6 добавки, които ще ви помогнат да се откажете от кофеина

 6 добавки, които ще ви помогнат да се откажете от кофеина

Днес кофеиновите напитки са много популярни за бързо зареждане с енергия, но нашите предци също са знаели за свойствата на кофеина. Според исторически данни кофеинът се съдържа в различни растения, а хората са го консумирали още през каменната ера. Разбира се, нашите предци не са пили кафе на масата, както мнозина от нас днес, но са разбрали, че използването на определени растения помага за намаляване на умората и подобряване на концентрацията.

Кофеинът е открит за първи път в Китай около 1000 г. пр. н. е., а първата чаша кафе е изпита в Етиопия около 850 г. сл. н. е. Легендата разказва, че един овчар забелязал, че козите му се възбудили, след като яли плодове от арабика. Овчарят споделил плодовете с местен монах, който ги използвал за напитка.

Кофеинът се съдържа не само в кафето, но и в чая, шоколада и различни газирани напитки. Около 90% от възрастното население на света консумира кофеин ежедневно. Най-голяма консумация на кофеин има сред хората на възраст 50-64 години, като кафето е основният източник на кофеин за всички възрасти. Финландия пие най-много кафе в света с около 12 кг или 26 паунда кафе на глава от населението годишно.

Естественият енергиен тласък и фокусът са основните причини за редовен прием на кофеин. Въпреки това, ако човек реши да спре или намали количеството, може да възникне синдром на отнемане в рамките на две седмици след спирането.

Действието на кофеина е да потиска аденозина в централната нервна система – съединение, което причинява сънливост. Ако спрете приема на кофеин, скоро може да изпитате симптоми като главоболие, умора, потиснато настроение, лоша концентрация, раздразнителност, безсъние или нарушения на съня, намалена будност и объркване.

Тежестта на симптомите също може да варира. Въздържането дори от малки дози кафе, като една малка чаша кафе на ден, води до симптоми на абстиненция. Колко време продължава отнемането на кофеин? Обикновено симптомите започват 12 до 24 часа след спирането на кофеина, достигат пик от 20 до 51 часа и могат да продължат средно от два до девет дни.

Добавки за намаляване на симптомите на отнемане на кофеин

Независимо дали търсите да управлявате симптомите на отнемане на кофеин или планирате да спрете употребата на кофеин и искате да предотвратите възможни странични ефекти, естествените добавки и здравословните навици могат да ви помогнат да стигнете до там.

1. Масло от мента

Един от най-честите симптоми на отнемане на кофеин е главоболието. Консумацията на кофеин води до свиване на кръвоносните съдове в мозъка. След известно време те отново се разширяват и в резултат на повишен кръвен поток може да се появи главоболие.

Едно възможно лекарство за главоболие при спиране на кофеина е  ментовото масло . Локалното приложение на ментово масло, смесено с етанол, когато се прилага върху челото, може да осигури значителен аналгетичен или аналгетичен ефект. Алкохолът или етиловият алкохол е еквивалентен на етанол.

Нанесете 3 капки масло от мента и 5 капки етанол върху памучен тампон. След това изтрийте челото с тази смес от слепоочието до слепоочието.

Локалното приложение на ментовото масло създава дълготраен охлаждащ ефект върху кожата, допринасяйки за аналгетичния ефект. В допълнение, ментовото масло има стимулиращ и ободряващ ефект, който може да помогне при ниска енергия, умора и неспособност за концентрация поради отказ от кафе.

2. Ашваганда

Адаптогенната билка Withania somnifera или ашваганда може да помогне за повишаване на бдителността и намаляване на реакцията на стрес. Ашваганда е едно от основните растения в Аюрведа (традиционната индийска медицина), известно като индийската зимна череша.

При експерименти с мишки  ашваганда  повишава физическата ефективност на животните при тестове за издръжливост при плуване. Това може да означава, че този адаптоген е в състояние да обърне симптомите на отнемане на кофеин, като намалена енергия и умора.

Ashwagandha може да има стимулиращ ефект върху мозъчната функция. Едно проучване установи, че е полезно за деца с увреждания на паметта и възрастни хора със загуба на паметта. Като се има предвид, че един от симптомите на отнемане на кофеин е ниската концентрация и объркването, ашваганда може да помогне по време на периода на отнемане на кофеина.

3. Витамини от група В

Добавките с витамин B могат да бъдат чудесно допълнение към вашата диета за борба със симптомите на отнемане на кофеин. B комплексът  е просто комбинация от всички или много от осемте витамина B, включително B1 (тиамин) и B12 (кобаламин).

Витамин В комплекс може да помогне за повишаване на бдителността и подобряване на мозъчната функция, тъй като именно тези показатели са негативно повлияни от отхвърлянето на кофеина.

По-специално, витамин B12 е от съществено значение за функционирането на нервната система и мозъка. Дефицитът на витамин B12 има симптоми, подобни на тези при отнемане на кофеин, включително главоболие и умора. В човешкото тяло  витамин B12  е от съществено значение за нормалното функциониране на мозъка и нервната система, както и за производството на енергия.

Витамин B3 (ниацин) е необходим на мозъка за производството на енергия. Витамин В6 (пиридоксин) помага за регулиране на разхода на енергия в мозъка. Витамин В7 (биотин или витамин Н) помага на тялото да преобразува храната в енергия.

Добрият B-комплекс може да поддържа енергийните нива и мозъчната функция по време на спирането на кофеина.

4. Витамин С

Мощен антиоксидант, който има защитен ефект върху когнитивните функции, особено с възрастта. Симптомите на отнемане на кофеин, като ниска концентрация и объркване, могат да бъдат управлявани чрез приемане на  добавки  с витамин С.

5. Гъба Рейши

Като се има предвид, че избягването на кофеин може да доведе до нарушения на съня, депресивно настроение и умора, гъбата Рейши може да бъде добра добавка за борба с безсънието. Гъбата Рейши се използва за подобряване качеството на съня и намаляване на умората.

Официалното наименование на гъбите  рейши  е Ganoderma lucidum. Тази гъба е родом от Азия и расте в горещи и влажни условия.

Едно проучване установи, че след осем седмици прием на добавки с рейши, 132 субекта са имали намалена умора и подобрено благосъстояние. Друго проучване установи, че пациентите с рак на гърдата, които са приемали рейши на прах в продължение на четири седмици, са намалили нивата на тревожност, умора и депресия.

Рейши се използва и като билково лекарство в древните китайски и японски традиции за релаксация и сън. Този ефект се обяснява с успокояващия ефект на Рейши върху мускулите и нервната система.

Добавката от гъби Рейши може да помогне за справяне със симптомите на отнемане на кофеин, включително умора, безсъние и депресия.

6. 5-HTP (5-хидрокситриптофан)

5-HTP може да помогне за намаляване на симптомите на отнемане на кофеин, включително раздразнителност, умора, проблеми със съня и концентрацията.

Едно проучване установи, че субекти, които са приемали 5-HTP за един месец, са имали намаляване на симптомите на умора, раздразнителност, ниска концентрация, безсъние и лошо настроение.

5-HTP  повишава нивата на серотонин в мозъка. Серотонинът е невротрансмитер, който предизвиква чувство на удовлетворение. Помага за регулиране на настроението и поведението. По този начин 5-HTP може да намали симптоми като раздразнителност, сън и депресивно настроение.

Трябва да се внимава да не се предозира 5-HTP. Твърде много серотонин в тялото може да доведе до развитие на серотонинов синдром, който причинява гадене, повръщане, халюцинации, треска и загуба на координация. Поради повишен риск от серотонинов синдром, 5-HTP не се препоръчва за хора, приемащи SSRIs.

Други начини за справяне с отнемането на кофеин

Докато хранителните добавки са чудесен начин за преодоляване на отнемането на кофеин, има и други начини за поддържане на физическото и психическото здраве по време на периода на отнемане на кофеина.

Ако редовно използвате кофеин, е много важно да следите нивата на хидратация. Кофеинът може да доведе до повишено уриниране и загуба на течности, което може да доведе до главоболие поради дехидратация.

Акупунктурата може да помогне за справяне с всички симптоми на отнемане на кофеин. Намерете квалифициран акупунктурист или стимулирайте правилните точки сами у дома. Можете сами да научите за различните точки на натиск, за да премахнете умората, раздразнението, главоболието, да подобрите настроението, да подобрите концентрацията и т.н.

Избягвайте рязкото спиране на кофеина. Направете това постепенно, което ще помогне за значително намаляване на симптомите на отнемане. Например, ако пиете три чаши кафе на ден, започнете да пиете две чаши кофеиново кафе и една чаша безкофеиново кафе. След една седмица изпийте две чаши кафе без кофеин и една чаша кафе с кофеин. През третата седмица опитайте да изпиете три чаши безкофеиново кафе.

Друг вариант е да смесите безкофеиново кафе с кофеин. Например, за първата седмица опитайте да смесите 75% кофеиново кафе и 25% безкофеиново кафе в една чаша. През втората седмица опитайте да пиете 50% кофеиново и 50% безкофеиново кафе. И накрая, през третата седмица намалете количеството кофеиново кафе до 25% и увеличете дела на безкофеиново кафе до 75%.

Не забравяйте, че кофеинът не се съдържа само в кафето. Содата, черният чай, енергийните напитки и шоколадът също съдържат кофеин. Следете приема на други източници на кофеин, докато спирате.

Яжте храни, богати на хранителни вещества, за да се борите с липсата на енергия. Яденето на храни с високо съдържание на витамини, минерали и фитонутриенти естествено ще повиши енергийните ви нива.

Правете упражнения всяка седмица, особено по време на периода на отказ. За оптимални резултати правете упражнения за ускоряване на пулса поне 30 минути три пъти седмично.

Практикувайте техника ум-тяло като медитация. Ще помогне за подобряване на настроението, съня, фокуса и концентрацията.

Вместо заключение от Dietyc.com

Кофеинът е естествен източник на енергия и бдителност, но може да доведе до пристрастяване. Спирането на кофеина вероятно ще причини симптоми като умора, безсъние, раздразнителност, объркване, главоболие и др.

За да намалите симптомите на отнемане на кофеин, можете да коригирате начина си на живот и да приемате хранителни добавки.

Добавки като масло от мента , ашваганда , витамин B комплекс , витамин C , 5-HTP и гъба рейши могат да помогнат за справяне с различни симптоми на отнемане на кофеин.

Промените в начина на живот, включително правилно хранене, редовни упражнения, прием на течности и медитация, също могат да помогнат за намаляване на симптомите.

Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете каквито и да е добавки или да създадете нови навици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.