6 ефикасни вида чай за отслабване

6 ефикасни вида чай за отслабване

Чаят е напитка, която се ползва по целия свят.

Можете да го направите, като излеете гореща вода върху чаените листа и ги оставите да се накиснат за няколко минути. Така че ароматът ще се влее във водата.

Тази ароматна напитка най -често се прави от листата на Camellia sinensis , вид вечнозелен храст, роден в Азия.

Пиенето на чай е свързано с много ползи за здравето. Защита на клетките от увреждане и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Някои проучвания дори са установили, че чаят може да подобри загубата на тегло и да помогне в борбата с коремните мазнини. Установено е, че някои видове са по -ефективни от други при постигането на това.

По -долу са шест от най -добрите чайове за отслабване, увеличаване на загубата на тегло и намаляване на телесните мазнини.

1. Зелен чай

Зеленият чай е един от най-известните видове чай и е свързан с много ползи за здравето.

Това е и един от най -ефективните чайове за отслабване . Съществуват значителни доказателства, свързващи зеления чай с намаляване както на теглото, така и на телесните мазнини.

В едно проучване от 2008 г. 60 затлъстели хора са спазвали стандартизирана диета в продължение на 12 седмици, като редовно са пили зелен чай или плацебо.

В хода на проучването тези, които са пили зелен чай, са загубили 7,3 паунда (3,3 кг) повече тегло от групата на плацебо.

Друго проучване установява, че хората, които са консумирали екстракт от зелен чай в продължение на 12 седмици, са имали значително намаляване на телесното тегло, телесните мазнини и обиколката на талията, в сравнение с контролната група.

Това може да се дължи на факта, че екстрактът от зелен чай е с високо съдържание на катехини. Те са естествено срещащи се антиоксиданти, които могат да засилят метаболизма ви и да увеличат изгарянето на мазнините.

Същият ефект се отнася и за матча. Високо концентриран вид зелен чай на прах, който съдържа същите полезни съставки като обикновения зелен чай.

РЕЗЮМЕ:Зеленият чай е с високо съдържание на вид антиоксиданти, наречени катехини, и е свързан със загуба на тегло и загуба на мазнини.

2. Чай Пуер

Известен също като чай пуер или пуер, чайът пуер е вид китайски черен чай, който е ферментирал.

Често се ползва след хранене и има земен аромат, който има тенденция да се развива, колкото по -дълго се съхранява.

Някои проучвания при животни показват, че пуер чайът може да понижи кръвната захар и кръвните триглицериди. Проучванията при животни и хора показват, че чаят пуер може да помогне за подобряване на загубата на тегло.

В едно проучване 70 мъже са получили или капсула екстракт от чай от пуер, или плацебо. След три месеца, тези, които приемат капсула чай от пуер, са загубили приблизително1 килограм повече от групата на плацебо .

Друго проучване при плъхове има подобни находки, показващи, че екстрактът от чай от пуер има ефект против затлъстяване и помага за потискане на наддаването на тегло.

Текущите изследвания са ограничени до екстракт от чай от пуер, така че са необходими повече изследвания, за да се види дали същите ефекти се отнасят до пиенето му като чай.

РЕЗЮМЕ:Изследванията при хора и животни показват, че екстрактът от чай от пуер може да помогне за подобряване на загубата на тегло, като същевременно понижава както кръвната захар, така и нивата на триглицеридите в кръвта.

3. Черен чай

Черният чай е вид чай, който е претърпял повече окисляване от други видове, като зелен, бял или улун.

Окисляването е химическа реакция, която се случва, когато чаените листа са изложени на въздух, което води до покафеняване, което причинява характерния тъмен цвят на черния чай.

Налични са много различни видове и смеси от черен чай, включително популярни сортове като Ърл Грей и английска закуска.

Няколко проучвания показват, че черният чай може да бъде ефективен, когато става въпрос за контрол на теглото.

Едно проучване на 111 души установи, че пиенето на три чаши черен чай всеки ден в продължение на три месеца значително увеличава загубата на тегло и намалява обиколката на талията, в сравнение с пиенето на контролна напитка, съчетана с кофеин.

Някои теоретизират, че потенциалният ефект на черния чай при отслабване може да се дължи на високото съдържание на флавони, вид растителен пигмент с антиоксидантни свойства.

Проучване е последвало 4280 възрастни над 14 години. Установено е, че тези с по -висок прием на флавони от храни и напитки като черен чай имат по -нисък индекс на телесна маса (ИТМ) от тези с по -нисък прием на флавони.

Това проучване обаче разглежда само връзката между ИТМ и приема на флавони. Необходими са допълнителни изследвания, за да се отчетат други фактори, които могат да бъдат включени.

РЕЗЮМЕ:Черният чай е с високо съдържание на флавони и е свързан с намаляване на теглото, ИТМ и обиколката на талията.

4. Чай Улун

Чаят Улун е традиционен китайски чай за отслабване. Той е частично окислен, което го поставя някъде между зеления чай и черния чай по отношение на окисляване и цвят.

Често се описва като плодов, ароматен аромат и уникален вкус. Въпреки че те могат да варират значително в зависимост от нивото на окисление.

Няколко проучвания показват, че улунът може да помогне за подобряване на загубата на тегло чрез подобряване на изгарянето на мазнините и ускоряване на метаболизма.

В едно проучване 102 души с наднормено тегло или със затлъстяване са пили чай улун всеки ден. Това продължило шест седмици, което е помогнало за намаляване както на телесното им тегло, така и на телесните мазнини. Изследователите предлагат, че чаят прави това чрез подобряване на метаболизма на мазнините в тялото .

Друго малко проучване дава на мъжете вода или чай за три дни, измервайки скоростта на метаболизма им. В сравнение с водата, чаят улун увеличава разхода на енергия с 2,9%, еквивалентно на изгарянето на допълнително 281 калории на ден.

РЕЗЮМЕ:Проучванията показват, че чаят улун може да помогне за намаляване на теглото и телесните мазнини чрез увеличаване на метаболизма и подобряване на изгарянето на мазнини.

5. Бял чай

Белият чай се откроява сред другите видове чай. Той е минимално обработен и прибран, докато чаеното растение е още младо.

Белият чай има отличителен вкус, много различен от другите видове чай. Вкусът е фин, деликатен и леко сладък.

Ползите от белия чай за отслабване са добре проучени . Варират от подобряване на оралното здраве до унищожаване на ракови клетки в някои проучвания с епруветки.

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, белият чай също може да помогне, когато става въпрос за отслабване и телесни мазнини.

Проучванията показват, че белият чай и зеленият чай имат сравними количества катехини, което може да помогне за подобряване на загубата на тегло.

Освен това, едно проучване в епруветка показва, че екстрактът от бял чай увеличава разграждането на мастните клетки, като същевременно предотвратява образуването на нови .

Имайте предвид обаче, че това е проучване с епруветка, така че не е ясно как ефектите от белия чай могат да се отразят върху хората.

Необходими са допълнителни проучвания, за да се потвърдят потенциалните благоприятни ефекти на белия чай, когато става въпрос за загуба на мазнини.

РЕЗЮМЕ:Едно проучване с епруветка установи, че екстрактът от бял чай може да увеличи загубата на мазнини. Понастоящем обаче не съществуват много изследвания при хора и са необходими повече.

6. Билков чай

Билковите чайове включват вливане на билки, подправки и плодове в гореща вода.

Те се различават от традиционните чайове, тъй като обикновено не съдържат кофеин и не са направени от листата на Camellia sinensis .

Популярните сортове билков чай ​​включват чай ройбос, чай от джинджифил, чай от шипка и чай от хибискус.

Въпреки че съставките и формулировките на билковите чайове могат да варират значително, някои проучвания установяват, че билковите чайове могат да помогнат за намаляване на теглото и загуба на мазнини.

В едно проучване върху животни изследователите дават билков чай ​​на затлъстели плъхове и установяват, че той намалява телесното тегло и помага за нормализиране на нивата на хормоните .

Чаят ройбос е вид билков чай, който може да бъде особено ефективен, когато става въпрос за изгаряне на мазнини.

Едно проучване в епруветка показва, че чайът ройбос увеличава метаболизма на мазнините и помага за блокиране на образуването на мастни клетки .

Необходими са обаче допълнителни проучвания при хора, за да се проучи въздействието на билкови чайове като ройбос върху отслабването.

РЕЗЮМЕ:Въпреки че изследванията са ограничени, някои проучвания установяват, че билковите чайове, включително чай от ройбуш, могат да помогнат за намаляване на теглото и увеличаване на загубата на мазнини.

В заключение

Въпреки че много хора пият чай единствено заради успокояващото му качество и вкусен вкус, всяка чаша може да съдържа и много ползи за здравето.

Замяната на висококалорични напитки като сок или сода с чай може да помогне за намаляване на общия прием на калории и да доведе до загуба на тегло.

Някои проучвания върху животни и епруветки също показват, че някои видове чай могат да помогнат за увеличаване на загубата на тегло, като същевременно блокират образуването на мастни клетки. За по -нататъшно проучване на това обаче са необходими проучвания при хора.

Освен това, много видове чай са особено богати на полезни съединения като флавони и катехини, които също могат да помогнат за отслабване.

В комбинация със здравословна диета и редовни упражнения, чаша или две чай всеки ден може да ви помогне да увеличите загубата на тегло и да предотвратите вредните мазнини по корема.

Абонирайте се за нашия канал в YOUTUBE – https://www.youtube.com/channel/UCujpkQJYGkRo3I8jCU2QPag

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.