7 ползи за здравето от хлорофила

7 ползи за здравето от хлорофила


Хлорофила е веществото което придава свеж и зелен цвят на парковете и горите. Това е зелен пигмент в растителните клетки, отговорен за производството на енергия чрез фотосинтеза, когато е изложен на слънчева светлина. Хлорофилът може да бъде набавен в нашия организъм от растения или хранитлени добавки. Той има полезни свойства, които могат да подобрят цялостното ви благосъстояние и външния ви вид.

Когато хлорофилът се приема под формата на добавка, той е технически известен като хлорофилин, който съдържа минерала мед вместо магнезия, който естествено присъства в молекулярната структура на хлорофила.

Полезни свойства на хлорофила

Хлорофилът  има седем доказани ползи за здравето.

1. Хлорофилът може да помогне за детоксикацията на организма

Хлорофилът насърчава детоксикацията. Според едно проучване, хлорофилът може да понижи нивата на афлатоксиновите биомаркери с 55% в сравнение с плацебо. Афлатоксините са отровни канцерогени, произвеждани от плесени, особено от рода Aspergillus. Тези мутагени могат да растат на храни като дървесни ядки, ориз, смокини и могат да бъдат намерени и в подправки. Афлатоксикозата или острото отравяне с афлатоксини могат значително да увредят черния дроб и да доведат до остра чернодробна недостатъчност.

Според изследванията приемането на хлорофил може да намали нивата на афлатоксини в организма. Някои проучвания показват също, че хлорофилът може да се свърже с тежки метали и по този начин да улесни тяхното елиминиране от организма.

2. Хлорофилът може да помогне за укрепване на имунната система

Изследванията показват, че ако тялото има проблем с производството на бели кръвни клетки, хлорофилът може да помогне за подобряване на производството на бели кръвни клетки.

В едно проучване 105 участници с нисък брой на белите кръвни клетки бяха разделени в три рандомизирани групи. Едната група приема 40 mg хлорофилин три пъти на ден, а другата приема 20 mg филграстим, стимулант на костния мозък, който увеличава производството на бели кръвни клетки, три пъти на ден. Последната група получава плацебо от 100 mg  витамин С три пъти на ден. 

След едномесечно лечение са записани следните резултати:

  • В групата, приемаща хлорофилин, ефективността от повишаване нивото на левкоцитите е 85%.
  • Ефективността на групата с филграстим е 83,3%.
  • Ефикасността на плацебо групата е 26,7%.

Субектите в групата с хлорофилин не са имали никакви нежелани реакции. Въпреки че са необходими повече изследвания, хлорофилът може да бъде ефективно естествено средство за увеличаване на производството на бели кръвни клетки.

Доказано е също, че хлорофилът защитава клетките от окисляване чрез премахване на свободните радикали. Според няколко проучвания хлорофилинът действа като антиоксидант както при хора, така и при животни. Този процес предпазва организма от оксидативен стрес, който е резултат от излагане на токсини и стареене.

3. Хлорофилът може да подобри качеството на червените кръвни клетки

Хлорофилът се счита за растителна кръв, но е полезен и за човешката кръв. Едно любопитно проучване показа, че митохондриалните клетки на бозайници са в състояние да произвеждат повече аденозин трифосфат (АТФ), когато са изложени на хлорофил и слънчева светлина. АТФ е това, което дава на бозайниците необходимата им енергия. Тези открития показват, че чрез консумация на хлорофил животните могат да получават и енергия от слънцето.

Друго проучване разглежда ефектите от приема на  житна трева  върху пациенти с таласемия. Това е кръвно заболяване, при което тялото не произвежда достатъчно хемоглобин – протеин, основният компонент на червените кръвни клетки, който пренася кислород от белите дробове до всички тъкани. Проучването установи, че тези, които приемат добавки от житна трева, изискват по -малко кръвопреливане.

Въпреки факта, че житната трева е 70% хлорофил, учените не са заключили, че хлорофилът е отговорен за намаляване на броя на необходимите кръвопреливания. Някои смятат, че проблемът е в  хлорофила , други – в самата житна трева.

По-добрите червени кръвни клетки могат значително да повлияят на цялостното ви благосъстояние. Увеличаването на нивата на хемоглобина увеличава циркулацията на кислород, което увеличава енергията и подобрява функционирането на клетките в тялото.

4. Хлорофилът може да насърчи здравето на кожата

Когато се прилага локално, хлорофилът подобрява изгорената кожа, както и акнето и големите пори в два експеримента съответно за осем и три седмици.

Изследванията също така показват, че хлорофилинът може да намали растежа на бактериите и възпалението в кожните рани. Това откритие предполага, че хлорофилът помага за по -бързото зарастване на раните и намалява риска от инфекция. Хлорофилът може да бъде полезен при лечение на изгаряния и язви, като стимулира образуването на нова тъкан. 

Локалното приложение на хлорофил може да има свойства против стареене поради неговите антиоксидантни свойства. Подпомагайки жизнените функции на митохондриите, които играят ключова роля при болестите и преждевременното стареене, хлорофилът може да помогне за поддържане на младежките и здрави клетки с напредване на възрастта.

5. Хлорофилът може да бъде полезен за отслабване

Малък експеримент върху 38 жени показа, че участниците, които приемат добавка с хлорофил веднъж дневно, отслабват повече от тези, които не приемат такива добавки. Това проучване също така показва намаляване на нивата на холестерола в групата с добавки. Учените обаче не са успели да установят кой точно компонент в добавката е отговорен за тези резултати.

Проучванията при животни показват, че хлорофилът също намалява апетита и приема на храна. Този ефект, заедно със способността на хлорофила да повишава ситостта, помага за предотвратяване на наддаването на тегло. Като се имат предвид изброените по -горе свойства,  хлорофилът  е идеална естествена билкова добавка за отслабване.

6. Хлорофилът може да помогне за неутрализиране на телесната миризма

Хлорофилът може да бъде животоспасяващ за тези, които страдат от триметиламинурия, заболяване, което причинява миризма на рибни тела. Изследванията показват, че хлорофилинът значително намалява количеството на триметиламините, молекулите, които причиняват миризма на риба.

 Доказано е също, че хлорофилът намалява миризмите, причинени от бактерии. Благодарение на това специално свойство хлорофилът е придобил репутация на освежител за дъха и естествен дезодорант.

7. Хлорофилът може да повиши енергийните нива

Поради потенциалното увеличаване на производството на червени кръвни клетки, добавките с хлорофил могат да помогнат за увеличаване на физическата енергия. Червените кръвни клетки носят кислород, необходим за производството на енергия и оптималната клетъчна функция в цялото тяло. При по -високо ниво на циркулиращ кислород се наблюдава прилив на сила, а физическата издръжливост също се увеличава. 

Изследванията показват, че хлорофилът се натрупва в митохондриите или клетъчните енергийни центрове при животни, които ядат храни, богати на хлорофил. Вътре в клетките хлорофилът може да дари електрони на  коензим Q10 , което значително увеличава производството на АТФ. Увеличаването на производството на АТФ показва наличието на повече енергия за цялото тяло.

Естествени източници на хлорофил

Можете да си набавите здравословна порция хлорофил от всяка зелена растителна храна, включително зеленчуци и зеленчуци. Храни като рукола, магданоз,  житна трева , спанак, зеле, броколи и  люцерна  са богати на хлорофил. Смята се обаче, че естественият хлорофил може да не издържи храносмилателния процес достатъчно дълго, за да бъде усвоен, така че добавките с хлорофил са най -добрият вариант.

Как да приемам добавки с хлорофил?

Хлорофилните добавки се  предлагат в различни форми за различни приложения: течност, таблетки, прахове и локални мехлеми. Повечето производители препоръчват 100 до 300 mg хлорофил дневно. За най -добри резултати е най -добре да следвате инструкциите на етикета на самия продукт. 

Странични ефекти на хлорофил

Въпреки че хлорофилът не е токсичен, страничните ефекти могат да възникнат при добавките с хлорофил, включително разстроен стомах и диария. Добавките с хлорофил също могат да обезцветят изпражненията, които могат да бъдат сбъркани с кръвта. 

Локалните мехлеми с хлорофил могат да бъдат сърбящи или парещи, когато се прилагат, затова е най -добре първо да ги нанесете върху малка зона за изпитване.

Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да приемате нови добавки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.