Билката „Бабини зъби“

Билката „Бабини зъби“

Бабини зъби е билка, която традиционно се използва в българската народна медицина. Нейните полезни, здравословни и лечебни свойства са научно установени. Екстрактът от билката съдържа смес от фурастанолови сапонини, които имат хормоно-регулиращо и мускуло-изграждащо действие. Известно е, че българските щангисти от близкото минало са използвали активно билката бабани зъби.

бабини зъби билка
Цветовете и листата на билката бабини зъби

Екстрактът от бабини зъби, лекарствените средства и хранителни добавки, в които се влага, се използват в модерната медицина. Служи за лекуване на понижено либидо, импотентност, стерилитет, климактеричен синдром и др.

Сапонини в Tribulus Terrestris

Сапонините са химични съединения в Tribulus terrestris (В билката бабини зъби) и се смята, че са отговорни за неговите ползи за здравето.

Много добавки изброяват дозата заедно с процента на сапонини, което се отнася до количеството на добавката, която се състои от тези съединения.

Обичайно е добавките на Tribulus terrestris да съдържат 45–60% сапонини. Важно е, че по-високият процент сапонини означава, че трябва да се използва по-ниска доза, тъй като добавката е по-концентрирана.

Билката „Бабини зъби“може да подобри либидото

Въпреки че тази добавка може да не повиши тестостерона, тя може да повиши либидото .

Някои изследователи са открили, че когато мъжете с намалено сексуално влечение консумират 750–1 500 mg Tribulus terrestris дневно в продължение на два месеца, сексуалното им желание се увеличава със 79% (12).

Също така, 67% от жените с много ниско либидо са имали повишено сексуално желание, след като са приемали добавки от 500–1 500 mg за 90 дни (3).

Други проучвания също съобщават, че добавките, съдържащи билката, засилват сексуалното желание, възбудата и удовлетворението при жени с ниско либидо (4).

Проучванията при мъже с еректилна дисфункция обаче дават смесени резултати.

Някои изследвания показват, че приемането на 800 mg от тази добавка на ден може да не лекува ефективно еректилната дисфункция (5).

Други доклади обаче показват значителни подобрения в ерекцията и сексуалното удовлетворение с доза от 1500 mg на ден (6).

Въпреки че изглежда, че билката Бабини зъби може да подобри либидото при жените и мъжете, са необходими повече изследвания, за да се изясни степента на сексуалните ефекти на тази добавка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.