Да приемаме ли BCAA по време на диета за отслабване?

Да приемаме ли BCAA по време на диета за отслабване?

Въпросът дали си струва да използваме BCAA за отслабване притеснява много спортисти решени да свалят килограми. Ролята на BCAA като изгаряне на мазнините все още е обект на спорове. За да разберете напълно колко ефективна е тази добавка при отслабване, струва си да проучите как действа и как най-добре да я приемате.

Помага ли BCAA да отслабнете и как

BCAA се основава на комбинация от три незаменими за човека  аминокиселини : левцин, изолевцин и валин. Те са необходими предимно за изграждането на протеини, но това не е единствената им функция.

Как работят BCAA:

 1. Предотвратяват разграждането на мускулите, като ги подхранват и предотвратяват „поглъщането“ им, особено по време на тренировка.
 2. Стимулират отделянето на инсулин в кръвта, който бързо доставя хранителни вещества в мускулите.
 3. Помагат за по-бързото възстановяване след активни спортове и увеличават общата издръжливост.

Друго важно свойство на аминокиселините с разклонена верига е повишеното изгаряне на мазнини. Човешкото тяло съдържа така наречения хормон на ситостта – лептин. Участва в метаболизма, играе важна роля в консумацията и изгарянето на мазнини. Каква функция изпълнява BCAA тук:

 1. Лептинът се синтезира от мастната тъкан. Когато човек отслабне, количеството на хормона намалява.
 2. Резултатът е забавяне на метаболитните процеси и увеличаване на апетита. Именно това се превръща в причината, поради която в началото загубата на тегло преминава бързо, а след това теглото започва да изчезва по-бавно.
 3. BCAA от своя страна увеличават производството на лептин, който продължава да функционира като разграждане на мазнини.
 4. Така че е възможно буквално да „заблудите“ организма: той смята, че количеството храна, консумирано от човек, не се е променило, което означава, че няма нужда да увеличавате глада и можете да продължите да консумирате мазнини.

Съвети за BCAA за отслабване

Сами по себе си BCAA няма да ви помогнат да отслабнете, ако не спазвате редица правила. Използването на аминокиселини между храненията или вместо тях няма да ви помогне да отслабнете. Резултатите ще се появят само в комбинация с упражнения и балансирана диета.

Как да приемате правилно BCAA за даотслабвате :

 1. Спазвайте предимно нисковъглехидратна диета.
 2. Съсредоточете се върху кардио натоварванията (особено ефективно за отслабване).

Като цяло няма ясна връзка между загубата на тегло и приема на BCAA. Използва се главно по време на диета за запазване на мускулната маса. Дори условията за прием на BCAA показват това: спазване на диета с ниско съдържание на въглехидрати и кардио. Това са двете основни условия добро релефно тяло. Но независимо от целта, ефектът от приема на добавката е един – процентът на мазнините намалява, а мускулната дефиниция става по- добра.

BCAA режими за отслабване

И така, как правилно да приемате BCAA за отслабване:

 1. Основни приеми: непосредствено след събуждане, преди и след тренировка.
 2. Допълнително: между храненията през деня за задоволяване на глада и предотвратяване на катаболизъм (разрушаване) на мускулната тъкан. Но тук е позволено да се използва протеин вместо BCAA  .
 3. За засилване на ефекта: допълнителна порция по време на кардио тренировка, 20 минути след започване на бягането.
 4. В нетренировъчни дни: Една доза сутрин, следобед и вечер 20 минути преди хранене.
 5. Единична доза. Препоръчителната средна доза е 4-8 g.

Какви BCAA да изберем за отслабване: традиционно левцин, изолевцин и валин се съдържат в съотношение 2: 1: 1. Това се счита за най-оптималното съотношение, независимо от целта на приема.

Кой е най-добрият начин да приемате BCAA за отслабване за момичета: с редовно посещение на фитнес – 15-20 g на ден, разделени на 4-5 дози. При по-интензивни и чести тренировки дневната доза може да бъде 20-25 g.

Указания как за прием на BCAA за отслабване при мъже. Това обикновено се отнася до загуба на тегло чрез силови тренировки. Средно 90-килограмов атлет трябва да пие 5-10 грама преди, по време и след тренировка. За приемане в процеса на обучение е по-добре да приготвите шейк от 5-10 g BCAA и 300-400 g вода – тази смес се пие по време на тренировка на малки порции. И, разбира се, още 5-10 грама след тренировка.

Каква форма на освобождаване е по-добре да изберете

Във въпроса кои BCAA са по-ефективни за отслабване е невъзможно да се посочи конкретна форма на освобождаване. За всеки може да бъде удобен определен вариант. BCAA се предлагат в няколко форми:

 1. Капсули . Те не съдържат ненужни вещества, което е особено важно за диета с ниско съдържание на въглехидрати и освен това са удобни за приемане.
 2. Хапчета . По отношение на удобството те са сравними с капсулите, но поради липсата на черупка те могат да имат горчив вкус.
 3. Течна форма. Характеризира се с най-бързо усвояване и приятен вкус, тъй като често съдържа ароматни добавки в състава си.
 4. Прах . Произведени без вкус и вкус. Но е важно да се има предвид, че прахът се разрежда с течност: вода, сок или мляко. Ако спортистът няма време за това, по-добре е да избере други форми на освобождаване.

В заключение

BCAA помага при загуба на тегло, служейки като поддържаща функция на фона на тренировки и диета. Въпреки това, много потребители отбелязват, че с приема на BCAA загубата на тегло върви по-бързо и показателите за сила се увеличават а умората, която се появява след интензивни тренировки, намалява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.