Неравната битка с анорексията

Неравната битка с анорексията

                             

Анорексията обикновено започва като безобидна диета. Ограничаването на храната постепенно се превръща в мания, която променя изцяло психологическата нагласа към храненето. В един момент храната вече не се възприема като нужда за оцеляване, а като „враг“, с който засегнатият започва „война“. И колкото по-ниско става телесното тегло, толкова по-мотивиран да отслабва става анорексикът.

Битката с анорексията е дълга и мъчителна. В много случаи тя дори се превръща в невъзможна, особено когато болният дълго време е отказвал лечение.

Ето защо от dietyc.com ще се опитаме да ви помогнем с първите стъпки към справяне с анорексията:

1. Поставете си цели, които можете да изпълните

Обърнете се за помощ към вашия лекар, който може да ви насочи към подходящ специалист. Трябва да ви бъде изготвен план за лечение, към които да се придържате стриктно.

Подгответе се за лечението, като си отговорите на някои въпроси – защо смятате, че слабите хора са по-привлекателни, защо се лишавате от храна и какви скрити проблеми стоят зад това. Всеки ден обогатявайте списъка, защото с времето ще започнете да научавате много нови неща за себе си. Дайте си сметка, че сега сте обсебени и не разсъждавате трезво. Когато влиянието на глада отслабне, ще виждате и разбирате реалността по друг начин.

Намерете занимания, които ви отвличат от токсичните мисли. Срещайте се с повече хора и не се притеснявайте да говорите за своя проблем. Ще се изненадате каква подкрепа ще получите от приятелите си.

Дайте си сметка, че вътрешната красота е не по-малко важна от външната. Лишавайки се от храна, се лишавате от щастие и удовлетворение от живота.

2. Хранете се интелигентно

Започнете внимателно със захранването. Впрегнете цялата си воля в новия си хранителен режим. Празнувайте всяка малка победа над навиците си. Вашето тяло ще започне да ви се отблагодарява за това, че се грижите добре за него. Когато сте гладни, не изпускайте момента. Яжте каквото си искате и изпитвайте удоволствие от това.

3. Изхвърлете всичко, което ви напомня за анорексията

Започнете нов живот. Купете си нови дрехи. Създайте си нови навици, приятелства и интереси. Глезете се. Дайте си сметка от какво сте се лишили през последните месеци.

4. Помогнете на други хора със същия проблем

Това ще помогне много и на вас. Свържете се с хора, засегнати от анорексия. Споделяйте всичко, което ви измъчва и притеснява. Ще срещнете голяма емоционална подкрепа. Използвайте енергията си, за да помагате и ще се изненадате колко мотивиращо ще се окаже това за самите вас. А и ще бъде допълнителен стимул да не се отказвате от лечението си, защото ви предстои дълъг път.

5. Дайте почивка на ума си

Всичко започва в мислите. Затова и „почистването“ трябва да започне там. Открийте начин да бягате от негативизма си. Пренаредете изцяло приоритетите си, очакванията, целите си. Зарадвайте се на живота и се освободете от натрапчивите мисли за храна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

shares