6 зелени навика, които можете да започнете още днес

6 зелени навика, които можете да започнете още днес

Има някои прости решения, които можем да предприемем, за да защитим и подобрим околната среда. Първите неща, които ни идват на ум, са да шофираме по-малко, да рециклираме и да намерим приложения за предметите, които иначе биха се озовали на сметището. Всички тези дейности са прекрасен начин да се грижим за нашата планета. Има много други прости зелени навици, които можете да включите в ежедневието си. Така ще направите усилията си за опазване на околната среда още по-ефективни. 

Да направите дома си по-зелен, може да бъде толкова просто, колкото да замените някои от обичайните си домакински предмети с по-  екологичните им опции . Можете също така да използвате нови продукти в дома си, които ще направят живота по-лесен и ще произвеждате по-малко отпадъци. 

Всяко усилие към по-устойчив начин на живот помага да направим нашата планета още по-красива и да я запазим за бъдещите поколения. В тази статия ние от Dyetyc.com ще ви дадем някои насоки как да приложите по-екологични навици в ежедневието си. Може да започнете от днес. Въпреки че този списък не е изчерпателен, той е чудесно начало за хората, които искат да бъдат по-отговорни към околната среда. 

1. Използвайте по-малко хартия

Хартиените кърпи за много от нас се превърнаха в един от основните домакински предмети в къщата. Удобството за еднократна употреба е безспорно предимство на хартиените кърпи. Но въпреки това всяка хартиена кърпа, хвърлена в боклука, увеличава количеството отпадъци и допринася за обезлесяването. За щастие има  екологични алтернативи, които можете да използвате, за да почистите  повърхности и да разчистите целия си дом или да опаковате лека закуска.

Кухненски кърпи за многократна употреба

Кухненските кърпи за многократна употреба  са чудесни за различни почистващи задачи. С тяхна помощ можете да избършете работни повърхности в кухнята, да почистите локва на пода или да измиете хладилника. Тези кърпи са по-издръжливи и абсорбиращи от обикновените хартиени кърпи, така че могат да бъдат много полезни в домакинството. Вместо да изхвърляте хартиените кърпи веднага след употреба, просто поставете кърпи за многократна употреба в прането и те са готови за почистване отново! 

Екологични домакински гъби

Гъбите са друга алтернатива на хартиените кърпи за намаляване на отпадъците. Биоразградимите гъби са особено екологични. За да намалите допълнително отпадъците, вместо да изхвърляте гъбата си в кошчето след няколко дни, намерете й нова употреба. Например, ако вече не миете чинии с гъба, използвайте я за по-мръсна работа като почистване на тоалетната или повърхности извън къщата. Можете да го използвате и за отглеждане на разсад или поливане на растения. 

2. Екологично съхранение на храни

Има много опции за  кутии за многократна употреба , включително познатите пластмасови контейнери и др. Семействата с деца ще оценят кутиите, направени специално за съхранение на закуски или течности. Те могат да се използват в училище или на пътуване. Други опции улесняват живота ни, защото храната може бързо да се затопли от фризера до микровълновата. 

Пликове за многократна употреба

Ако използвате хартиени кърпи или найлонови торбички за краткосрочно съхранение на храна, като например опаковане на сандвич или шепа грозде в кутия за обяд, помислете за други опции за многократна употреба. Торбите за многократна употреба са  чудесни за тези и много други приложения. 

Въпреки че разходите за торбички за многократна употреба са по-високи в началото, с течение на времето ще откриете, че те си заслужават парите. Независимо дали трябва да опаковате сандвич, нарязани плодове или сурови зеленчуци, да мариновате месо, да опаковате протеиновия си прах за пътуване или да приберете вещите си на плажа, тези чанти за многократна употреба са идеалното решение. 

Торбичките за многократна употреба са удобна и екологична алтернатива. Използнвайте ги вместо пластмасовите торбички за еднократна употреба, които много бързо се озовават на сметищата. Изработените от силикон, чанти са нетоксични, устойчиви на топлина и хипоалергенни. Това ги прави безопасен продукт за вас и вашето семейство. 

Ако търсите други начини да намалите найлоновите торбички за еднократна употреба, вземете със себе си памучни торбички за хранителни стоки в магазина. Като замените някои от нещата, които правите в ежедневието си, можете да продължите да се грижите за околната среда, като същевременно отговаряте на собствените си нужди и тези на семейството си.

3. Многократна употреба бутилки с вода

Един екологичен навик, който не само е полезен за околната среда, но може да ви помогне да увеличите приема на вода, е да замените бутилките с вода за еднократна употреба с  такива за многократна употреба. Препоръчваме да използвате изолирана бутилка, която поддържа водата студена в продължение на много часове. Освен това е по-голяма от стандартната пластмасова бутилка. Тогово е по-вероятно да пиете повече течност и да останете хидратирани през целия ден. Друго предимство от използването на по-малко пластмасови бутилки за еднократна употреба в къщата би било да спестите място в хладилника и да намалите броя на артикулите, които трябва да купувате от магазина всяка седмица. 

4. Екологични почистващи продукти

Когато става въпрос за  миене на съдове  или  пране , на пазара има екологични почистващи продукти, предназначени специално за грижа за хората и околната среда. Много традиционни почистващи продукти съдържат компоненти, които преминават през пречиствателни станции за отпадъчни води в малки количества, което води до широко разпространен растеж на водорасли и неблагоприятно въздействие върху водната флора и фауна. Ето няколко алтернативи, които да ви помогнат да направите своя арсенал за почистване по-зелен.

По-екологични почистващи продукти

Опитайте се да закупите  течност за миене на съдове  и  препарат за пране , които са етикетирани като органични и съдържат само естествени и билкови съставки. Освен това е важно компонентите в такива продукти да са биоразградими и устойчиви, тоест екологични. Можете също така да закупите продукти, които са сертифицирани от нестопанската работна група за околната среда (EWG), за да сте сигурни, че са безопасни.

По-екологично пране

Друг предмет от бита, който се озовава на сметищата, са кърпичките за сушене. Те помагат да се отървете от статичното електричество и да придадат на дрехите свеж аромат, но в същото време една такава тъкан може да се разложи на сметище с години. 

Има две страхотни алтернативи:  топки и биоразградими сушилни кърпички.  Топчетата за сушилня работят подобно на кърпичките и могат да помогнат за намаляване на разходите за енергия в сравнение с конвенционалните и биоразградими кърпички за сушилня. Топките, често направени от вълна, намаляват времето, необходимо за изсушаване на дрехите, които са по-малко набръчкани. 

За щастие и топчетата за сушене, и биоразградимите кърпички имат прекрасни аромати като лавандула и лимон. Можете дори да ги ароматизирате по ваш вкус, като добавите няколко капки  етерично масло към топчетата .

5. Екологични начини да се грижите за себе си

Процесът на създаване на устойчив дом не трябва да се ограничава само до кухнята и прането. Има много лесни начини да направите грижата за себе си по-екологична, така че да е от полза не само за вас, но и за околната среда. 

Може да не сте се замисляли за факта, че обикновените кърпички за лице, които използвате за премахване на грим или почистване на кожата си, често съдържат небиоразградими пластмасови или синтетични влакна. Ако ги използвате сутрин и вечер, преминаването към  биоразградими кърпички за лице  може значително да намали количеството боклук, който се натрупва във вашия дом и сметище седмица след седмица.

По същия начин материалите, използвани за направата на традиционните четки за зъби, не са биоразградими. Според някои оценки може да отнеме до 500 години или повече, за да се разложи една пластмасова четка за зъби – много значително въздействие за няколко месеца миене на зъбите. Опитайте биоразградими  четки за зъби , които се разлагат за няколко месеца. 

6. Органична храна

Въпреки че намаляването на количеството отпадъци, които генерирате, е крайъгълен камък за екологичност, изборът на устойчива храна и напитки е друг начин да подкрепите майката природа . 

Пийте устойчиво кафе

Кафето  е една от най-консумираните напитки в света, но производството и събирането на кафе на зърна може да бъде вредно за околната среда. Кафето, сертифицирано от Rainforest Alliance, се произвежда в съответствие със специфични стандарти, предназначени да запазят биоразнообразието и да гарантират устойчиво земеделие. За по-екологична напитка изберете сертифицирано кафе Rainforest Alliance. Купувайте други храни и напитки, като  шоколад  и чай, и предмети за бита, маркирани с този знак. 

Екологични морски дарове

За да направите вашата чиния по-устойчива, изберете устойчиви морски дарове. При риболова тази практика означава селективен риболов с пръчки, който намалява прилова на други морски животни, като риболов на риба тон. Устойчивото събиране и опазване на риба подкрепя бъдещето на нашите океани, като запазва тяхното биоразнообразие.

Изберете органично, когато е възможно

За да поддържате допълнително чистотата и биоразнообразието на океаните, опитайте се да купувате биологично отглеждани животински продукти. За да получат еко-сертификат за своите продукти, фермерите трябва да избягват използването на хербициди, пестициди и химически торове, които могат да влязат във водните пътища и да навредят на екологията на океана. Изборът на органични продукти пред конвенционално произведените животински продукти може да намали количеството замърсители, навлизащи във водните пътища. 

Вместо заключение от Dietyc.com

Има много начини да направите своя начин на живот по-устойчив чрез предмети за бита и храна и напитки, които избирате. Само с няколко промени в начина на живот и по-съзнателни решения за околната среда, можете лесно да направите усилията си за защита на майката природа по-ефективни. 

Ако извършването на радикални промени в начина на живот звучи като твърде голямо предизвикателство, просто избирайте няколко нови навика всяка седмица, с които можете да се справите и проправете път нагоре. Дори и най-малките промени могат да се превърнат в солиден навик с течение на времето. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.