9 Ползи от белия бъз

9 Ползи от белия бъз

Белият бъз е дървесно растение, един от десетките различни видове в разнообразния род Sambucus. Най-голям интерес буди цветът на белия бъз, който цъфти през май и юни, ухае много приятно и носи много ползи за здравето. Белият бъз и екстрактите от цвета му са все по-популярно средство не само в природната, но и в класическата медицина у нас и по света.

Състав на белия бъз

Най-ценни от фармакологична гледна точка са няколко типа биоактивни вещества, откривани в цветовете на белия бъз. С най-голяма концентрация се откриват биофлавоноиди като кверцетин и антоцианин, хлорогенова киселина, канелена киселина, тритерпени (основно бета амирин), олеанова киселина и др. Индивидуалното и допълващото се действие на тези различни групи вещества осигурява широкия спектър от

Вижте как се прави домашен сироп от бял бъз:

Полезни за здравето действия на цвета на белия бъз.

В това число влизат:

  • Противовъзпалително;
  • Антиоксидантно;
  • Противовирусно;
  • Антибактериално;
  • Диуретично (отводнително);
  • Лаксативно;
  • Обезболяващо;
  • Инсулиноподобно;
  • Антиалергично действие и др;

Подобно богатство от здравословни ефекти трудно може да се открие у други билки. Това напълно оправдава интереса към белия бъз и показва защо той се ползва в толкова много терапевтични направления.

Подсилване на имунната система
Екстрактът от цвят на бял бъз има много позитивен ефект върху компонентите на имунната система и помага за засилване и поддържане на имунитета през цялата година. Особено подходящо е това действие за профилактика на честото боледуване при хора с отслабен имунитет.

Профилактика и облекчаване на алергичните реакции
Позитивният ефект върху имунната система позволява белият бъз да се ползва и като средство за овладяване на алергичната нагласа във всяка възраст.

Допълващо лечение на респираторни инфекции
Основната сфера на приложения на цветовете от бял бъз е за лечение на настинка, грип, синусни инфекции и всякакъв друг тип остри или хронични инфекциозни заболявания, засягащи дихателната система. Полезното действие на белия бъз в това отношение се асоциира с многото биоактивни компоненти с изразено противовирусно и антибактериално действие. Те засилват резистентността на респираторната лигавица както към вирусните инфекции, така и към техните бактериални усложнения.

Допълване лечението на диабет, особено тип 1
Клиничните данни сочат, че белият бъз успешно намалява нивата на кръвната захар като стимулира телесните клетки да я оползотворяват. В това отношение билката има инсулиноподобно действие и може да се ползва за допълване лечението на диабет тип 1, при който секрецията на инсулин в панкреаса е отслабена.

Нормализиране дейността на храносмилателния тракт
Диуретичното и лаксативно действие на белия бъз позволява билката да се ползва за овладяване на острите и хронични прояви на запек.

Основен недостатък на белия бъз е искът от поява на токсични ефекти при консумация на голяма доза от него. Най-голям риск от интоксикация крият листата и кората на дървото, както и плодовете, в случаите когато са презрели. Билката следва да се приема след консултация с лекар, особено при нужда от редовен прием, и да се дозира правилно. Добре е да се избягва от бременни и кърмачки.

Източник : | Puls.bg – https://www.puls.bg/bilki-c-19/bial-bz-tsvett-nosi-beztsenni-polzi-n-31239

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.