8 нетрадиционни начина за облекчаване на болки в гърба

8 нетрадиционни начина за облекчаване на болки в гърба

Болката в гърба е често срещана причина за болничен отпуск и е сред водещите причини за инвалидност в световен мащаб. Почти всеки от нас е изпитвал болки в гърба в даден момент от живота си.

Тъй като болката в гърба е толкова често срещана, е полезно да знаете какво можете да направите, за да я управлявате. Има много естествени лекарства, които могат да облекчат болката и понякога да помогнат да се предотврати повторната й поява. Ето някои от най-ефективните средства.

1. Умерена почивка на легло

Докато почивката на легло беше основното лечение в миналото, днес това вече не е препоръчителният начин на действие. Сега те се опитват да се съсредоточат върху поддържането на мобилността.

Почивката на легло понякога може да бъде полезна при силна болка в гърба и затруднено стоене или седене изправено. Ето защо, ако все пак прибягвате до почивка в леглото, ограничете се до няколко часа наведнъж и не оставайте в леглото повече от ден-два.

Дори по време на почивка на легло е препоръчително да се занимавате с лека физическа активност. Периодично въртете тялото си, преминавайки от легнало на една страна към легнало от другата страна. Опитайте да огъвате и разгъвате ръцете и краката си. Можете също да завъртите раменете, шията, китките и глезените.

2. Лечебна гимнастика

Упражнението ви помага да изградите силно, гъвкаво тяло, което е по-малко податливо на наранявания. Освен това, когато укрепвате мускулите, те могат да поддържат по-добре ставите на гръбначния стълб, намалявайки болките в ставите. Упражнението може също да облекчи мускулното напрежение, което може да бъде свързано с болки в гърба. Друго предимство е освобождаването на ендорфини, които взаимодействат с рецепторите в мозъка, намалявайки усещането за болка.

Видът на упражнението, който изберете, разбира се, ще зависи от нивото на вашата фитнес. Ходенето, тай чи, пилатес и плуването са добри възможности за начинаещи, тъй като не оказват голямо влияние върху ставите.

3. Повишен прием на фибри

Консумирането на храни с високо съдържание на  фибри  води до производството на късоверижни мастни киселини (SCFAs) по време на смилането на фибрите от чревните бактерии в дебелото черво. Тези SCFA помагат за поддържане на здравословен баланс на бактериите в червата.

Когато възникне дисбаланс, броят на вредните чревни бактерии се увеличава. Това състояние е известно като чревна дисбиоза и е свързано с повишен риск от възпаление в тялото. Възпалението, което продължава, може да доведе до хронична болка в гърба.

4. Топло-студена терапия при болки в гърба

Учените са доказали, че топлината и студът могат да бъдат ефективни за облекчаване на болката. Студената терапия се прилага най-добре в острата фаза – през първите 48-72 часа след нараняване или обостряне. Предимства на студено лечение:

 • Намаляване на възпалението
 • Намаляване и предотвратяване на оток
 • Изтръпване за облекчаване на болката. 

Нанесете студена терапия върху гърба си, като използвате пакет с лед или студен компрес, покрит с кърпа като изолационен слой, за да предпазите кожата си от измръзване. Не прилагайте студено върху кожата си за повече от 10 до 20 минути наведнъж.

След 48-72 часа след появата на болка в гърба може да се приложи топлинна терапия (като топлинна обвивка, нагревателна подложка или бутилка с гореща вода). Топлината може да успокои възпалените мускули, да увеличи притока на кръв, което подпомага лечебния процес и да облекчи сковаността и болката в ставите. Винаги внимавайте да не изгорите кожата си, когато използвате топлинна терапия.

5. Билкови препарати при болки в гърба

Необходими са допълнителни изследвания относно използването на билки, етерични масла и алтернативни терапии, но има доказателства, че тези методи могат да бъдат ефективни при лечение на болки в гърба. 

Винаги се консултирайте с професионалист, преди да опитате билкови лекарства. Това е особено полезно, ако приемате лекарства или имате някакви основни медицински състояния. Важно е да се обърне внимание на възможните странични ефекти и лекарствени взаимодействия.

 • Череши.  Тъй като е с високо съдържание на полифеноли и  витамин С , тези плодове имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Последните проучвания показват, че яденето на череши намалява признаците на артрит, възпаление и мускулна болка, причинени от упражнения.
 • Зелен чай.  Приготвен чрез запарване и сушене на листата на храста Camellia sinensis, зеленият чай е богат на полифеноли. Ето защо е мощен антиоксидант с противовъзпалителни свойства.
 • Куркума.  Член на семейството на растенията Zingiberaceae, той се използва в традиционната медицина от векове. Активната съставка в куркумата е куркуминът, който има противовъзпалителни свойства. Проучвания при хора с остеоартрит показват, че куркуминът е ефективен за облекчаване на болката.
 • Джинджифил.  Друг член на семейство Zingiberaceae, който е известен със своето противовъзпалително действие. Учените са открили, че джинджифилът може да облекчи болката при страдащи от артрит.
 • Harpagophytum.  Това растение произхожда от Южна Африка, където е било използвано от векове заради своите противовъзпалителни свойства. Проучвания при хора, които изпитват болки в кръста, показват, че харпагофитумът може да помогне за облекчаване на болката и е почти толкова ефективен, колкото НСПВС.
 • Етерично масло от лавандула.  Ароматерапията с лавандулово масло е изследвана за нейната ефективност като болкоуспокояващо. Децата, които вдишват лавандулово масло след тонзилектомия, се нуждаят от по-малко болкоуспокояващи. В друго проучване възрастни участници са получавали ароматерапия с лавандула, която значително намалява нивата на стрес и намалява интензивността на болката.
 • Чай от лайка.  Антиоксидант с противовъзпалителни свойства, лайката е едно от най-старите и най-широко използваните лечебни растения в света. Гореща чаша чай от лайка, приготвена от изсушени цветя Matricaria, може естествено да облекчи болките в гърба, като успокоява засегнатите мускули и им помага да се отпуснат.

6. Аналгетик (обезболяващо) при болки в гърба

Има много локални гелове, кремове и мехлеми, които могат да помогнат за облекчаване на болката в гърба, включително:

 • капсаицин.  Активната съставка в лютите чушки. Той действа като временно блокира начина, по който мозъкът интерпретира сигнала за болка, предаван по нервите. Първоначално прави нервите в тази област по-чувствителни към този сигнал. Но при продължителна употреба, капсаицинът десенсибилизира нерва – с други думи, нервът реагира по-малко на едно и също задействане на болката.
 • Ментол. Болкоуспокояващите, съдържащи ментол, имат охлаждащ ефект. Той действа по подобен начин на капсаицина, като първо сенсибилизира и след това десенсибилизира нервите към сигнал за болка, който се опитва да предаде съобщение до мозъка.
 • Арника . Арниката се получава от цъфтящо растение с жълти цветя, подобни на маргаритка, наречено Arnica montana. Единствената форма на арника, одобрена от FDA на САЩ, е хомеопатичното лекарство. В хомеопатията лекарствата се правят от естествени вещества и са уникални, защото са много разредени. Има проучвания, които показват, че хомеопатичната арника има противовъзпалителни и аналгетични свойства.

7. Здрав сън

Болката, разбира се, може да наруши съня, но действа и в двете посоки. Липсата на достатъчно сън може да влоши болката ви. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват 7-9 часа сън за повечето възрастни.

Друг момент е позицията на тялото в леглото. Матракът и възглавницата трябва да осигуряват адекватен комфорт и подравняване на гърба. Възглавницата трябва да е достатъчно твърда, така че гърбът и шията ви да са равни. Ако спите на една страна, поставете допълнителна възглавница между коленете си, за да поддържате гръбнака.

8. Управление на стреса

Болката, която изпитвате, влияе върху нивото на стрес, което изпитвате. Стресът може да причини мускулни крампи и напрежение. Има много техники за облекчаване на стреса, които можете да опитате:

 • Дълбоко дишане: Поемайте дълбоко вдишване и издишване за 10-20 минути всеки ден.
 • Внимателна медитация: Има различни техники, но като цяло включва дълбоко дишане и осъзнаване на вашето тяло и ум. За да започнете, можете просто да седнете на тихо място за няколко минути. Поемете дълбоко въздух, като се концентрирате върху дъха си и как се чувствате. Обърнете внимание на това как се чувства тялото ви и мислите, които ви идват на ум. Важно е просто да наблюдавате, а не да оценявате чувствата и мислите си.
 • Прогресивна мускулна релаксация: По време на това упражнение вие ​​последователно напрягате и отпускате мускулите си, като се концентрирате върху една мускулна група в даден момент. Можете да започнете с краката си и да стигнете до шията и лицето.
 • Йога: набор от упражнения в различни пози. Фокусът е върху връзката между тялото и ума. Йога може да помогне за подобряване на гъвкавостта и психологически справяне с болката.

Има много възможности за естествени начини за справяне с болките в кръста. В допълнение към изброените по-горе, можете да опитате и лечения като акупунктура или биофидбек.

Въпреки че много хора предпочитат домашни средства, важно е да се консултирате с лекар за силна, хронична или влошаваща се болка в гърба. Ако болката в гърба продължава повече от 48 часа или е придружена от треска, посетете специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.