8 чая, които облекчават подуването на корема

8 чая, които облекчават подуването на корема

Подуване на корема изпитват 20 до 30% от населението. Това състояние може да бъде предизвикано от различни фактори, включително непоносимост към храни, язви , паразитна инфекция и запек . За да преодолеете подуването, можете да използвате билков чай. Има редица изследвания, които доказват ефективността на чая срещу подуване на корема.

8 чая, които помагат в борбата с подуването на корема

1 чай от мента

Ментата често се използва при храносмилателни проблеми. Известен е със своя освежаващ и прохладен вкус. Ментата съдържа флавоноиди, които могат да инхибират развитието на мастоцитите. Именно тези клетки са отговорни за механизма на подуване на червата   [1] .

Изследвания върху животни потвърждават, че ментата може да отпусне червата, да намали чревните спазми и да потисне неприятната болка   [2] .

Ментата може незабавно да преодолее редица неприятни симптоми, възникващи в храносмилателната система   [3] .

Една торбичка ментов чай ​​съдържа в пъти повече ментово масло от капсулите и затова чаят може да има сериозен ефект върху организма   [4] .

За да си направите чай от мента, можете да вземете 1 супена лъжица суха мента или 3 супени лъжици прясна мента и 250 мл преварена вода.

2 Чай от маточина

Чаят от маточина има аромат и вкус на лимон, както и нотка на мента, което се свързва с произхода на растението. Чаят от мелиса може да помогне при храносмилателни проблеми, включително подуване на корема   [5] .

Маточината е включена в добавка от 9 различни растителни екстракта, които се срещат в Европа, Северна Америка и други региони. Доказано е, че Мелиса помага за облекчаване на болки в стомаха, запек и други неудобства   [6] ,   [7] .

За да приготвите чай от маточина, ви трябват 1 супена лъжица суха маточина и 250 мл преварена вода.

3 Чай от пелин

Пелинът е растение, от което се получава тръпчив чай. Можете да смекчите вкуса на чая с лимон или мед. Пелинът често се включва в продуктите, които подобряват храносмилането. Обикновено тези добавки съдържат билки и подправки, които регулират храносмилателната система. Капсула от пелин с тегло 1 грам е в състояние да изглади коремния дискомфорт и да преодолее подуването. Пелинът провокира отделянето на храносмилателен сок, което намалява процеса на подуване   [8] .

При проучвания върху животни и хора е доказано, че пелинът убива редица паразити, които причиняват подуване на корема   [9] .

За да направите чай от пелин, трябва да настоявате 1 чаена лъжичка пелин в 250 ml вряща вода.

Но е по-добре да не използвате пелин по време на бременност поради съдържанието на туйон, което може да провокира развитието на спазми. Освен това пелинът е една от най-горчивите храни и няма да можете да се насладите на употребата му.

4 Чай от джинджифил

Джинджифилът се получава от растението Zingiber officinale, което се използва от древни времена като средство за подпомагане на храносмилането   [10] .

Едно проучване показва, че 1,5 грама джинджифил може да облекчи гаденето   [11] . Също така добавките, съдържащи джинджифил, могат да изгладят чревните спазми и да намалят усещането за подуване   [12] ,   [13] .

За да приготвите такъв чай, ви трябва половин лъжица нарязан джинджифил на 250 мл вряща вода. Този чай има специфичен послевкус, който може да се изглади с мед и лимон.

5 Чай от копър

Семената от копър са донякъде подобни на женско биле и често се използват за приготвяне на чай. Копърът също отдавна се използва за храносмилателни проблеми, газове и подуване на корема   [14] .

В едно проучване при плъхове копърът помага за намаляване на риска от развитие на язви, които могат да причинят подуване на корема   [15] ,   [16] .

Запекът също може да причини подуване на корема. Копърът помага при запек и следователно е ефективен и при подуване на корема   [17] .

Проведено е проучване, в което са участвали възрастни хора, страдащи от хроничен запек. Пиеха билков чай, в който имаше и копър. В резултат на това актът на дефекация при тях се учести 4 пъти   [18] .

Можете да си купите копър в торбички или да смелите зърната сами, за да направите чай. За да направите това, добавете 1 чаена лъжичка натрошени семена към 250 мл преварена вода.

6 Чай от корен от тинтява

Коренът от тинтява е растение Gentiana lutea с жълти цветя. Първоначално този чай изглежда сладък, но след това става горчив. Някои хора добавят към този чай лайка и мед. Коренът от тинтява се използва активно в различни препарати и билкови чайове, които спомагат за подобряване на храносмилането и борбата с подуването на корема   [19] .

Растението се добавя и към някои хранителни добавки. Коренът от тинтява съдържа флавоноиди и иридоиди, които активират секрецията на стомашен сок, което подобрява функционирането на храносмилателната система, включително симптомите на подуване на корема   [20] ,   [21] ,   [22] .

Но такъв чай ​​не трябва да се пие от тези, които имат язва на стомаха, тъй като прекомерното отделяне на стомашен сок може да раздразни повърхността на язвата.

За да приготвите чай, ви трябват половин малка лъжица корен от тинтява и 250 мл преварена вода. Чаят е по-добре да настоява 5-10 минути.

7 Чай от лайка

Лайката се нарича още Chamomillae romanae и принадлежи към семейството на лайката. Това е билка с малки бели цветя, които на външен вид донякъде напомнят на маргаритки. Лайката намира широко приложение в медицината, което се свързва с нейните полезни свойства за организма. Използва се и при лечение на лошо храносмилане, повръщане, гадене, газове и подуване на корема   [23] .

Проведени са множество изследвания върху хора и животни, потвърждаващи способността на лайката да се бори с бактериалната инфекция Helicobacter pylori . Именно тази инфекция може да причини подуване на корема или стомашни язви   [24] ,   [25] .

Лайката също е включена в лекарство като Iberogast, което помага за намаляване на болката и коремните спазми   [26] ,   [27] .

Цветовете на лайката съдържат много полезни вещества, включително флавоноиди. Ето защо е важно да купувате чай от цветя на лайка, а не само от листа или стъбла. За да приготвите чай от лайка, залейте 1 супена лъжица лайка с 250 мл вряла вода и оставете чая да вари около 10 минути.

8 Чай от корен на ангелика

Това растение принадлежи към семейството на целината. Самата билка има горчив вкус, който може да се изглади с мед и маточина. В състава на Иберогаст е добавен корен от ангелика , който съдържа редица полезни растения. Това лекарство подобрява процеса на храносмилане и се бори с подуване на корема. Благодарение на горчивия вкус на корена от ангелика се отделя храносмилателният сок, който подобрява храносмилателния процес   [28] .

Има проучвания върху животни, които потвърждават способността на корена от ангелика да облекчава запек и подуване на корема   [29] .

За да приготвите този чай, трябва да вземете 1 чаена лъжичка изсушен корен от ангелика на 250 мл вряща вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.