6 правила за здравословно хранене за деца

6 правила за здравословно хранене за деца

Насърчаването на децата да ядат здравословни храни може да бъде много трудно начинание за всеки родител. Следвайте 6-те правила, описани в тази статия. Така ще избегнете конфликти с определен вид храна и да помогнете на детето си да развие положително отношение към храната. Детето ви ще научи много за правилното и здравословно хранене.

Правило № 1 за здравословно хранене : „Всяко хранене е от значение“

Всичко, което детето ви яде, трябва да бъде хранително. Децата могат да бъдат много капризни и непоследователни в приема на хран. Затова трябва да сте сигурни, че това, което ядат, е наистина полезно за тях. Ако детето ви изяде само два пържени картофа за вечеря, бъдете сигурни, че то е яло доста на обяд или пък е консумирало някаква лека закуска. 

Размерът на стомаха на детето е малък, така че помислете внимателно, преди да нахраните бебето с каквото и да е. И се запитайте защо трябва да дадете на детето си шоколад или бисквитки между основните хранения. Често родителите са щастливи, когато видят как детето им с радост поглъща вредните закуски. Не збравяйте, че детето ви може да бъде щастливо и по други причини, а не само поглъщайки нездравословна храна.

Правило №2: „Премахнете думата„ лакомство “от ежедневието си и използвайте внимателно думата „полезно“.

Направете десертите здравословни (но същевременно и вкусни). Нека храните като плодове, ядки и кисело мляко да станат част от диетата, а не награда за завършване на здравословно хранене. 

Като елиминирате вредните храни от вашата диета, вие също ще премахнете значението им и за вашето дете. Ако следвате правило №1. Обикновено родителите са тези, които с удоволствие дават на двегодишно дете десерт или лакомство. Детето едва ли би се разстроило, ако никога през живота си не е опитвало шоколадова торта с бита сметана.

Правило № 3: „Бъдете постоянни, а не напористи“

Може да отнеме време, докато детето ви свикне с новите храни. Въвеждайте нови храни в диетата на детето си постепенно, за да може то да свикне с тях. Никога не настоявайте детето ви да опитва нещо, което не иска. И разбира се, никога не настоявайте да довърши храненето си до края. Часът на хранене не трябва да се превръща в боен час. Вашето дете ще изяде всичко, ако му е необходимо.

Основната идея тук е да се храним здравословно заедно с детето, а не да развиваме връзка между храната и контрола. Поради тази причина е важно да започнете да насаждате у детето си концепцията за здравословно хранене от най-ранна възраст.

Правило № 4 за здравословно хранене: „Нарушавайте правилата, които родителите ни спазваха“

Много от нас ще си спомнят как майките ни слагха храна в чинията ни и чакаха да видят дали ще я изядем или не. По това време нямаше такъв проблем с децата заради храната. Защото децата бързо разбираха, че ако не ядат това, което им се предлага, те просто ще гладуват. И след няколко вечери, прекарани на масата, опитвайки се да си изядат граха, децата свикваха да го ядат без възражения.

Сега знаем опустошителния ефект, който може да има тази практика. Много проблеми с храносмилането са започнали в детството. Много хора с подобни проблеми могат да си припомнят такива епизоди от детството си.

Имайки предвид, че вкусовете на детето ви се различават от вашите или тези на вашия съпруг или съсед, от време на време трябва да нарушавате правилото за семейното хранене.

Позволете на детето си да измисли ястие със здравословна храна по свой вкус. А останалата част от семейството да се наслади на гювеча, кърито или печеното. Ако храната е здравословна и позволявате на детето си да експериментира с нея от време на време, ще се уверите, че няма да имате проблеми. Те биха могли да възникнат, ако следвате правилото, практикувано от родителите ви. Тази практика ще позволи на детето ви да цени здравословните храни. Също така да не бъде повлияно от негативните емоции, свързани с тяхното ядене.

Правило # 5: Всеки има нужда от закуска

Закуската е най-важното хранене за деня за много деца. Пропускането на закуска може да повлияе на останалата част от деня и може да направи детето ви твърде уморено за ядене, прекалено гладно да заспи и т.н. Кой родител би искал, детето му да е гладно и уморено? Много изследвания показват, че добрата закуска може да помогне на децата да мислят по-добре. Докато повечето от тези проучвания са фокусирани върху деца в училищна възраст, това правило важи и за новородени и малки деца. Има мнение, че често децата на две години остават гладни. Закуската трябва да съдържа храна, богата на протеини, за да се поддържа енергия, за да се предотврати загубата на енергия сутрин. По-добре е да се погрижите за това предварително, защото детето може да свикне да не яде сутрин,

Правило № 6: „Учете се от детето си“

Нашите деца знаят много повече, за здравословното хранене отколкото често си мислим. Стомахът може да каже на собственика си кога и колко да яде. Оставете детето си да се вслушва в изискванията на тялото си. Не е възможно да приложите едно правило към всички деца, защото всяко правило трябва да отговаря на условията на вашето семейство. Научете се да спазвате правилата на детето си понякога, те могат да ви изненадат.

ПРАВИЛНАТА ДИЕТА Е КЛЮЧЪТ ЗА ЗДРАВЕ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.