Неравната битка с анорексията

Неравната битка с анорексията

                             

Анорексията обикновено започва като безобидна диета. Ограничаването на храната постепенно се превръща в мания, която променя изцяло психологическата нагласа към храненето. В един момент храната вече не се възприема като нужда за оцеляване, а като „враг“, с който засегнатият започва „война“. И колкото по-ниско става телесното тегло, толкова по-мотивиран да отслабва става анорексикът.

Хората с хранително разстройство, наречено анорексия невроза, виждат себе си като дебели, въпреки че са опасно слаби.

Процесът на хранене се превръща в мания. Развиват се необичайни хранителни навици, като избягване на храна и ядене, избиране на няколко храни и приемането им в малки количества или внимателно претегляне и порциониране на храната. Те могат многократно да проверяват телесното си тегло или да се ангажират с други техники за контролиране на теглото си, като интензивни и компулсивни упражнения или прочистване чрез повръщане и злоупотреба с лаксативи, клизми и диуретици.

Много хора с анорексия също имат съпътстващи психични и физически заболявания, включително депресия, тревожност, обсесивно поведение, злоупотреба с вещества, сърдечно – съдови и неврологични усложнения и нарушено физическо развитие.

С течение на времето могат да се развият и други симптоми:

  • изтъняване на костите
  • чуплива коса и нокти
  • суха и жълтеникава кожа
  • растеж на фини косми по тялото
  • лека анемия и мускулна слабост и загуба
  • тежък запек
  • ниско кръвно налягане, забавено дишане и пулс
  • спад на вътрешната телесна температура, което кара човек да се чувства студено през цялото време
  • летаргия
  • редки или отсъстващи менструации

Битката с анорексията е дълга и мъчителна. В много случаи тя дори се превръща в невъзможна, особено когато болният дълго време е отказвал лечение.

Ето защо от dietyc.com ще се опитаме да ви помогнем с първите стъпки към справяне с анорексията:

1. Поставете си цели, които можете да изпълните

Обърнете се за помощ към вашия лекар, който може да ви насочи към подходящ специалист. Трябва да ви бъде изготвен план за лечение, към които да се придържате стриктно.

Подгответе се за лечението, като си отговорите на някои въпроси – защо смятате, че слабите хора са по-привлекателни, защо се лишавате от храна и какви скрити проблеми стоят зад това. Всеки ден обогатявайте списъка, защото с времето ще започнете да научавате много нови неща за себе си. Дайте си сметка, че сега сте обсебени и не разсъждавате трезво. Когато влиянието на глада отслабне, ще виждате и разбирате реалността по друг начин.

Намерете занимания, които ви отвличат от токсичните мисли. Срещайте се с повече хора и не се притеснявайте да говорите за своя проблем. Ще се изненадате каква подкрепа ще получите от приятелите си.

Дайте си сметка, че вътрешната красота е не по-малко важна от външната. Лишавайки се от храна, се лишавате от щастие и удовлетворение от живота.

2. Хранете се интелигентно

Започнете внимателно със захранването. Впрегнете цялата си воля в новия си хранителен режим. Празнувайте всяка малка победа над навиците си. Вашето тяло ще започне да ви се отблагодарява за това, че се грижите добре за него. Когато сте гладни, не изпускайте момента. Яжте каквото си искате и изпитвайте удоволствие от това.

3. Изхвърлете всичко, което ви напомня за анорексията

Започнете нов живот. Купете си нови дрехи. Създайте си нови навици, приятелства и интереси. Глезете се. Дайте си сметка от какво сте се лишили през последните месеци.

4. Помогнете на други хора със същия проблем

Това ще помогне много и на вас. Свържете се с хора, засегнати от анорексия. Споделяйте всичко, което ви измъчва и притеснява. Ще срещнете голяма емоционална подкрепа. Използвайте енергията си, за да помагате и ще се изненадате колко мотивиращо ще се окаже това за самите вас. А и ще бъде допълнителен стимул да не се отказвате от лечението си, защото ви предстои дълъг път.

5. Дайте почивка на ума си

Всичко започва в мислите. Затова и „почистването“ трябва да започне там. Открийте начин да бягате от негативизма си. Пренаредете изцяло приоритетите си, очакванията, целите си. Зарадвайте се на живота и се освободете от натрапчивите мисли за храна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.