият ефект се осъществява благодарение на високата антиоксидантна активност на босилека   [16] .

Експерименти с животни са показали способността на екстракта от босилек да предпазва от рак, да намалява смъртността. Трябва да се отбележи, че растителните вещества предпазват здравите клетки от агресивните ефекти на противоракови лекарства и химиотерапия.

Учените предполагат, че скоро екстрактът от босилек ще бъде част от комплексната противоракова терапия.

4 Е естествен антибиотик

За да се изследват антибактериалните свойства на етеричните масла от босилек, са проведени няколко широкомащабни изследвания. Всички експерименти показват, че продуктът потиска растежа и разпространението на патогенни бактерии, включително щамове, които са най-устойчиви на традиционните антибиотици.

Публикувани данни от един от експериментите, които потвърждават антибактериалната активност на босилека срещу Escherichia coli и други патогени на инфекции на храносмилателната система   [17] .

5 Има антивирусни и противогъбични свойства

Проучванията показват, че етеричните масла от босилек, заедно с антимикробната си активност, могат да потиснат растежа и разпространението на вируси, плесени и дрожди. Използването на екстракт от босилек спомага за предпазване от кандидоза с различна локализация, успокоява раздразнените зони   [18] .

6 Бори се със стреса

Босилекът се счита за естествен, ефективен адаптоген – продукт, който помага на тялото да се справи с психо-емоционалния стрес, неутрализира разрушителните ефекти от нервното пренапрежение.

Например учените организираха експеримент с лабораторни зайци. Всеки ден животните са изпитвали високо ниво на стрес, свързано с постоянното въздействие на негативни външни фактори. В продължение на 30 дни опитните зайци са хранени с листа от босилек. В резултат на това при животните е регистрирано нормализиране на сърдечно-съдовата и дихателната дейност. В допълнение, тестовете показват намаляване на нивата на кръвната захар и повишаване на антиоксидантната защита   [19] .

7 Помага на диабета да понижи кръвната захар

Интересът към способността на босилека да влияе на метаболизма остава актуален от много години. По различно време са изследвани сокът, екстрактът, прахът от листата на подправката и тяхното въздействие върху метаболитни нарушения, характерни за скокове в кръвната захар при захарен диабет тип II , нивата на липидите, показателите на кръвното налягане и излишната пикочна киселина при подагрозен артрит.

Изследването на свойствата на екстракта от босилек е продължило от 2 до 13 седмици. Трябва да се отбележи, че увеличаването на продължителността на експеримента до 13 седмици показва максимално намаляване на кръвната захар на празен стомах и след хранене. В контролната група тези резултати не са регистрирани.

Комбинацията от прием на хипогликемично лекарство с босилек показва намаляване на гликоемоглобина, който е маркер на кръвната захар, от 1,5 до 3,2 пъти. Използването на изключително хипогликемични лекарства не дава такъв ефект   [20] .

Трябва да се отбележи, че приемането на прах от листа от босилек само за 4 седмици значително понижава кръвната захар, гликираните протеини, пикочната киселина и липидите в кръвта. Докладвани са положителни резултати при пациенти със захарен диабет тип II   [21] .

Всички изследователи отбелязват, че тандемът „лекарство + босилек“ помага за облекчаване на симптомите на диабета и подобряване на благосъстоянието на пациента.

По време на наблюдения на участници с хипертония са установени хипотоничните свойства на босилека. Група субекти получавали 30 ml пресен сок веднъж или два пъти на ден в продължение на 12 дни. Всеки от тях е имал трайно понижение на кръвното налягане и подобряване на общото благосъстояние. Важно е, че при здрави индивиди, след пиене на 300 ml алкохолен екстракт от босилек в продължение на 4 седмици, се отбелязва нормализиране на липидния профил на кръвния серум   [22] .

8 Стимулира имунната защита на организма

Фактът, че тялото реагира на босилека с повишен имунен отговор, е потвърдено от много експерименти. Например, резултатите от рандомизирано и плацебо-контролирано проучване показаха изразен имунен отговор, който се изразява в растежа на естествените убийци и Т-хелперите при възрастни индивиди. Ефектът се наблюдава след 4-седмичен прием на 300 mg спиртен извлек от босилек. Не са наблюдавани подобни резултати в плацебо групата   [23] .

В друг експеримент участниците, диагностицирани с хепатит и енцефалит, получават 10 g воден екстракт от босилек дневно. В резултат на това субектите с хепатит са имали подобрение в благосъстоянието след 14 дни. В групата с енцефалит преживяемостта се е увеличила на 4 седмици, за разлика от групата на дексаметазон.

Употребата на босилек при лечението на пациенти с бронхиална астма показва, че облекчаването на симптомите на заболяването се наблюдава вече 3 дни след началото на приема на сушени листа от босилек в доза от 500 mg три пъти на ден.

9 Осъществява неврокогнитивен ефект

Всички субекти, независимо от пол и възраст, които са приемали босилек, са показали изразени неврокогнитивни ефекти – подобрено настроение, когнитивни процеси. Рандомизирано плацебо-контролирано проучване показва ускоряване на умствените реакции, подобряване на краткосрочната памет и повишаване на концентрацията. Ефектът е регистриран при 40 здрави участници във възрастовата група от 17 до 30 години, на фона на четириседмичен прием на 300 mg босилек на ден. Положителните резултати са регистрирани от втората седмица на експеримента   [24] .

Няколко изследователи са документирали намаляване на резултатите от стрес и тревожност при продължителна употреба на високи дози босилек. Редица експерименти показват намаляване на клиничните симптоми на психо-емоционален стрес при пациенти с психосоматични разстройства   [25] .

10 Подпомага здравето на сърдечно-съдовата система

Босилекът може да помогне за предотвратяване на опасна тромбоцитна агрегация, слепването на тромбоцитите, което може да образува съсиреци в артериите и да причини сърдечен арест   [26] .

Може също така да намали възпалението, което може да причини сърдечно-съдови заболявания, като инхибира освобождаването на провъзпалителни цитокини, протеини, които се секретират от клетка на клетка, за да комуникират и да стимулират имунната защита на тялото.

11 Поддържа функцията на черния дроб и помага за детоксикацията на тялото

Проучване, публикувано в Journal of Medicinal Food, установява, че когато на болни плъхове е даван екстракт от босилек в продължение на пет дни, те са имали значителни подобрения в производството на детоксикиращи ензими, повишени антиоксидантни защити и намалено натрупване на мазнини в черния дроб, което може да причини чернодробна дисфункция. Болест   [27] .

12 Помага за алкализиране на тялото и подобряване на храносмилането.

Доказано е, че тази билка помага за балансиране на киселината в тялото и възстановява правилните нива на pH в тялото при проучвания върху животни. Може да подобри храносмилането и имунитета, като помага на полезните бактерии да процъфтяват в чревната микрофлора, както и да намалява лошите бактерии, които могат да причинят заболяване   [28] .

13 май действа като естествен афродизиак

В Италия босилекът от векове се смята за символ на любовта. Смята се, че ароматът повишава либидото и възбудата, вероятно чрез увеличаване на кръвния поток и нивата на енергия, както и намаляване на възпалението.

В индуизма и аюрведа тулси се счита за „еликсир на живота“ и се използва за поддържане на здрава сексуална функция и висок дух   [29] .

Ползите от босилека за отслабване

Проблемът със затлъстяването остава актуален от много години, във връзка с което редовно се провежда изследване на влиянието на различни продукти върху загубата на тегло. Наскоро се появиха резултатите от няколко изследвания за ефекта на босилека върху човешкото телесно тегло.

Индийски учени публикуваха резултатите от проучване за свойствата на босилека за регулиране на теглото с 30 участници, включително мъже и жени във възрастовата група от 17 до 30 години. Първоначалният телесен индекс на всички субекти надвишава 23. В продължение на 8 седмици на участниците е забранено да използват тютюн, алкохол и наркотици. В същото време всички субекти са получавали капсулни добавки от босилек 1 път на ден.

През целия период на наблюдение бяха оценени различни видове холестерол, чернодробни ензими, инсулин и кръвна захар . В резултат на това всички участници в експерименталната група са имали значителна загуба на тегло. Не са отбелязани значителни промени в контролната група   [30] .

Диетата за отслабване включва добавяне на босилек към всички видове ястия за намаляване на приема на сол. Като нискокалоричен продукт, с едва 20-25 kcal на 100 g, босилекът е отличен компонент на салатите.

В азиатската кухня семената на тайландския сорт са широко използвани. Популярността на семената от босилек се дължи на способността им да абсорбират течност и да образуват от нея капсула с желеобразна консистенция. Веднъж попаднали в стомаха, такива капсули стимулират храносмилането, а преминавайки по-нататък по стомашно-чревния тракт действат като естествен абсорбент.

Когато семената от босилек се накиснат във вода, те придобиват необичаен тревист вкус и мирис. Черупката на семената набъбва и изглежда много необичайно и затова често се използва за украса на готови ястия, например плодови десерти. Важно е да запомните, че сладките ястия със семена от подправки не са диетични, тъй като съдържат много захар. За намаляване на теглото те се смесват с кефир или се консумират в суха форма, измити с обезмаслено мляко или чай.

Използването на босилек в съвременни препарати

Традиционно босилекът се използва във фармацевтичната индустрия. Например, той е част от Bronholitin, лекарство, което спира бронхоспазма, потиска атаките на кашлица и премахва подуването на лигавицата на бронхиалното дърво. Терапевтичните ефекти се осигуряват от активността на основните активни вещества – глауцин, ефедрин.

Маслото от босилек е включено в зъбния цинков оксиден евгенолов цимент, който се използва за изолиране на уплътнения, временни пломби и правене на отпечатъци. Съдържащият се в босилека евгенол се включва в състава на антисептици, болкоуспокояващи.

В педиатрията етеричното масло от босилек се използва в ароматерапията за нормализиране на нервно-психическата сфера и възстановяване на функционирането на сърдечно-съдовата система. За възрастни ароматерапията с босилек е показана при безсъние, повишена тревожност и психически стрес   [31] .

Приложение в козметологията

От древни времена босилекът се смесвал с оцет и с получения продукт се втривало лицето за изсветляване на пигментирани участъци от кожата и премахване на лунички. Същият състав е ефективен при прекомерно изпотяване.

Съвременните козметолози включват етерично масло от босилек в противовъзпалителни, подмладяващи, тонизиращи маски, които премахват мимическите бръчки. Босилекът често се включва в лосиони и кремове за тяло. Изплакванията с масло от босилек помагат за заздравяване на косата по цялата дължина, стимулират растежа им.

Химическият състав на босилека

калории23ккал

 • мазнини:0,6 гр
 • протеини :3,2 g
 • Въглехидрати:2,7 g
 • вода:92 гр
 • Фосфор :1,5 гр
 • Фибри :1,6 g
Витамини (в 100 g):Количество% ПДП
Витамин К414,8-1714,4 мкг887,2%
бета каротин3142 мкг62,8%
Лутеин + Зеаксантин1150-5649 мкг56,7%
Витамин B9 (фолиева киселина)68-310 мкг47,3%
Витамин В6 (пиридоксин)0,16-1,34 мг37,4%
Витамин А (ретинол)264 мкг29,3%
Витамин С (аскорбинова киселина)18 мг25,7%
Витамин В5 (пантотенова киселина)0,21-0,84 мг10,5%
Минерали (в 100 g):Количество% ПДП
Манган1150 мкг57,5%
Кобалт5,2 мкг52%
Мед390 мкг39%
Желязо3,2 мг21,1%
Рубидий17,1 мкг17,1%
калций177 мг16,1%
Магнезий64 мг16%
Ванадий6,3 мкг15,8%
Силиций3-6,2 мг15,3%
калий295 мг11,8%

Други важни връзки:

 • Фитостероли – 26 mg (47,3% от RDI)
 • Пурини – 3,1 mg (2% от RDA)

Основните съставки са метил цинамат (70,1%), линалол (17,5%), β-елемент (2,6%) и камфор (1,52%).

Освен това босилекът съдържа цинамат, цитронелол, гераниол, линалол, пинен, терпинеол, гераниал, нерал, метилхавикол.

One thought on “Босилек. Ползи за организма”

 1. Angelinka каза:

  Много полезна статия! Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.